Wij zijn in de olie…

Kijk: je hebt olie van Arabieren en je hebt olie van Nederlanders. De olie van de Arabieren is alleen goed om te verbranden en met de olie van de Nederlanders – Celest Oil – moet je vooral niet gaan verbranden, maar lekker koken. Pizza’s maken kan er ook mee. Puck van der Land weet er meer van want samen met haar partner is ze producent van één van de beste kwaliteiten olijfolie ter wereld.

In het verre Spanje heeft deze Nederlandse familie een olijvengaarde onderhanden genomen waar sinds enkele jaren de beste olijfolie van wordt geperst. De olie wordt gemaakt zoals dat al eeuwenlang gebeurd is en ingewikkelde chemische processen komen er niet aan te pas: een 100% natuurlijk product door intensieve handenarbeid. Het hele jaar wordt gewerkt om de olijfbomen in topconditie te brengen en te houden totdat de pluk begint:

“De pluk van onze olijven begint eind oktober/begin november, mede afhankelijk wat het weer in de voorgaande maanden, en de groei – en rijping – van de olijven. De olijven worden hier nog helemaal met de hand geplukt, dat wil zeggen ècht met de hand, al dan niet met een klein harkje waarmee je de olijven van de takken ritst. Vaak moet er binnen in de boom, dus rond de stam, nog met de hand worden nageplukt. De olijven vallen op netten die vooraf rondom de bomen werden gelegd. Als een boom leeggeplukt is, worden de netten geleegd in een kruiwagen of in een aanhanger”.

“Binnen 24 uur na het plukken, worden de olijven geperst bij de lokale perserij. De olijven worden daar in een trechter gestort, waarna ze via een lopende band naar de spoelmachine worden getransporteerd. Tijdens het transport op de band worden de blaadjes, takjes en ander natuurlijk materiaal van de band gehaald, zodat alleen de olijven overblijven. Na het spoelbad gaan de olijven de persmachine in. Die persmachine heeft een draaiende vijzel waarmee de olijven tegen de perswand worden gedrukt waardoor de olie wordt gescheiden van het vruchtvlees. De persing vindt plaats bij een temperatuur van 18-20 graden en deze lage temperatuur zorgt ervoor dat alle goede eigenschappen van de olie behouden blijven. Dit noemen ze koude persing”.

“Het afval van het vruchtvlees wordt afgescheiden en naar buiten getransporteerd en niet meer gebruikt voor een tweede persing. Onze perserij levert alleen een eerste persing, en daarom is de olie gegarandeerd van de hoogste kwaliteit. De olie wordt niet gefilterd maar gaat rechtstreeks in de flessen of vaten van de klant. Daardoor blijven alle geuren, smaken en vitamines behouden en dat merk je direct in de keuken. Onze olie is het resultaat van een grondstof van uitstekende kwaliteit, direct gewonnen uit de olijven op de meest natuurlijke manier die bestaat. Het is hard werken voor een mooi product!”

Puck van der Land. Afb: screenshot Café Weltschmerz.

“Onderin de fles verzamelt zich wat natuurlijk sediment, dat in de fles blijft tot deze helemaal leeg wordt gemaakt. Olijfolie die “gerust” heeft, bereikt op natuurlijke wijze een mooi en kristalhelder uiterlijk! Dit hele proces duurt ongeveer 6 tot 8 weken na het bottelen. Na het rusten van de olie is het productieproces afgerond. De olijfolie is nu gereed voor verkoop en heeft een heel mooie, ronde en volle smaak. Dit nu, is wat wij premium olijfolie noemen. Als de olie een pittige nasmaak heeft, dan is de olie nog niet voldoende gerust of tijdens transport of het sediment los gekomen. Dan laat je zo’n fles een of twee dagen staan zodat het sediment opnieuw kan uitzakken”.

De verkoop in Nederland is ter hand genomen door de kinderen, onder de naam ‘Celest Oil’. U kunt online bestellen en voor degenen die de prijs een beletsel mochten vinden, nog even dit; het betreft geen olijfolie van de Albert Heijn (ook best aardig hoor, daar niet van) maar dit is gewoon de beste olijfolie die momenteel geperst kan worden. Je merkt dat in de keuken, de smaak is veel rijker en omdat er totaal geen chemicaliën worden gebruikt is de olie ook nog eens veel gezonder. Probeer eens een klein flesje en gebruik dit – om te beginnen – eens in de meest ordinaire spaghetti die u kunt bedenken, bijvoorbeeld ‘Bolognese’. Nadat u de spaghetti ‘al dente’ heeft gekookt (dus net niet helemaal gaar) giet u deze af en spoelt de spaghetti met koud water af. Daarna terug in de nog warme pan en nu een flinke scheut CelestOil bij de spaghetti doen. Meng dit goed m.b.v. twee vorken en laat de spaghetti heel even rusten. Vlak voor het opdienen nog even flink mengen met de olie en u heeft de beste spaghetti bij de Bolgnese saus op tafel staan sinds de laatste vakantie in Rome.

Overtuigd? Bestel meteen zo’n mooie geschenkverpakking en doe er uw vrienden een groot plezier mee in de donkere coronamaanden!


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guillermo Pagarito
3 jaren geleden

Hola ik kom toevallig op deze site omdat ik olie in tikte. Wat een goed verhaal. Klopt helemaal over de olijvenoogst en de productie van olijfolie. Ik heb ook een olijfgaard maar ik praat er liever over dan dat ik verhalen schrijf. Bedankt voor je mooie verhaal. Hasta luego y mucho suerte.