Laten wij Mark Zuckerberg eens privé voor vijf miljard dollar scheren

Facebook legt een manipulatief stempel op de wereldwijde vrijheid van meningsuiting plus ons aller recht op privacy, en heeft daar afgelopen jaar 55 miljard dollar mee verdiend; de brutale CEO Mark Zuckerberg en zijn trawanten voelen zich onaantastbaar in hun manipulatie. Een jaar geleden schreef ik in “Mark Zuckerberg in Wonderland”(dd. 24 mei 2018) al hoe hij het Europees Parlement bij de neus nam, nadat kort daarvoor ook het Amerikaanse Congres er al ingestonken was.

Mark Zuckerberg. Afb: wikimedia-commons

De Neue Zürcher Zeitung oordeelde destijds hard dat:“dat het mislukte formaat van de zitting heldere antwoorden in de weg stond’. Omdat Facebook, Twitter en Google de facto alle vrijheid hebben om ‘self regulation’ op hun platforms toe te passen, ontaardt hun monopolie in een orgie, waarin ieder ‘andersdenkend’ (lees: conservatief) geluid in toenemende mate wordt onderdrukt op steeds brutalere wijze, waarbij het lijkt alsof zij concurreren met de Russische trollenfabrieken om onze samenleving te ondermijnen.

Inmiddels heeft de Federal Trade Commission (FTC) een langlopend onderzoek afgerond en gaan er meer en meer stemmen op om CEO Mark Zuckerberg persoonlijk aansprakelijk te houden voor alle bewust veroorzaakte chaos in de ontelbare intentionele schendingen van de privacy van honderden miljoenen gebruikers, waarbij de New York Times meldt dat hierover in de FTC een schisma is ontstaan. Bij de totale inkomsten van $ 55 miljard p.a. is deze record boete natuurlijk niet meer dan een vermanend tikje op de pols voor een collectie manipulatieve charlatans en een dag na deze bekendmaking ging het aandeel van Facebook met 10% omhoog! Dat is de reden dat er stemmen opgaan om Zuckerberg in persoon aan te pakken, want hij lacht iedereen in Washington en Brussel gewoon uit.

In Nederland wordt mijns inziens veel te weinig aandacht besteed aan dit soort manipulatie der ‘tech-giants’, maar het loopt al jaren dermate de spuigaten uit dat zelfs Democratische senatoren in Washington als Richard Blumenthal and Josh Hawley de FTC nu erop aanspreken dat er strenge straffen moeten komen voor het voltallige management bij verdere schendingen van de privacy der cliënten: “Personal responsibility must be recognized from the top of the corporate board down to the product development teams, if the FTC finds that any Facebook executive knowingly broke the consent order or violated the law, it must name them in any further action.”

‘Code rood’ in Silicon Valley, waar Carl Szabo, de vice president van NetChoice, dat nauw gelieerd is aan Facebook, meent “ that such a move would be extreme and that “anti-tech activists” will not be satisfied no matter how far the FTC goes. Doorzichtige argumenten en de gebruikelijke ‘name-calling’ zoals nu weer ‘anti-tech-activists’ – kennelijk familie der ‘science- & climate deniers? – worden aangevoerd om deze verkapte volgelingen van Karl Marx buiten schot te houden, eindigend in: “Holding business leadership liable risks undermining innovation and leaves America open to foreign technological dominance….”

Het FTC onderzoek loopt sinds een jaar geleden de politieke consultants Cambridge Analytica de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers te pakken hadden gekregen zonder hun toestemming, waarbij Facebook uiteraard volhoudt dat deze grove schending van het ‘consent agreement’ daterend van 2011 ( waarin Facebook gesommeerd werd orde op zaken te brengen in hun privacyregeling) niet aan de orde zou zijn. Er zouden inmiddels nieuwe ‘compliance officers’ zijn aangesteld, maar wat kan men verwachten als dat wederom gelobotomiseerde, decadente liberale Trump-haters zijn die niet door de FTC zijn aangesteld?

Zuckerberg stel schijnheilig dat er teveel aandacht uitgaat naar de dollarbedragen der boetes, maar “I actually think the much bigger deal is basically the things that we would need to do inside and how we would need to change how we operate.” (hetgeen hij juist angstvallig wil vermijden).

Dat is natuurlijk een gotspe als wij constateren dat het hondsbrutale Facebook zonder toestemming juist weer de e-mailadresbestanden van 1,5 miljoen nieuwe gebruikers heeft leeggeroofd! Uiteraard was dit volkomen ‘per ongeluk’ gebeurd….

Facebook kan onder de boete uit door een peperduur, jarenlang proces te voeren, maar dan is er altijd nog de man met de hamer, Donald Trump, die opdracht kan geven om dit roversnest op te splitsen in meerdere, kleinere, divisies, want ondertussen zal Zuckerberg proberen om rustig door te gaan en de verkiezingen van 2020 te manipuleren. Daarom is een persoonlijke aanpak van Zuckerberg c.s. en interessante optie, hoewel de meningen voorlopig (nog) verdeeld zijn omdat Facebook zo’n gigant is geworden. De FTC is op zich een klein federaal agentschap, maar in 2013 hebben zij, in een precedent, de miljardairs Stewart and Lynda Resnick, eigenaars van POM Wonderful ook met succes aangepakt en werden daarin vervolgens in hoogste instantie bevestigd door het Supreme Court.

Zuckerberg heeft rond 57% van de stemgerechtigde aandelen in portefeuille van een $ 540 miljard bedrijf, dus het is interessant om hem met een boete van minstens $ 5 miljard aan te pakken, zo niet een veelvoud daarvan, en maandag jl. hebben twee organisaties, Color of Change en Majority Action, Facebooks aandeelhouders opgeroepen om Zuckerberg van zijn voetstuk als CEO af te sleuren.

Notabene de Democraat Blumenthal zegt dat het een duidelijk bericht naar het bedrijf zal zijn als Zuckerberg en zijn medeplichtigen persoonlijk hard worden aangepakt, die – naar zijn zeggen – “ have basically thumbed their nose at the FTC since entering into the consent agreement eight years ago; I think they have to do enforcement in a way that has impact,” zei hij tegen de FTC. “Individual responsibility hits home like nothing else.”

Wie had dat ooit gedacht?


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties