Lidmaatschap EU in de Grondwet?

“Al bijna 75 jaar hebben we in Europa vrede, veiligheid en welvaart”, twittert Rob Jetten, de voorzitter van de Tweede Kamerfractie van *66. “Die Europese samenwerking verdient een plek in onze Grondwet. Samen met Kees verhoeven dien ik vandaag een grondwetswijziging in: neem het lidmaatschap van de EU op in de Grondwet.”

Rob Jetten. Afb: Wikipedia / Martine van Bemmel.

Het kan dus nóg gekker in dit land. Los van het feit dat opnieuw de EU en Europa door Jetten in dit bericht door elkaar worden gehaald, staan er nog meer aantoonbare fouten in – kunt u zich de gruwelijke burgeroorlog in Joegoslavië bijvoorbeeld nog herinneren? – en moet ons land zich van *66 – ja, de D blijft opzettelijk achterwege – via de Grondwet gaan conformeren aan de grillen van een – nota bene! – handelsblok(!) met een eigen president, een eigen regering, een eigen parlement, een eigen rechtspraak, een eigen hymne, een eigen vlag en – God verhoede – een eigen leger. Gelet op de houding van de eurocraten in Brussel ten opzichte van de gebeurtenissen in Catalonië en Frankrijk, plus de druk – of beter: de ordinaire chantage (geen ‘vluchtelingen’ opnemen? Dan ook geen EU-fondsen) – vanuit Brussel op de zogenaamde Visegradlanden en Hongarije in het bijzonder, dient dit voorstel voor een Grondwetswijziging stante pede te worden afgeschoten.

Daar tegenover dient naar mijn mening de motie-Van der Staaij op enigerlei wijze opnieuw van stal te worden gehaald. SGP-voorman Kees van der Staaij heeft tien jaar gewerkt aan een voorstel om de drempel voor het overdragen van Nederlandse bevoegdheden aan Brussel van de helft plus één naar twee-derde meerderheid in de Tweede Kamer te verhogen. De Tweede Kamer had het voorstel op 22 september 2015 aangenomen: PVV, Groep Bontes/Van Klaveren, ChristenUnie, SGP, VVD, Groep Kuzu/Öztürk, Houwers, Van Vliet, 50PLUS, Monasch (PvdA), PvdD en SP stemden voor. Via de motie-Duthler werd dit voorstel in de Eerste Kamer in de ijskast gezet: er moest eerst maar eens een onafhankelijke(?) staatscommissie naar gaan kijken, die op dat moment nog niet eens bestond en eerst in het leven moest worden geroepen. Uiteindelijk werd de motie-Van der Staaij op 9 april jl. door de Eerste Kamer verworpen. De fracties van PVV, SP, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en 50PLUS stemden voor het wetsvoorstel, de fracties van VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks en OSF stemden tegen.

Ikzelf ben meer een voorstander van het afrekenen van partijen op de (niet) geleverde prestaties in de afgelopen periode dan te stemmen voor een partijprogramma waar door het handjeklap dat leidt tot coalitievorming toch weinig tot niets van overblijft. Hopelijk helpt het bovenstaande u de keuze te vereenvoudigen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei aanstaande.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties