KHN sleept Staat voor de rechter

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is absoluut niet te spreken over de uitspraken die minister De Jonge afgelopen zaterdag in De Telegraaf deed over het testplan.

Het achterstellen van horecaondernemers – zonder deugdelijke onderbouwing – gaat onverminderd door en is onacceptabel. Nu perspectief voor de horeca opnieuw uitblijft, heeft KHN na een zorgvuldige overweging het besluit genomen om naar de rechter te stappen. De sector zou volgens De Jonge opnieuw achteraan moeten sluiten, terwijl de horeca een ontzettend belangrijke sociaal-maatschappelijke rol vervult. Dit is absoluut onverteerbaar voor KHN en haar leden. Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij en accepteren de achterstelling niet langer. In de dagvaarding wordt ingezet op twee sporen: schadevergoeding en een spoedvoorziening om als horecabranche zo snel mogelijk weer open te kunnen.

Afb: pixabay

KHN start bodemprocedure én vraagt rechter om spoedvoorzieningen
De steunmaatregelen zijn welkom, maar de NOW- en lastenverlichtingsregeling dekken bij lange na niet de vaste lasten van de horecaondernemers. De verliezen lopen dus op. De verplichte horecasluiting drukt disproportioneel op de branche. Keer op keer blijft perspectief uit met als gevolg dat veel horecaondernemers tegen enorme (financiële) problemen aanlopen. KHN start daarom samen met een representatieve groep horecaondernemers een bodemprocedure. In de vorderingen wordt de rechter gevraagd voor recht te verklaren dat de Staat onrechtmatig handelt door de grondrechten van horecaondernemers zo ernstig te schenden zonder de noodzaak daarvan behoorlijk te onderbouwen én zonder de schade te vergoeden. KHN heeft het gerenommeerde advocatenkantoor NautaDutilh gevraagd om haar bij te staan.

Wetenschappelijke onderbouwing


Tegelijkertijd wordt de rechter gevraagd spoedvoorzieningen te treffen om de horeca zo snel mogelijk te heropenen en om inzage te krijgen in de adviezen en onderzoeksrapporten die de overheid heeft ter onderbouwing van de maatregelen voor de horeca. Daarbij wil KHN ook weten wat de overheid heeft gedaan met betrekking tot onderzoeken en beleidsafwegingen die in het buitenland hebben plaatsgevonden. Het tot de horeca te herleiden aantal besmettingen is altijd, ook toen de horeca met strikte maatregelen open was, relatief heel laag geweest. Daarom is het nut van een volledige horecasluiting niet evident. Sinds medio vorig jaar heeft KHN herhaaldelijk gevraagd om een concrete wetenschappelijke onderbouwing voor de strenge maatregelen voor de horeca, maar deze blijft tot op de dag van vandaag uit. Dat dit na ruim 11 maanden nog niet op orde is, is niet uit te leggen. Niet aan de horecaondernemers, maar ook niet aan het publiek.

Perspectief blijft keer op keer uit


De door de volledige Kamer aangenomen motie Dijkhoff, met de oproep om te kijken hoe versoepelingsruimte beter verdeeld zou kunnen worden, gaf een klein sprankje hoop. Maar in het interview in De Telegraaf gaf minister De Jonge aan dat het kabinet de testpaspoorten beperkt wil inzetten en dat de testsamenleving voor de horeca nog geen verbetering betekent. Volgens de minister gaat het om de epidemiologische ruimte die je te verdelen hebt en verdwijnt met het heropenen van de horeca alle ruimte, waardoor hij verwacht dat er de komende weken, misschien zelfs maanden nog weinig mogelijk is voor de sector.

De onderste steen boven

KHN wil middels deze uitvoerige bodemprocedure recht doen aan het gevoel van onrecht dat bij veel horecaondernemers leeft. KHN wil daarom het onderzoek inzien waarop het kabinet baseert dat er geen versoepelingen mogelijk zijn. De rekening wordt op dit moment bijna volledig bij mkb-ondernemers – waaronder de horeca – neergelegd, maar het is onduidelijk hoe de bewindspersonen tot hun beslissingen komen en vooral welke feiten daaraan ten grondslag liggen. KHN wacht niet tot een mogelijke parlementaire enquête om de waarheid boven tafel te krijgen, maar neemt zelf het initiatief.

