Prikbord nr 772

Dat er luie, lakse en incompetente ambtenaren bestaan, weten we al uit de vele klachtprocedures en de externe deskundigen die (moeten) worden ingehuurd tegen vaak absurde kosten. 

Doch frauderende ambtenaren zoals in Amsterdam, die de gemeente voor 3 miljoen oplichtten – waarvoor de hoofddader slechts 3 jaar netto gevangenisstraf  krijgt – komt niet zo vaak voor. Dat is toch maar mooi 1 miljoen per jaar… Doch welke straf krijgen de managers/ toezichthouders, de accountant en de integriteitsambtenaar? Of werd de laatste opzettelijk niet aangesteld?

EU-voorwaarden

De Italianen zullen niet boos zijn op Hoekstra, want door hun onderhandelingstactiek hebben ze eerst overvraagd en vervolgens hun zin gekregen. Want van het nakomen van voorwaarden hebben ze in Rome nooit gehoord. Net als in Parijs, Madrid, Athene etc. Sterker nog, ze kunnen nu zeggen dat die voorwaarden hen echt zijn ‘opgedrongen’.

Hoekstra

Indien minister Hoekstra weerstand weet te bieden aan de onzinnige beweringen en verwijten van Links alsmede de intimidaties door Frankrijk, Italië en Brussel, dan wordt hij de beste minister van Financiën in de laatste 30 jaar. Sinds Kok zijn ze allemaal door de pomp gegaan, waarbij hun onwaarheden een voor een werden ontmaskerd. En zou Nederland ooit af willen van de molensteen die EU heet, dan gaat dat tientallen miljarden kosten conform de Brexit-rekening. Doch als zelfs Hoekstra uiteindelijk toegeeft, kost het ons honderden miljarden en dan moet nog maar het echte bewijs worden geleverd dat Nederland desondanks méér aan de EU zou hebben verdiend!

Irene

De boodschap van prinses Irene over de natuur doet op het eerste gezicht wat zweverig aan, zoals vaak bij idealisten die geen last hebben van de dagelijkse strijd om het bestaan. Dat daarbij geen link wordt gelegd met het Corona-drama getuigt van gezond verstand, maar een verwijzing naar de toenemende overbevolking is voor beide problemen zeker van toepassing.

Medicijn

De aandacht voor het vinden van een vaccin ter voorkoming van de Corona-ziekte overschaduwt het zoeken naar genezende medicijnen. Nu een huisarts en een apotheker – beide ervaringsdeskundig – een succesvolle combinatie van bestaande geneesmiddelen hebben toegepast, waarbij geen der behandelde patiënten is overleden, komt er plotseling een verbod vanuit de bureaucratie. Het argument is kennelijk, dat die medicijnen schaars zijn en ‘dus’ moeten worden gereserveerd voor aanwending door specialisten bij patiënten die het echt nodig hebben. Hoe weten die arrogante ambtenaren, dat Corona-patiënten het niet echt nodig hebben?

Onmisbaar

De helft van de Nederlanders – voor zover geen (ex-)ambtenaar of door de staat gesubsidieerde – ligt wakker over de toekomst. Tenenkrommend moeten ze het geleuter over de Italiaanse economie aanhoren, maar Italië is helemaal niet onmisbaar, net als Griekenland dat niet tot de EU had mogen worden toegelaten. Het zijn molenstenen om de nek van de EU. Intussen klappen we hier voor artsen en andere zorgverleners, terwijl Kamerleden niet eens op hun ‘werk’ verschijnen. Kennelijk menen ze zo onmisbaar te zijn, dat er zelfs geen 50%-regeling is met telkens een stoel tussenruimte voor de gewenste afstand bij twee gezonde aanwezigen. En dan de middenstand: altijd onmisbaar geweest, ook voor de werkgelegenheid, en nu onderworpen aan onbegrijpelijke beperkingen waarvoor de vermeende reden eindeloos kan voortduren. De regering spreekt over gezond verstand en praktische oplossingen, maar gelooft daar blijkbaar zelf niet in voor winkels en restaurants. Het valt te hopen dat niet de internetwinkels, maar de gezellige, vriendelijke en persoonlijke winkels straks de waardering van het publiek zullen voelen.

Prioriteit

Hoeveel tientallen miljarden hadden er aan de gezondheidszorg, ouderenzorg, woningbouw en politie kunnen worden besteed als de milieumaffia buiten de deur was gehouden?

Verkeerd signaal

Nu minister Hoekstra begonnen is het Nederlandse standpunt over de Italiaanse eisen te nuanceren, ontstaat pas echt verwarring. De Italiaanse premier Conte begint meteen zoete broodjes te bakken en Brussel wacht de uitkomst af. Want de problemen met de Italiaanse economie dateren van ver voor de coronacrisis en zijn in vele opzichten identiek met die in landen waar de vakbonden, corrupte elites en de  ‘straat’ het voor het zeggen hebben. De economische situatie in Spanje en Frankrijk was eveneens ver beneden de maat, maar het is gemakkelijker de bevolking rustig te houden met het geld van anderen die er 5 – 15  jaar langer voor moeten werken. En dit zal weinig veranderen zoals de ‘nederlaag’ van de Griekse regering en van Macron laat zien. Zelfs (medische) hulporganisaties vragen maar liefst om 140 miljard euro op korte termijn, vooral voor Afrika, waarmee nog niets wordt gedaan aan de economische gevolgen. Die komen straks; ook in Zuid Amerika, Azië en de EU. Landen zullen zichzelf uit de put moeten trekken, want het feest is over.

Wellink

De commentaren van Nout Wellink – voormalig president DNB – over de EU moeten met een flinke korrel zout worden genomen. Niet alleen vanwege diens eigen tekortkomingen in het verleden, maar vooral door de ongegronde angst dat de EU uit elkaar valt. Dat gebeurt namelijk zeker, indien de zuidelijke landen hun tekorten en beleidsfouten eindeloos op de EU mogen afwentelen. En juist dan zal blijken dat de landen die dan voor de Europese ‘staatsschulden’, de verspillingen en de milieureligie opdraaien inderdaad hun welvaart kwijt zijn. Want garant-staan betekent straks tientallen miljarden aan de ECB afdragen, met name indien een ‘economisch gezond’ land uit de EU wil stappen. Om hoeveel geld het inmiddels gaat wordt verzwegen, ook door Wellink.

Bovendien lijkt zijn standpunt – net als soms bij voormalig minister Bot – een motie van wantrouwen aan de huidige regering. Of is het een poging om te voorkomen dat bij de financiële ineenstorting van de EU de blunders uit het verleden zichtbaar worden? Die falende elites hebben nu werkelijk geen recht van spreken meer.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties