De cijfers van de afgelopen dagen…

“De cijfers van de afgelopen dagen passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van COVID-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn”. De standaard tekst van het RIVM iedere middag om 14:00 uur.

Afb: pixabay

Het is een geruststellende tekst die past bij het beeld dat onze onvermoeibare Regering werkelijk het beste uit zichzelf haalt om ons land voor groter onheil te behoeden. “Als WIJ niets hadden gedaan, dan was het voor JULLIE véél erger geweest”. De Telegraaf dikte het vandaag nog verder aan en noteerde dat ‘Alles waar Rutte goed in is, zie je nu maximaal’. Tja: meningen kunnen verschillen, maar stel dat De Telegraaf bedoelt dat Rutte heel goed cijfers kan beïnvloeden, bijvoorbeeld van het RIVM, dan heeft de redactie van dat blad natuurlijk gelijk…

Enfin: wie de tekst van het RIVM wat beter leest en interpreteert, moet evenwel concluderen dat de maatregelen hooguit wat vertraging veroorzaken in het aantal besmettingen per dag. Het vlakt wat af, maar daar heb je het dan ook wel mee gehad en daar hoef je echt niet voor doorgeleerd te hebben… Waarom zou dat daar zo zijn geschreven? Wat is de bedoeling van deze reclameslogan uit de koker van een gepokte en gemazelde raamambtenaar?

In de eerste plaats leidt het de aandacht af van de werkelijkheid, namelijk dat onze Regering er totaal niet in slaagt de verspreiding van het virus onder controle te krijgen: het aantal besmettingen daalt niet, het ‘neemt niet toe, het vlakt af’. Maar als je heel weinig testen uit laat voeren dan weet je daar natuurlijk geen bal van. Dat is een gokje. Bovendien: iedere dag komt er een flinke hoeveelheid nieuwe besmettingen bij, dus de totale groep geïnfecteerden wordt nog steeds groter. Er daalt helemaal niks; er komt steeds meer bij. Maar goed: je hebt kleine leugentjes, grotere leugens en tot slot heb je nog statistieken.

Ik heb op diverse fora al eerder geschreven dat het vertragen van een onbekend virus bij de uitbraak ervan, een absolute noodzaak is. Tijd winnen die nodig is om het benodigde (medische) materieel op de juist plek te krijgen en de bemanning op ieder station op orde. Precies daarin heeft niet alleen onze Regering gefaald, maar praktisch alle Europese overheden. Aanvankelijk werd er zelfs badinerend over het gevaar van dit onbekende virus gesproken, in het bijzonder door het RIVM. In ons land werd vervolgens beademingsapparatuur te laat besteld (Philips wist van niets) en de bestelling van mondkapjes bij Nederlandse bedrijven werd door ambtenaren vakkundig gemolesteerd, mogelijk onder het motto van ‘Europese aanbestedingsregels’. In het proces van Neurenberg zijn kampbewakers voor de in ‘hun’ kamp gevallen slachtoffers veroordeeld ook al bestond hun verdediging uit de frase dat ze “niet anders konden” vanwege gevaar voor hun eigen leven bij weigering. Dat lijkt een grove en misplaatste mededeling, maar dat maakt het niet minder waar; soms moet je de menselijke maat voorrang geven boven de ambtelijke maat. Dat was bovenal de uitkomst van ‘Neurenberg’. Vooralsnog lopen zorgverleners onbeschermd rond en worstelen ziekenhuizen met capaciteit. In Nederland, in 2020. Wat een gaaf land.

Wanneer we iedere dag 1200 nieuwe infectiegevallen van het coronavirus weten te traceren dan kost het nog 14.166 dagen voordat we constateren dat heel Nederland geïnfecteerd is. Een aardige wetenschap maar ook een gekke gedachte, dat weet ik. Maar toch iets om over na te denken, al was het omdat de berekening gewoon klopt. Ik bedoel ermee te zeggen dat je, puur theoretisch, een crisis behoorlijk kunt rekken en de kwestie wie dáár nu precies belang bij zou hebben is boeiend. Ik althans, zie uit het gemak en de min of meer laconieke aanpak nog niet meteen de ongebreidelde ambitie van uiteenlopende ambtsdragers om de bevolking zoveel als mogelijk te vrijwaren van besmetting. Misschien is dat vrijwaren ook wel misplaatst aldus een vrijpostige gedachte. Het treft immers vooral bejaarden en zwakken; een stamverband wat wil overleven zal die prijs graag betalen.

Mijn punt is dat een leidinggevend gezelschap dan ook de ferme variant van het leiderschap moet kennen om dat op een geëigende manier aan de stam duidelijk te maken. Daar moet je lef voor hebben, maar als je dat niet hebt moet je ook niet het uniform van een generaal aantrekken. Dat in essentie, is een kwestie die niet onbesproken mag blijven ‘in tijden van corona’. Natuurlijk: zelfs de publieke omroep mag, als spreekbuis van het Kabinet, zoveel reclame voor het beleid maken als zij zelf graag wil, maar mag zich niet beklagen als nadien geoordeeld wordt dat zij zich zoals Riefenstahl voor de toenmalige Duitse overheid hebben ingezet. Dan heeft dat consequenties. Ook voor hen, voor iedereen, ook al is het in tijden van corona.

Toen ik opgroeide op het platteland van ons land, was er de dreiging van een nucleair conflict met de communistische regimes in het Oostblok zoals de USSR, de DDR, et cetera. Ik fietste destijds over dat platteland met de deuntjes van The Beach Boys in mijn hoofd. Geluiden van vrijheid en voorspoed uit Californië die in Europa werden geïntroduceerd door de Amerikaanse militairen die waren gelegerd in Duitsland vanwege die Russische dreiging. De zorgen die er waren raakten mij onder andere daarom nog niet zo. Zodoende had ik ook nog niet in de gaten dat een groot aantal zuivelfabrikanten in de buurt van Eefde (bij Zutphen) een compleet kartelkantoor hadden ingericht wat zich heimelijk bezighield met het overspoelen van de Duitse zuivelmarkt met steriele melkproducten ver beneden de productieprijzen. Wist ik veel dat diezelfde zuivelfabrikanten met EU-subsidies schoolmelk aan iedere lagere school leverden en daarom die illegale kunsten konden betalen? Ik wist ook niet dat overtollige partijen Almiron-B met EU-subsidies naar Afrikaanse landen werd gestuurd als voedselhulp voor die arme Afrikaanse kindjes. Laat staan dat ik wist dat die Afrikaanse kinderen er vervolgens vrij massaal aan overleden omdat ze daar niet wisten dat je dat met schoon water moet bereiden en dat ze dat daar helemaal niet hadden. Tot op de dag van vandaag vraag ik me af: ‘Hoe in Godsnaam hebben ze/we dat kunnen doen?’

Ook toen al: de cijfers van de afgelopen dagen… schermen meer af dan dat ze duidelijk maken.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ravian
4 jaren geleden

Je kunt nu inderdaad goed zien waar Rutte goed in is; liegen, bedriegen, heel Nederland verneuken, en daar dankzij de NPO, en de onnozelheid van de gemiddelde Nederlander, nog mee wegkomen ook.

Totaal faalbeleid heeft ons in de huidige situatie doen belanden, datzelfde totale faalbeleid zorgt er momenteel voor dat deze situatie veel en veel langer gaat duren dan noodzakelijk, en daardoor gaat de hele Corona crisis ook veel meer geld en mensenlevens kosten als noodzakelijk.
Ondertussen wordt deze crisis wel maximaal als afleiding misbruikt om even snel allerhande bedenkelijke politieke (EU) zaakjes te ritselen.
En driekwart van Nederland tuint er weer eens met open ogen in.
Een kwart van dit land is het inderdaad zat, maar de rest van dit land is gewoon stuk.

karton
4 jaren geleden

Rutte en z’n maatjes kunnen niks anders als liegen , bedriegen en verdraaien van feiten ! Dat doen ze al járen en het is hun handelsmerk geworden : de firma List & Bedrog uit Den Haag.