Diep teleurgesteld

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “We zijn diep teleurgesteld in dit kabinet. Er wordt maar halsstarrig vastgehouden aan de epidemiologische situatie, terwijl medische parameters waarop beslissingen worden gebaseerd regelmatig wisselen. Ondertussen raakt de horeca steeds verder in de verdrukking. Er worden moties aangenomen die feitelijk niet worden uitgevoerd. We hebben tot op het laatst geprobeerd om in overleg tot een andere kijk en strategie te komen door te kijken naar wat er wél kan in plaats van alles hermetisch op slot te houden. De situatie is uitzichtloos en elke hoop op perspectief wordt horecaondernemers keer op keer ontnomen. Het is dan ook onacceptabel als er vanaf 2 maart geen versoepelingen voor de horeca mogelijk zijn. De verplichte horecasluiting plus het feit dat de steun vanuit de overheid niet 100% van de lasten dekt, betekent dat veel ondernemers het faillissement in de ogen zien, met alle gevolgen – zowel zakelijk als privé – van dien. Bovendien is er voor bepaalde groepen ondernemers, waaronder starters, helemaal geen compensatie. Dit is niet meer uit te leggen en kan zo niet langer doorgaan, genoeg is genoeg! We stappen daarom naar de rechter om meer steun en heropening af te dwingen.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
2 jaren geleden

De epifanie van de eeuw: De communist pur sang Antonio Guterres, secretaris generaal van de V.N. tekent notabene bezwaar aan tegen het misbruik van Corona !!!!!

https://www.theguardian.com/global-development/2021/feb/22/world-faces-pandemic-human-rights-abuses-covid-19-antonio-guterres

2 jaren geleden

“””Daarom is het nut van een volledige horeca-sluiting niet evident. Sinds medio vorig jaar heeft KHN herhaaldelijk gevraagd om een concrete wetenschappelijke onderbouwing voor de strenge maatregelen voor de horeca, maar deze blijft tot op de dag van vandaag uit. Dat dit na ruim 11 maanden nog niet op orde is, is niet uit te leggen. Niet aan de horecaondernemers, maar ook niet aan het publiek.””” Aldus de briefschrijver.

Bovenstaande zin intrigeerde mij, omdat DAT nu juist de basis is van de waanzin dewelke de politiek omgeeft om de Horeca te sluiten.
De wetenschappelijk onderbouwing van sluiting van de horeca ontbreekt volledig en daarvoor is ” willekeur” in de plaatst gekomen.
Dat is dus ONAANVAARDBAAR maar, omdat de democratie niet meer werkt en de meest incompetente politici de macht beheren, zijn we werkelijk ” in de aap gelogeerd”.
Dat het “”Perspectief blijft keer op keer uit blijft” is kennelijk een bewuste keuze van het huidige kabinet om de duimschroeven nog verder aan te kunnen halen.
Ook U moet nu begrijpen dat er een ” andere doelstelling” aan ten gronde licht, ter zake de huidige situatie, een redelijk alternatief te bieden, niet meer ter sprake komt. We zijn belandt in een dictatuur van “”Globalisering, monopolisten, Linkse betweters, gelijkdenkers, Pseudologen, Psychopaten en macht- wellust van managers, multinationals en voedingsindustrie.

Wat voor mij de meest voor de hand liggende angst is, is dat Mark Rutte 44 zetel kan verzilveren én dat de redelijkheid én billijkheid ten grave is gedragen én de massa nog steeds niet begrijpt dat ” ze worden belazerd”.
De ongelooflijke schande, de horeca nog langer op slot te houden, waardoor uitstekende vaklui en ondernemers, straks volledig werkloos zijn én in de armoede zijn gedumpt, de sociale cohesie per definitie onderuit is gehaald.
De ontstane schade zal mogelijk onherstelbaar zijn. Dat Mark Rutte straks, na de verkiezingen, als ” een redder des Vaderland,” wordt geëerd , zou voor mij ONVERTEERBAAR zijn, omdat DAN is bewezen dat de VVD kennelijk een partij is die teert op de domheid van de massa, om de macht te kunnen behouden en iedere vorm van liberalisme en “democratische constitutionele beginselen”, heeft afgedankt.

Boudica
2 jaren geleden

NautaDutilh is Dutilh niet de naam van de vrouw (vm rechter) van Ivo Opstelten VVD en Minervalid net als een aantal van zijn andere strategische vriendjes in het kabinet, parlement en bestuur. Nous maintiendrons. Sterkte voor KHN.

Jos van Schie
2 jaren geleden

Het enige wat de middenstand kan doen is allemaal open gaan op 2 maart,en de lockdown negeren,procederen heeft geen enkele zin daar de Nederlandse rechtstaat jaren geleden is afgeschaft onder bezielende leiding van ene mark rutte.

Heniusz
2 jaren geleden

Alleen NORMAAL is NORMAAL. Zie absoluut niets in beperkt houdbare testen volgens het huidige, volstrekt onbetrouwbare, protocol. Geef de horeca groot gelijk dat ze naar de rechter stappen, maar geef ze gemiddeld weinig kans…