Kuchende mensen moeten thuisblijven

Volgens ons Kabinet moeten kuchende mensen en snotteraars thuisblijven en verder is er weinig aan de hand. Wie het debat inzake de aanpak van het coronavirus in de Tweede Kamer heeft gevolgd, moet in zekere zin verbijsterd zijn over de beperkte dadendrang van ons Kabinet. “Wij nemen maatregelen op grond van de ons verstrekte adviezen”. Een uitspraak die vooral leek bedoeld om iedere verantwoordelijkheid bij voorbaat al af te wijzen. Het is een vorm van slap en angstig management die in het bedrijfsleven onmiddellijk zou worden afgestraft.  

Afb: Pexels.

Het coronavirus is inmiddels bij ruim 800 personen aangetoond. In werkelijkheid ligt het aantal geïnfecteerden natuurlijk veel hoger. Aannemelijk moeten we het aantal aangetoonde besmettingen met een factor 10 vermenigvuldigen, zodat we op ruim 8.000 geïnfecteerden uitkomen. Veel van hen hebben nog geen bijzondere of als zodanig herkenbare klachten, maar dragen het virus en verspreiden het. Het gebrek aan maatregelen zal tot veel grotere aantallen en dus Italiaanse toestanden leiden, waarbij onze beleidsbepalers telkens net een stap te laat zijn, althans bij ongewijzigde aanpak.

Het coronavirus is een griepvariant, zeker; niet meer en zeker niet minder. Voor ouderen kan het virus, evenals ieder ander griepvirus, ernstige gevolgen hebben en het coronavirus blijkt meer dodelijke slachtoffers te maken dan de doorsnee griep. Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie bij de Radboud Universiteit, vond de maatregelen die het Kabinet (op advies van o.m. het RIVM en OMT) tegen corona heeft afgekondigd, woensdag tot dusver al onvoldoende dwingend. In een uitzending van Nieuwsuur pleitte hij woensdagavond al voor veel verdergaande maatregelen. Voss zag en ziet ook steeds meer overeenkomsten tussen de wijze waarop het corona-virus zich eerder in dit stadium in Italië verspreidde en de besmettingscijfers nu in Nederland. Eerder zei hij er al vanuit te gaan dat een groot deel van de Nederlandse bevolking met besmetting te maken zal gaan krijgen. Dat wil zeggen: bij dit stroperige en weinig doortastende beleid.

Klein bier

Elk jaar krijgen ongeveer 800.000 Nederlanders griep.[1] Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter sterven er in ons land 250 tot 2.000 personen aan de gevolgen van griep. Wat dat betreft is het coronavirus op dit moment nog ‘klein bier’. Of het dat ook blijft bij dit beleid, staat nog te bezien. Zo worden in de landen om ons heen uit voorzorg scholen gesloten om verdere verspreiding van specifiek dit virus tegen te gaan. Kinderen zijn weliswaar beter opgewassen tegen het virus, maar onverminderd wel degelijk dragers ervan en dragen dus bij aan de verspreiding. In het bijzonder omdat zij zich dagelijks in grote groepen bevinden die de norm van 100 ver overschrijden. Het argument van deze regering: ‘de scholen functioneren tevens als opvang van de kinderen, opdat hun ouders de economie draaiende kunnen houden’. Volgende week zal blijken dat de scholen alsnog moeten sluiten omdat ze eindelijk zijn gedefinieerd als potentiële brandhaarden. Maar goed: het Kabinet kan dan de handen wassen in desinfecterende onschuld. Een gevalletje “Wir haben das nicht gewusst”.

…”crises zijn kansen
die politiek uitgemolken
kunnen worden”.

Op het politieke speelveld wordt doorgaans soepel met maatschappelijke problemen omgegaan onder het motto dat met de oplossing ook de mogelijkheid tot profilering verloren gaat. Met andere woorden: crises zijn kansen die politiek uitgemolken kunnen worden. Zoals asieladvocaten maar wat graag meer ‘vluchtelingen’ toejuichen en welzijnswerkers er niet op uit zijn om het welzijn compleet en zichzelf overbodig te maken. En als geen ander bedrijf is men in politiek meer stoelgericht dan doelgericht. Dat is met de aanpak van dit virus niet veel anders.

Intussen is onder een aanzienlijk deel van de bevolking blinde paniek uitgebroken. Mensen beuken elkaar de hersens in voor de laatste rol toiletpapier en radeloze klanten claimen met bloeddoorlopen ogen krankzinnige hoeveelheden blikken en potten houdbaar voedsel. Kennelijk voelt de meute het merkwaardige beleid van ons Kabinet feilloos aan. Minister Bruins, die eerder furore maakte door het UWV zorgvuldig in een falende en krakkemikkige staat te houden, staat erbij en kijkt ernaar. Hij beloofde met ‘de media’ te gaan praten teneinde de ‘informatie adequaat bij de burgers te brengen’. Laat de man liever eerst maar eens voorzichtig proberen de eigen schoenveters te strikken zou ik zeggen en zich met propaganda liever niet bezighouden.

Wanneer we werkelijk wat voor onze broze economie willen doen, dan kunnen we niet volstaan met het geadviseerde ‘ellebogen-werk’ waarin overigens uitsluitend politici bedreven zijn. Dan moet dit virus zo snel mogelijk onze wereld uit, koste wat het kost. Dat kan door een groot deel van dit land tijdelijk op slot te doen en de nadelen zoveel als mogelijk op te vangen of compenseren.

Dat is veel voordeliger dan dit krakkemikkige beleid en bovendien: “zachte heelmeesters maken stinkende wonden”. Een Kabinet wat een griepvirus nog niet weet aan te pakken is nog naïever dan het Kabinet Colijn in 1935: “Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn”.


[1] https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griep

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
4 jaren geleden

Mensen er is niets aan de hand. Weatherwarfare, biologicalwarfare allemaal agenda 2030.
En er gaat nog veel meer op ons af komen. Maar weest niet bevreesd gij eersteling der dagen.

Ravian
4 jaren geleden

Maak daar maar “Wij nemen maatregelen op grond van de ons door de welbekende faal-instituten verstrekte adviezen” van.
Er wordt inmiddels al weken lang gehandeld, of beter gezegd niets gedaan, op basis van “feiten” waarvan ieder normaal denkend mens al weken geleden wist dat deze niet klopten, en dat de werkelijkheid er aanzienlijk slechter uitzag.
Maar Rutte & Co bleven en blijven maar wensdenken, en de belangen van de aandeelhouders belangrijker achten dan gezondheid en welzijn van de Nederlandse bevolking.
Het zijn niet enkel prutsers, het gaat hier om criminele nalatigheid.
Dit kabinet moet minimaal aftreden en van een beroepsverbod voorzien worden.