Wat als Italië de EU de rug toekeert na de coronacrisis?

In de afgelopen jaren is de Italiaanse Lega Nord de populairste partij gebleken die met links kunst en vliegwerk buiten de regering wordt gehouden in een parallelle situatie aan de Duitse, Franse en Nederlandse ‘cordons sanitaires’. Het is een ‘pressure cooker’, hoe langer dit duurt des te hoger de druk.

Matteo Salvini. Afb: wikimedia-commons.

Als er dit jaar verkiezingen komen in Italië zal er mogelijk een ‘Trump effect’ komen ten gunste van de Lega Nord, met alle gevolgen voor de EU: die EU is lang bang geweest voor de politieke impact van een Italexit, maar wordt er nu op hun beurt van beschuldigd dat zij Italië ‘eruit willen werken’, net zoals Duitsland het liefst met de Grieken had gedaan. Tot voor kort werd gedacht aan het voor de hand liggende, technische risico van een vergelijkbare schulden crisis, maar langzamerhand heeft de Lega Nord een politiek zwaard van Damocles boven Brussel gehangen door aan te sturen op een vertrek uit de Euro Zone; het lijkt een kwestie van tijd.

Het is nu nog een Gordiaanse knoop waarin wij de derde economie van Europa ontwaren als een soort corrupt patriarchaat dat volledig in handen is van ontelbare, vaak duistere, belangengroeperingen en dientengevolge weigert zich te reformeren. Parasiteren op de EU was het motto, net als in Frankrijk en de rest van zuid Europa, maar strikt rationeel geredeneerd kon een Italexit leiden tot een val van Europese obligaties van rond de 30% ( d.w.z. nog voor de Corona crisis ) en Italiaans schuldpapier ‘onbetaalbaar’ maken. Nu zien wij dat de Italianen er weliswaar nog bij zijn, maar hun beroep op financiële Corona-hulp door Brussel werd dezer dagen afgewezen, reden waarom de rente op Italiaans staatspapier de afgelopen week al een forse jump richting ‘onbetaalbaar’ heeft gemaakt.

Dat maakt het bestaande anti-EU sentiment alleen maar groter en speelt Salvini in de kaart. Vergeet niet dat hij vorig jaar voor de E.P. verkiezingen al doende was om met Hongarije en Polen een anti-Brussel lobby op te tuigen die Timmermans, gelukkig, de kop kostte. De Italiaanse kiezer zal niet gecharmeerd zijn van het optreden van hun huidige regering in crisis omstandigheden. Italexit zal dan, na corona, nogmaals een grote impact hebben, dit keer op het globale financiële systeem èn op de houdbaarheidsdatum van het funeste Brusselse salonsocialisme.

Nu prefereren beleggers de aankoop van Duits en Nederlands schuldpapier en kan Italië, dat zich deerlijk in de steek gelaten voelt, ‘de boom in’, hoewel zij dat uiteraard voor het grootste deel aan zichzelf te danken hebben. Laten wij eerlijk zijn, Italië ‘hoort er gewoon niet bij’ en zal zelf ook baat hebben bij een Italexit, een eigen, gedevalueerde valuta en een periode van wellicht tien jaar om intern orde op zaken te stellen. Als het intens corrupte land dat tenminste ooit kan opbrengen…

Het spreekt voor zich dat ook Spanje, Portugal en Ierland daarmee op de nominatie staan voor een Exit en, in het laatste geval, zou dat de Brexit problemen van Boris Johnson vanzelf oplossen.

Uiteraard zullen de salonsocialisten in Brussel weer moord en brand gillen over ‘populisme’, maar zoals ik al schreef op 26.03 jl. in ‘ Waarom laten wij ons jaar in jaar uit belazeren door de SJW? hebben die communisten het er tientallen jaren zelf naar gemaakt en krijgen nu de rekening gepresenteerd.

Boze tongen beweren nu zelfs dat de EU de exit van Italië zo beraamd zou hebben, maar dat lijkt mij vergezocht voor nietsnutten die niet verder kunnen kijken dan de volgende griepepidemie of hun eigen vakantie.

Wat zijn de gevolgen van een Italexit voor ons? Italiaanse beurzen donderen aanvankelijk in elkaar en financiële markten in Europa, zelfs wereldwijd, zullen een dreun krijgen maar ook weer snel herstellen. Het land gaat onherroepelijk Griekenland achterna, maar zachte heelmeesters… Anderzijds krijgen wij van de Brusselse nitwits Macedonië en Albanië in de plaats van Griekenland! Tel uit je verlies, dus hopelijk ontwaken Nederlanders eindelijk uit Rutte’s EU-zwendel.

Zoals gebruikelijk brengt socialisme ons slechts de allerlaagste gemene deler en is er maar één rationele oplossing om te ontsnappen aan hun terreur: Nexit, en liefst héél snel!


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
4 jaren geleden

De hele situatie zal de compleet verdeelde EU (kunnen al niet eens de klok gelijkzetten met elkaar) zeker verder uit elkaar spelen. Maar of daarmee het communistische en socialistische gevaar zal zijn geweken?

Joost Visser
4 jaren geleden

Italexit. Ik hoop het zo. En dan weer lekker op vakantie in een mooi en goedkoop land.

karton
4 jaren geleden

Ik hoop écht van harte dat Italië de EUSSR de rug toekeert en weer Italië wordt.
Dat zou een vervolg zijn op de Brexit en mogelijk gevolgd worden door het ineen klappen van de EUSSR.
Als nú nóg niet duidelijk is dat de EUSSR volkomen nutteloos en “Fremden-freundlich” is val ik van m’n stoel.
Je hoort die zooi gedurende de hele crisis niet en áls ze dan eindelijk hun bek opentrekken komt eruit : “We geven Iran 20 miljoen om de crisis op te lossen”.
Wát triest !!!!!!
NEXIT en wel z.s.m. !!! Je gaat je langzamerhand schamen om Europeaan te zijn !