Het effect van structurele corruptie

In 2017 boerde Hassan Nasrallah, de Secretaris-generaal van Hezbollah, met een zelfvoldane grijns op zijn gezicht in de camera dat de opslaglocatie met ammoniumnitraat in de haven van Beiroet Hezbollah’s atoombom was die in de nabije toekomst de Israëlische stad Haifa compleet zou vernietigen.

Afb: Wikipedia (Norge)

Haifa zou het Israëlische Nagasaki of Hiroshima worden. Niemand in het westen schrok zwetend van angst wakker en het politieke leven in de westerse hoofdsteden kabbelde rustig verder. De politici hadden hun handen vol met Trump-bashen, klimaatvervalsing en het weggummen van beperkende verdragsgrenzen. Waarschijnlijk dacht een groot aantal dat het grootspraak was van die Nasrallah.

.

.

Hezbollah, de Libanese reddingsboei

Hezbollah, kwam in de periode 1982-1983 aan de extremistische oppervlakte, maar werd pas onder invloed van Qassem Soleimani de door de USA opgeruimde leider van de Iraanse Qud strijdmacht, een gestructureerde organisatie. In een periode van twee decennia is Hezbollah gesponsord en bewapend door Teheran uitgegroeid tot een politieke en militaire gigant binnen de Libanese samenleving. In 2016 bevestigde de bovengenoemde Nasrallah de intieme verbinding met Teheran in een video boodschap:”De begroting, salarissen, uitgaven, wapens en raketten van Hezbollah komen uit de Islamitische Republiek Iran. Zolang Iran geld heeft, hebben wij geld”. Door dat prisma bekeken moet Hezbollah worden beschouwd als een van de proxy strijdmachten van Teheran om Israel van de kaart te kunnen vegen.

Het antwoord op de vraag hoe machtig Hezbollah in een periode van 20 jaar is geworden is eenvoudig te beantwoorden: de terroristische organisatie deelt de lakens uit in de Libanon. Gebruikmakend van de beschikbare militaire kracht, internationale politieke ondersteuning en enorme populariteit binnen de Libanese samenleving, is de organisatie net als Moslim Broederschap en Hamas er in geslaagd zich diep te wortelen in de Libanese samenleving. Nasrallah is er in geslaagd om naast de officiële instituties een parallel institutioneel platform op te bouwen: scholen indoctrineren de jeugd met hun visie op de Islam en een sociaal netwerk voorziet het Sjiitische segment van medische zorg, voedsel, nuts en infrastructurele voorzieningen en het extremistische netwerk is een vluchtoord voor jongeren op zoek naar erkenning, saamhorigheid, geld en een weliswaar broze toekomst. In de Libanese politieke arena bezet de door Hezbollah aangevoerde pro-Syrische 8 Maart coalitie 58 van de 128 parlementszetels (sinds 2009), vult 17 van de 30 kabinet posities (sinds oktober 2016) en houdt Michwel Ayoun de huidige president, stevig in de houdgreep. 

Hezbollah ontvangt niet alleen zakken met geld uit Teheran. Tot 2006 stroomde door het toerisme ruim $2 tot 3 miljard de poreuze Libanese schatkist in, maar die geldstroom is grotendeels uitgedroogd. Omdat het nog steeds onduidelijk is wanneer er weer een respectabele geldstroom verwacht kan worden, is het niet verrassend dat Hezbollah naar andere inkomstenbronnen is gaan zoeken en die ook relatief eenvoudig heeft gevonden. Witwassen van geld, drugshandel, valsemunterij, om de belangrijkere te noemen. Vanzelfsprekend ontkende Hezbollah in de persoon van Nasrallah deze criminele activiteiten: “Time and again they speak about the drug networks in Latin America and Europe and they say Hezbollah is financing these activities. This is forbidden for us “.

Deze week waren op een NPO kook en reisprogramma de uitgebreide heroïne en marihuana velden in de Bekaa vallei te zien. De producten worden weggesluisd naar Zuidoost Azië , Zuid en Noord-Amerika en diverse landen in het Midden Oosten zoals Irak, Syrië en Jordanië.  Bovendien wordt Libanon stevig gesponsord door de Libanese diaspora (m.n. door Libanesen in de Zuid Afrikaanse diamant industrie). Ook bij het islamitisch extremisme laat de organisatie zich niet onbetuigd. Zo heeft de organisatie een dikke vinger in de pap bij het narco terrorisme dat het Midden Oosten, Noord en Centraal Afrika en Europa bij tijd en wijle teistert en combineert die destructieve activiteiten met het religieuze terrorisme / islamitisch extremisme.

Kortom Hezbollah is in Libanees – en internationaal opzicht geen klein bier. Arrogantie en wegwuifgebaren van/door westerse politieke kringen zijn mild gesteld volledig misplaatst. 

Een krater in de haven van Beiroet

Een zak ammonium nitraat.

Een explosie in de haven van Beiroet, de aarde schokte wreed en Libanon werd geconfronteerd met duizenden slachtoffers, tienduizend daklozen (er wordt zelfs een aantal van 300.000 genoemd), uit elkaar geslagen families, zwaar beschadigde infrastructuur en diepe treurnis. Duizenden burgers gaan de straat op om te rouwen en vooral om te protesteren en demonstreren tegen de regering. Tegen Hezbollah.

Havenautoriteiten kregen in 2013 opdracht van de Libanese strijdkrachten (Hezbollah) om 2700 ton ammonium nitraat op te slaan dat door een schip varend onder Russische vlag was aangevoerd. Uit rechtbank documenten blijkt dat Mozambique de oorspronkelijke eindbestemming was, maar door financiële problemen en daardoor een smeulende muiterij, werd besloten om de lading op te slaan in een van de loodsen in de haven van Beiroet. Uit die rechtbankdocumenten blijkt dat havenautoriteiten (o.m. Badri Daher, Hoofd van de Libanese Douane organisatie) sinds 2013 herhaaldelijk schriftelijk en verbaal waarschuwden voor het explosiegevaar van het opgeslagen ammoniumnitraat en gevraagd hebben het ammoniumnitraat ergens anders op te slaan. Die waarschuwingen en adviezen werden in de wind geslagen. Volgens een voormalige havenmedewerker lagen er bij de in/uitgang 30 tot 40 nylonzakken met vuurwerk en de loods stond een paar minuten lopen van het winkel en uitgaansdistrict van Beiroet. De kans dat er een ontploffing zou komen, bij een ontploffing veel slachtoffers zouden vallen en infrastructuur weggeslagen zou worden, was groot.

Ook in de Libanon is het vingerwijzen gestart en zoals gebruikelijk in het politieke veld probeert men de schuld op de schouders van de reclamanten te schuiven. Aan het einde van de dag zal de schuld in de schoenen geschoven moeten worden van Hezbollah.

En in Nederland?

In Nederland was de doorsnee deugmens weer eens van de leg; onze Minister-president de stimulator van politieke weglopers, die geen geld aan de werkvloer van de zorgsector wil geven, roept de doorsnee belastingbetaler op om de geldzak voor Beiroet rijkelijk te vullen. Geld dat nooit bij de gedupeerden zal komen, maar in de zakken van corrupte, onbekwame en schuldige machthebbers van Hezbollah zal glijden. De Nederlandse burger die net als het Kabinet een terroristische organisatie sponsort en denkt daarbij gedupeerde mensen te helpen.

Hoe dom kun je zijn.   


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ravian
2 jaren geleden

Het in Libanon door het in de meerderheid zijnde islamitische deel van de bevolking zeer gewaardeerde Hezbollah confisqueert dus een scheepslading ammonium nitraat om daar in Israël leuke dingen voor islamitische mensen mee te kunnen verwezenlijken, waarna de bom vervolgens in hun eigen smoelwerk af is gegaan.
Het is natuurlijk erg voor de niet islamieten, waar er in Libanon ook een hoop van zijn, die hier het slachtoffer van geworden zijn, maar voor de rest geld hier eigen schuld dikke bult.
Ik heb overigens begrepen dat de naast de opslag gelegen woonwijk een voornamelijk door christenen bewoonde wijk was, en dat zal wel geen toeval geweest zijn.
Alle hulpgeld voor Libanon gaat in ieder geval niet bij de onschuldige slachtoffers terechtkomen, dat geld gaat enkel islamitisch terrorisme financieren en de Zwitserse bankrekeningen van corrupte ambtenaren spekken.
En laten we wel wezen, er gaat, dankzij serpenten als Kaag, al genoeg Nederlands geld naar islamitisch terrorisme en corrupte ambtenaren.

Heniusz
2 jaren geleden

Zo ongelooflijk jammer dat deze Hassan niet 1 van de 200 doden was, echt zo vreselijk jammer. Geef dan ook geen cent, hoewel ik het in principe te doen heb met de echte slachtoffers, maar weet dat die mensen er geen cent van gaan zien.

2 jaren geleden

Inderdaad , hoe dom kan je zijn . Ik denk dat de meest ziekelijk naïviteit zich van Nederland heeft meester gemaakt. Ik denk ook dat velen niet weten wat corruptie betekent . Ik denk ook dat ‘geschiedenis’ voor velen ook te moeilijk vak op school was . Immers : het is onbegrijpelijk, dat er nog zoveel steun voor Libanon is terwijl de explosie het gevolg is van een lamentabel corrupt zootje in Libanon . Dat een terroristische organisatie zoveel macht heeft, is omdat corruptie, domheid en de machteloosheid van de goedwillende burger wordt uitgebuit. Maar , wat kunnen wij er aan doen? Niets. Nederland is al uitgebeend door de Europese Unie en de EU is ook gewoon machteloos, ondanks een grote mond . Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië zitten de ‘bijdrage’ van Nederland, omdat onze minister President , de pseudoloog, Rutte de gulle slappe janus moest zijn, op te peuzelen onder het genot van een Frans wijntje . Het is niet meer te geloven, wat een zooi .