Academische onvrijheid

Enkele dagen geleden verscheen een rapport  over academische vrijheid, van de hand van de vaste KNAW-commissie Vrijheid van wetenschapsbeoefening.

Emeritus hoogleraar internationaal arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden Paul van der Heijden presenteerde het rapport met een discussie over politiek en maatschappelijk engagement, en “zal de komende tijd discussies organiseren over verschillende aspecten van academische vrijheid”.

MAAR;
hij presteerde het om géén woord te wijden aan de funeste ‘woke cultuur’ die al jaren onze academische wereld verziekt. ( https://www.knaw.nl/nl/actueel/publicaties/academische-vrijheid-in-nederland )  Het feit dat een conservatieve hoogleraar als Paul Cliteur voorwerp wordt van een heksenjacht door een of ander linkse ‘kip zonder kop’ is maatgevend voor de ‘woke’ mentaliteit van ‘de-platforming’ en/of ‘cancelling’. Zo ook hield in november 2018 Jordan Peterson een speechaan de Universiteit van Amsterdam.  Zie:  https://sta-pal.nl/2019/03/is-er-nog-toekomst-voor-the-intellectual-dark-web/ 

Jordan Peterson. Afb: Flickr.

Voor niet ingewijden, dit is één van onze meest ideologisch verloederde universiteiten, naar Amerikaans voorbeeld. Al vele jaren is dit niets anders dan een centrum van extreem-linkse indoctrinatie, in die mate dat aan ‘andersdenkenden’ zelfs iedere mogelijkheid wordt ontnomen om een eigen mening te hebben, laat staan te ventileren. Dit bleek weer eens toen ideologische minkukels aan de UvA hun fletse kleuren bekenden in een poging om een spreekbeurt te saboteren van Jordan Peterson, en daarmee onze grondwettelijke vrijheid van meningsuiting. Deze liet zich niet intimideren en diskwalificeerde het collectief der Amsterdamse SJW als “lafaards” en “totalitaire wannabees” en gaf een zéér overtuigende acte de présence zoals gepland en verwacht. Ik schreef destijds al: “Zo is democratie ontstaan in een, vaak pijnlijk, kraambed waarin in principe ook de meest excentrieke zonderling gehoord wordt en niet alleen de man in het torentje. Zodra de consensus gaat overheersen begint de democratie te sterven en daar is juist een taak voor de universiteiten weggelegd, in plaats van die democratie te verkrachten met hun ideologische consensus. Dat is de èchte ‘diversiteit’ waarvan deze kudde schapen geen idee heeft”.

Deze schapen millennials zouden juist, als goede training in democratische vaardigheden, zich niet moeten verstoppen in ‘safe spaces’ maar een intellectuele confrontatie durven aangaan met critici. Hun – terechte – angst daarvoor komt voort uit het realisme dat hun maatschappelijk axioma’s niet meer zijn dan dat, aannames van bange, fragiele zieltjes die hun mooie doctrine willen beschermen tegen ontmanteling. Wie niet wil denken moet dan maar voelen – een proces dat hier o.a. door Baudet in beweging is gezet en ons aller ondersteuning verdient. Al was het maar uit zelfbehoud.

Navrant is dat deze lafheid kennelijk typisch Nederlands is terwijl zowel in Engeland als in Frankrijk het verzet tegen de ‘woke cultuur’ met de dag toeneemt, tot op ministerieel niveau toe, zoals de Engelse minister Gavin Williamson of zijn Franse collega Frédérique Vidal. Met name de laatste, van origine een uit de biochemie afkomstige bêta, vraagt zich hardop af in welke mate het spookbeeld van de linkse ‘gelegenheidsalliantie’ met de Islam ( Macron’s laatste desperate hoop op politiek overleven) – het zogenaamde ‘ islamo-gauchisme’ – Franse universiteiten heeft gepenetreerd. Deze dame is niet bang en informeerde het parlement dat er een onderzoek komt naar alle onderzoek waar het onderwijs naar het niveau van ‘Islamo gauchisme’ is afgegleden. Uiteraard gilt links moord en brand bij monde van 600 linkse academici die haar ontslag eisten in ‘le Monde’, maar deze dame heeft meer haar op de tanden dan de voltallige Rutte III kliek tezamen!

In ons landje, waar de treurige middelmaat in het torentje maatgevend is voor de rest van het kabinet, is er niets van dat al te bespeuren en voornoemd rapport van de KNAW bevestigt onze intellectuele luiheid, zoniet lafheid.  Ook in Engeland gaat minister Gavin Williamson censuur op universiteiten aanpakken. Hij wil de ‘freedom of speech’aan universiteiten en bij studieverenigingen wettelijk garanderen.  Zodoende moet worden voorkomen dat controversiële gastsprekers, zoals Jordan Peterson, aan Britse universiteiten worden ‘gecancelled’ in de uit de USA overgewaaide  ‘woke-cultuur’.  Was Rita Verdonk maar leidster van de VVD gebleven…


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties