Wat kan er wel niet?

In de Tweede Kamer begint langzaam het besef door te dringen dat de ‘coronamaatregelen’ weer in de kast kunnen. Helemaal hun zin krijgen ze niet: “De nadruk ligt weer op wat er wél kan”, zei demissionair premier Mark Rutte. Eens kijken wat er allemaal wel niet kan.

Nou, meneer de premier: in feite alles kan weer en als eerste onder uw gelijken bent u de meest gerede partij om dat te doen bewerkstelligen. Er is geen enkele noodzaak om nu nog beperkingen aan het openbare leven op te leggen. Een groot deel van de bevolking is inmiddels aan de prik, zodat de door het RIVM-opperhoofd beroemd geworden vakterm ‘herd-immunity’ nu welhaast een feit is. Zwaaien met ‘varianten’ en alvast een lockdown aankondigen zoals de Minister van VWS eerder deed, hoeft ook even niet. We gaan de zomer in dus het virus heeft weinig kans en de mensen moeten naar buiten, frisse lucht inademen, zonlicht op de huid voelen.

 • De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals het openbaar vervoer, middelbare scholen en op vliegvelden blijft een mondkapje verplicht. 
 • Er zit geen maximum meer aan het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen, mits je maar 1,5 meter afstand kunt houden.
 • Ook op straat geldt geen maximale groepsgrootte meer. Je mag weer gewoon met zijn allen naar het park, opnieuw: als je maar 1,5 meter afstand kunt bewaren.
 • Het dringende advies om zo veel mogelijk thuis te werken vervalt. Het wordt vervangen door een nieuw advies om maximaal 50 procent van je werktijd op kantoor te zijn.
 • Cafés en restaurants mogen weer open op hun oude openingstijden en zoveel gasten ontvangen als ze willen. “Ze mogen hun zaak vullen op anderhalve meter”, zei de premier. Op de terrassen mogen ook spatschermen tussen de tafels worden gezet. Ze mogen ook kiezen om mensen alleen met toegangsbewijs toe te laten. Dan vervalt de anderhalve meter. Dat is name voor nachtclubs en discotheken (die ook weer open mogen) goed nieuws, omdat daar de anderhalve meter afstand niet mogelijk is. 
 • Tv-schermen in de horeca mogen weer en ook na 22.00 uur mag weer alcohol worden verkocht. De achtste finale van het Nederlands elftal kan dus in de kroeg worden bekeken en dat is altijd een ‘plus’.
 • Theaters en concertzalen mogen zoveel mensen toelaten als ze kunnen op anderhalve meter.
 • In pretparken, dierentuinen en musea, de zogenoemde ‘doorstroomlocaties’, geldt wel nog een maximumaantal bezoekers, maar dat wordt opnieuw verder verhoogd. De norm wordt 1 persoon per 5 vierkante meter: het postuur van Minister Grapperhaus stond model.
 • Voor contactberoepen, zoals fysiotherapeuten en masseurs, wordt een uitzondering gemaakt op de mondkapjesplicht. Hoewel afstand houden daar onmogelijk is, mogen zij toch werken zonder mondkapje.
 • Amateursportverenigingen mogen weer volwaardige wedstrijden spelen, in alle leeftijdscategorieën. Ook publiek is welkom.
 • De laatste sector van het verenigingsleven gaat van het slot: zangkoren mogen weer samen zingen (ook vals), muziekscholen, harmonieën en orkesten mogen weer samen spelen.
 • Ook het verbod op evenementen vervalt, maar dan wel pas op 30 juni. Dat is de datum die altijd al genoemd was. Vanwege de voorbereidingstijd die gemeenten nodig hebben voor het verlenen van een vergunning is besloten dit niet te vervroegen.

Wat opvalt aan de maatregelen, is dat het onder de conditie van anderhalve meter afstand moeilijk blijft om staatsgrepen te plegen maar jihadistische aanvallen weer wel. Maar dat zal op toeval berusten…

Naar buiten mensen! Het kan weer.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties