Boek: An infantry soldier…

Lt. Kol. Victor A.C. Remouchamps; wie kent hem niet? Alleen de naam al is de moeite waard om te onthouden, maar onze lezers kennen Victor van zijn uitstekende analyses over het militaire programma van Poetin c.s. en de risico’s die het Rusland van nu nog steeds oplevert op het terrein van de wereldvrede.

Slag aan de Berezina. Afb: Wikipedia (PD-Art)

Na meer dan drie jaar hard werken, is Remouchamps er in geslaagd om zijn roman genaamd “An Infantry soldier under Napoleon” af te ronden. Een zeer lezenswaardig en beslist aanbevolen boek! De roman is in de Engelse taal geschreven, omdat bij het lezerspubliek in Litouwen en de Verenigde Staten, de Nederlandse taal niet bijster populair is…

Het verhaal gaat over een voorouder van de schrijver zelf; Remy Remouchamps, die zich in 1811 als vrijwilliger bij Napoleons coalitie-strijdkrachten voegde ter voorbereiding van diens militaire campagne tegen Rusland. Het verhaal is gebaseerd op brieven die de hoofdpersoon aan zijn moeder schrijft doch het grootste deel van het verhaal  is het resultaat van zijn verbeeldingskracht, persoonlijk onderzoek en naspeuringen ter plaatse. Het hele verhaal is gebaseerd op werkelijk gebeurde gebeurtenissen in dezelfde tijdsvolgorde tijdens deze campagne.

An infantry soldier under Napoleon

Afb: © V.A.C. Remouchamps.

De meeste historische romans en  verhalen over de aanval van Napoleon op Rusland beginnen meestal met de oversteek van de rivier de Njemen (een Russische benaming van de rivier die al honderden jaren in  Litouwen de Nemunas heet). Vervolgens wordt aansluitend de slag om Moskou bij Borodino behandeld, de brand in Moskou en de oversteek van de rivier de Berezina op de terugtocht. In Russische publicaties wordt de slag bij Borodino door Rusland gewonnen, hoewel het Russische leger toen praktisch verslagen was en Moskou door Napoleon bezet kon worden. Dit boek; ‘An infantry soldier under Napoleon’  vertelt over de training die een soldaat kreeg voordat hij vertrok voor de ruim tweeduizend kilometer lange mars door Europa met een – reeds in déze fase van de campagne – desastreuze logistiek en minimale medische ondersteuning. De veldslagen van Vitebsk, Ostrovno, Smolensk, Maloyaroslawetz en Krasny worden in voornoemde historische literatuur gemakshalve overgeslagen totdat de overblijfselen van de Grande Armée kunnen ontsnappen over de Berezina. Alweer, volgens dezelfde Russische bronnen, een eclatante Russische overwinning hoewel Napoleon kans ziet in een krachtsverhouding van één op drie in zijn nadeel, met succes het grootste deel van zijn Armée naar de westelijke oever van de rivier te laten ontsnappen. Victor A.C. Remouchamps besloot in 2008 dezelfde reis te maken van Luik naar Moskou, waarbij hij alle slagvelden bezocht zoals vermeld in het boek. Alleen, in de zomer (dat dan weer wel) en met de auto. Omdat Remouchamps al meer dan zestien jaar in Litouwen woont, betreft een groot aantal hoofdstukken de gebeurtenissen in dit land.

Vilnius

Het verzamelgebied rond Meškučiai en de gewapende verkenning in Prieniai, de opmars via Mariampole, de oversteek over de rivier Nemunas bij Kaunas in juni 1812, de voortzetting van de mars waarbij Auštadtvaris wordt gepasseerd. Het korte verblijf in Vilnius en de voortzetting van de mars door Paneriai, Jasûniai, Rûdninkiai, Salčininkiai en Dieveniškės.  De mars gaat verder door een gebied dat nu in Belarus ligt, en beschrijft vervolgens de landen in wat nu Duitsland heet: Het Groothertogdom Berg, het Koninkrijk Westfalen, het Koninkrijk Pruisen en voorts het Groothertogdom Warschau (nu Polen).

Op de terugweg passeert hij opnieuw Vilnius, Uzipis waar hij de stad in totale chaos aantreft na het besluit van Napoleon om zich terug te trekken. Tienduizenden wanhopige, zieke, gewonde en hongerige soldaten uit meer dan twintig landen proberen hier onderdak te vinden in een stad van dertig duizend inwoners. De duizenden doden en paarden worden in massagraven bijgezet, verbrand of in de rivier de Nemunas geworpen. Ten slotte eindigt zijn mars in Vilkavishkis dat in 1812 Oost-Pruisisch grondgebied was. Het boek bevat actuele en historische illustraties en probeert het verschil tussen 1812 en tegenwoordig, meer dan tweehonderd jaar later, te laten zien. Het verhaal maakt duidelijk dat Napoleon niet werd verslagen door de Russen, maar door falende logistiek, de fouten van zijn generaals en door zijn eigen strategische blunders.

Het boek kan besteld worden door DEZE link aan te klikken


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties