Excuses van Omtzigt

De CDA-commissie onder leiding van oud-minister Spies die de verkiezingsnederlaag van het CDA heeft onderzocht, heeft het lek boven: ‘Pieter Omtzigt moet excuus aanbieden en de partij zelf ook’. Het partijbestuur is inmiddels opgestapt.

Het vrij onzinnige geblaat in de 58 pagina’s die het rapport rijk is, mag de naam rapport eigenlijk niet dragen. Volgens de commissie heeft het CDA ‘van zichzelf’ verloren maar zij gaat nauwelijks in op de constateringen van Pieter Omtzigt (70 pagina’s) die eerder nogal wat vragen en gefronste wenkbrauwen opriepen. De olifant in de kamer, namelijk dat het CDA heeft meegewerkt in Kabinetten die onder andere het kindertoeslagen-schandaal in de steigers hebben gezet en ruimhartig meedeed aan de ‘Rutte-doctrine’, wordt nadrukkelijk verzwegen. Maar dat is wel wat met name de nieuwe partijleider Hoekstra uitstraalt en waarom de kiezer zich heeft afgekeerd van de partij. De kiezer wil best ‘doorpakken’, zoals de slogan van Hoekstra luidde, maar niet met nieuwe toeslagschandalen en ook het geschutter van De Jonge op het ministerie van VWS zal menig kiezer dwars hebben gezeten. Dat een groot deel van het electoraat inmiddels niets meer moet hebben van politieke gekonkel in achterkamertjes, staat ook al niet in het rapport.

Liesbeth Spies. (afb: wikimedia)

Voor de kiezer is het onbegrijpelijk dat een heel land zich aan ‘maatregelen’ moest houden, terwijl de Minister van J&V, Grapperhaus (CDA), met veel meer mensen aan het knuffelen sloeg dan de overheid aan de bevolking toestond, omdat hij net was getrouwd. Dat een CDA minister dat doet, terwijl een groot deel van de achterban van zijn partij de eigen bruiloft nu juist heeft afgezegd vanwege de maatregelen die door dezelfde minister niet ter discussie werden, maar juist voorzien van een juridisch kader, staat ook niet in het rapport.

Dat een minister als De Jonge zichzelf en de natie voor schut zet met zijn idiote damesschoenen, staat ook niet in het rapport. Dat de mensen doodziek worden van de gezichtsuitdrukking van De Jonge, alsof hij op het punt staat een grote boterham met pindakaas toegeschoven te krijgen, al evenmin.

Het is de kiezer inmiddels ook niet ontgaan dat er binnen het Kabinet en aan de (in-) formatietafel werd gesproken over een ‘functie elders’ voor Omtzigt. In beide gevallen zit daar ook een afvaardiging van de partij en die heeft zich kennelijk niet fris van de lever uitgesproken tegen het gesjoemel met de 350.000 stemmen voor Omtzigt bij de laatste verkiezingen. Sterker: het CDA heeft er alles aan gedaan om dat vermoeden onder het electoraat al vóór de verkiezingen aan te wakkeren.

De commissie is met een grote boog om de werkelijke problemen heen gelopen. En die kunnen niet opgelost worden door de huidige bemanning van de partij. Als Omtzigt terugkomt met een eigen lijst, kan het hele CDA inpakken en resteert er nog slechts een pagina op wikipedia.

Terecht.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sylvia
2 jaren geleden

Het is ongelooflijk dat ze zo ziende blind kunnen zijn. Dit hele kabinet moet naar huis. En had al sinds de motie van afkeuring, die gewoon wantrouwen had moeten zijn natuurlijk ware het niet dat die andere C partij heel geniepig tegenstemde, uit de kamer moeten blijven en zéker geen nieuwe wetten en maatregelen mogen maken.

Rafi
2 jaren geleden

Vergeet ook niet dat, waar de Ierse minister van justitie na overtreden van de eigen coronaregels aftrad, voor/door Grapperhaus de strafmaatregel, dat er op overtreding van die coronaregel ook een strafblad volgt, werd afgeschaft, dus NADAT hij de overtreding beging. En dus veroordeeld werd uitgaande van de versoepelde regel, die pas gold NA zijn overtreding. En hij dus geen strafblad kreeg en zo minister kon blijven.

Wim
2 jaren geleden

Het laatste woord van dit artikel is terecht.
Het CDA heeft er – net als de PvdA – alles aan gedaan zich van de oorspronkelijke achterban te vervreemden. Nu wil het zich met een vage boodschap die in het politieke landschap niets toevoegt, richten op de grote steden. Kansloos. En dat is maar goed ook. Hoe eerder we van het CDA verlost zijn, hoe beter.