Deze Minister van VWS is niet te handhaven

De vervulling van de functie van Minister van VWS door Hugo de Jonge (CDA) is zó klungelig dat hij niet langer in staat moet worden geacht orde te scheppen in de chaos die o.a. door hem is gecreëerd.

Gisteren bereikte de natie het bericht dat het aantal coronavaccinaties “door nieuwe rekenmethoden” ruim de helft hoger zou liggen dan aanvankelijk werd verondersteld. Plotseling bleken niet slechts 226.298 mensen een vaccinatie te hebben gehad, maar 346.790. Een verschil van maar liefst ruim 120.000 mensen. Dat verschil overigens, maakt amper verschil voor de positie van ons land op de prik-ranglijst: we bungelen nog steeds onderaan. Het is, in alle eerlijkheid, een verschrikkelijke janboel op het Ministerie van VWS en wanneer de huidige receptuur een voorproefje is van wat ons land in voorkomende gevallen nog zal overkomen (deskundigen waarschuwen dat dergelijke virussen in de toekomst vaker op zullen duiken) dan hangt ons nog heel wat boven het hoofd.

Afb: Only4men

“Het wordt de ziekenhuizen mede in de schoenen geschoven dat er sprake zou zijn van onderrapportage”, legt Mariël Croon van het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) vandaag uit in De Telegraaf. “Maar dit klopt gewoon niet. Het LNAZ heeft sinds 6 januari dagelijks het aantal gezette vaccinaties gemeld. Op de eigen website, maar ook in de media en dus ook bij het ministerie”.

Met andere woorden: het Ministerie van Minister Hugo de Jonge (CDA) liegt klaarblijkelijk alsof het gedrukt staat. Dat heeft twee aspecten die het handhaven van hem als de Minister – als politiek verantwoordelijke – onmogelijk maken. In de eerste plaats is er onlangs enige ervaring opgedaan met informatie die al of niet bewust enigszins werd opgepoetst of verzwegen, zoals in de ‘toeslagenaffaire’. Ook in dit geval moet de controlerende Kamer kennelijk maar weer een gokje wagen in de beoordeling van het tot dusver gevoerde beleid, wat overigens van blunders en falen aan elkaar hangt. Wanneer die informatie over de ‘rekenmethoden’ door Kamerleden wordt opgevraagd; is die dan zwartgelakt of misschien wel ‘zoekgeraakt’?

In de tweede plaats is het Ministerie ambtelijk kennelijk niet op orde. Daar hebben meerdere Ministeries last van (J&V) zo bleek de laatste jaren. Het ziet er n.l. naar uit dat ambtenaren bereid zijn de beschikbare informatie zó te kneden dat de politiek eindverantwoordelijke zich publicitair gemakkelijker staande kan houden. Daar hebben wij die ambtenaren natuurlijk niet voor en daarvoor mag de Minister die ook niet (laten) gebruiken.

Overigens brengt de Minister zijn eigen partij in een wel heel beroerde positie, zo vlak voor de verkiezingen. (Overigens gaan er wel degelijk stemmen op die verkiezingen uit te stellen tot het moment dat er wat coronasuccessen zijn geboekt, zodat de gevestigde orde weer vier jaar vooruit kan) Het is meer dan goed denkbaar dat de kiezers in het stemhokje, bij het zien van de naam alleen al, schielijk een andere partij kiezen omdat het risico dat deze De Jonge terugkeert in vak K simpelweg te groot is.

Al met al is de conclusie dat de Minister, na deze laatste escapade, per direct moet opstappen.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Puck van der Land
2 jaren geleden

Het maakt Rutte en De Jonge geen moer uit of die cijfers kloppen of niet, ze hebben toch nooit ergens schuld aan omdat het om collectieve besluitvorming gaat en dus ook om collectieve verantwoordelijkheid, dus om afschuiven.
Zo’n schandaaltje als dit erbij leidt weer even de aandacht af van het werkelijke schandaal rond de behandeling van de gedupeerde ouders bij de toeslagenramp, want daar legden Renske Leiten en de heer Omzigt deze hoge ambtenaren en ook Rutte, echt het vuur aan hun schenen.
En wie die ondervraging op tv gezien heeft van de hoogste ambtenaar bij de belastingdienst, kameraad Blankesteijn, gaat daar zeker over praten met anderen. Geen zinnig woord kwam er uit zijn mond, wat een slapjanus. Woorden doen ertoe, durft CU-kamerlid Seegers 10 keer te herhalen om Thierry Baudet onder uit te halen.
De woorden van Leiten en Omzigt doen er zeker toe, omdat ze de waarheid spreken. En wat die vervalsingen of aanpassingen van die vaccinatiecijfers betreft: dat verstoort hoogstens de orde, de onrust die De Jonge nu voelt betreft alleen hem zelf, dat hij weer door de mand valt als non valeur, en heeft niets te maken met de gezondheid beschermen van Nederlandse burgers.

Ravian
2 jaren geleden

Als je het huidige kabinet in één woord zou moeten vatten dan komen er veel niet zo flatteuze woorden in aanmerking, maar ik denk dat “oplichters” de lading momenteel toch wel het beste dekt, met “incompetent” op een fraaie tweede plaats.

koddebeier
2 jaren geleden

Het wordt de hoogste tijd dat de bezem een keer gaat dor dat soort ambtenaren, ze verzieken meer dan dat er echt werk uit hun handen komt !!