Oorlog in de Perzische Golf?

Op 13 mei werden vier olietankers dicht bij Fujairah (UAE) zwaar beschadigd, kennelijk door onbekende maanmannetjes maar het toeval wil dat de Israëlische geheime dienst de USA al enkele dagen tevoren had geïnformeerd dat Iran een aanslag op Saudi tankers wilde plegen. Twee van de zwaar beschadigde schepen varen inderdaad onder Saudi vlag, één is van de UAE en één is Noors. Foto’s tonen substantiële schade, o.a. van een grote scheur in de romp van de Noorse Andrea Victory vlak boven het roer. De Saudi energie minister, Khalid al-Falih, zei dat twee Saudi tankers aanzienlijke schade hadden opgelopen.

Iran’s geestelijk leider Khamenei. Afb: wikimedia / seysd shahaboddin vajedi

De ayatollahs hebben ook al gedreigd om de Golf van Hormuz te blokkeren en inderdaad zijn kleine Iraanse patrouilleboten ‘tot de tanden bewapend’ met raketten en heeft de Revolutionaire Garde in Syrië en Irak raketten binnen bereik van Amerikaanse troepen opgesteld. Dat zal volgens Juncker en Federica Mogherini allemaal wel toeval zijn, maar het is geen toeval dat de USA nu B-52 bommenwerpers en een smaldeel met een ‘carrier-group’ met de Abraham Lincoln naar de Golf heeft gestuurd. Ondertussen heeft Iran al aangekondigd dat zij hun ontwikkeling van het nucleaire programma ‘hervatten’, alsof dat ooit onderbroken zou zijn geweest, en hebben de EU voor de keuze gesteld om binnen 60 dagen partij te kiezen tegen de USA of voor Iran… Het ruggengraatloze Brussel ontwijkt die keuze nu al meer dan een week, terwijl Trump heeft gezegd dat hij voor een gesprek met Teheran open staat.

De haatbaarden in Teheran zitten als een kat in het nauw en zijn geneigd rare sprongen te maken om aan de macht te kunnen blijven terwijl de sancties van Trump steeds harder bijten, waarop zij steeds koppiger worden, waarmee de belangen van hun bevolking bepaald niet gediend zijn. De Iraanse Rial is sinds 2018 rond de 60% gedevalueerd, prijzen van levensmiddelen zijn 80% gestegen, gemiddelde inflatie ligt rond de 51%, reden waarom menigeen zich achter de oren zou krabben. Maar de van nijd schuimbekkende ayatollahs willen per se hun terrorisme verder blijven ondersteunen in Jemen, Gaza, Libanon en elders in de regio, om Saudi en Israël het leven zuur te maken.

Dat Trump al meteen uit het gammele atoom akkoord stapte is een goede zaak, want de ayatollahs hebben zich al jaren geleden bereid getoond om Israël met één grote kernexplosie van de kaart te vegen, ongeacht de te verwachten miljoenen Arabische slachtoffers. Uiteindelijk zijn zij ook geen Arabieren en bovendien ook nog eens Sjiieten, dus er is geen land te bezeilen met deze dolle honden, die zich eindelijk lijken te realiseren dat B-52 bommenwerpers en de carrier-groep prima passen in het aloude ‘speak softly, but carry a big stick’ concept. De ayatollahs zijn de laatste dagen dan ook merkbaar stiller geworden en wat hen ook nog boven het hoofd hangt is dat het Pentagon met de CHAMP-missile een nieuw wapen introduceert dat, met een bereik van ruim duizend kilometer, door een B-52 gelanceerd kan worden om vervolgens op geringe hoogte, via scherpe pulsen van zeer hoge microwave-energie (HPM), gericht alle Iraanse militaire communicatie kanalen kan uitschakelen terwijl de CHAMP onzichtbaar is in de aanvliegfase. Die HPM pulsen vernietigen kennelijk elektronische systemen, zelfs wanneer die diep in een bergmassief verstopt zijn, evenals in ondergrondse Iraanse militaire faciliteiten. De ayatollahs zijn gewaarschuwd.

Momenteel kan Iran alleen nog maar olie exporteren naar China en staat de verdere productie op praktisch nul, terwijl de sancties ook de petrochemische-, staal-, aluminium-, ijzer- en koperindustrie bedreigen, waardoor de Iraanse economie dit jaar zeker 6% zal krimpen (bron: IMF).

Trump stelt dat hij wil voorkomen dat Iran naar kernwapens kan grijpen en daar is alle reden voor omdat de ayatollahs vanaf de dag dat zij het schertsakkoord van Obama tekenden, gestaag hun speurtocht naar (veel zwaarder dan toegestane) centrifuges hebben voortgezet, als veelbetekenend bewijs van hun voortgaande ontwikkeling van kernwapens. Hamas heeft duizenden raketten van Iran gekregen en gebruikt die ook, dus de kwalificatie van de Revolutionaire Garde als terroristen is niet misplaatst, maar desondanks blijft Brussel de zaak saboteren, terwijl er in Europa en zelfs in Nederland Iraanse dissidenten worden vermoord.

De Iraanse bevolking heeft al helemaal geen recht van spreken in die middeleeuwse openlucht gevangenis. Kortom, Teheran praat niet met Trump en doet alles om het conflict te escaleren, reden waarom de havik John Bolton er het liefst nu al op los timmert. Ali Khamenei, de leidende aarts-fundamentalist in Teheran, ziet de confrontatie met Washington als een ‘confrontatie van de wilskracht’ en stelt gemakshalve dat noch Iran noch de USA een oorlog wensen, maar de vraag is hoever hij denkt te kunnen gaan met zijn provocaties en hoever John Bolton’s invloed reikt in het Witte Huis, waar Mike Pompeo zich ook tegenstander van een oorlog verklaarde maar desondanks diplomatiek personeel uit de regio evacueert.

De EU slaapt intussen lekker verder, ondanks de aanval op vier olietankers in internationale wateren èn op een oliepijpleiding in Saudi Arabië door Iran’s Huthi militie uit Jemen.

Trump hangt momenteel nog aan de rem, maar als de heethoofden in Teheran ook nog maar één faux-pas maken, zoals een blokkade van de straat van Hormuz, is de kans reëel dat hij John Bolton groen licht geeft en dan is het te hopen dat de schermutselingen kort maar krachtig zullen zijn, want niemand zit te wachten op een langdurige Golf oorlog waarbij zonder meer ook Khamenei’s zo gehate Israël bij betrokken zal raken, evenals meerdere Arabische staten in de regio zoals Saudi en de UAE.

Keer op keer zien wij hoe de zaak ontspoort op het wereldtoneel wanneer zwakke politici als Chamberlain i.g.v. Hitler of Obama i.g.v. Iran, te laf zijn om verantwoordelijkheid te nemen om zulke pure criminelen een halt toe te roepen en van de EU, met sterspelers als Kaag, Blok en Mogherini, is uiteraard niets te verwachten dus laten wij maar hopen dat Trump het voor ons oplost. Zoals altijd….


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties