‘Kroniek van de Koninklijke Luchtmacht’

Met de oprichting van de ‘Luchtvaartafdeeling’, als onderdeel van de Koninklijke Landmacht, wordt op 1 juli 1913 de kiem gelegd voor de Nederlandse militaire luchtvaart. De ‘aviatiek’ staat dan nog in de kinderschoenen, maar al snel is het luchtwapen niet meer weg te denken uit het krijgsbedrijf. Binnen enkele decennia ontwikkelt de legervliegdienst zich van een bescheiden hulpwapen tot een modern zelfstandig krijgsmachtdeel.

Afb: Uitgeverij JEA.

Tegenwoordig geldt de Koninklijke Luchtmacht als een hoogtechnologische organisatie. Inmiddels is de introductie van een gevechtsvliegtuig van de zogenaamde vijfde generatie in volle gang: de F-35 Lightning II. Ook krijgt de luchtmacht onbemande vliegtuigen. En met de ontwikkeling van een luchtmachtsatelliet is zelfs de ruimte als operatiedomein in het vizier. De mens in de luchtmacht blijft echter onmisbaar.

De geschiedenis van de militaire luchtvaart is het verhaal van pioniers, van steeds weer nieuwe technologische innovaties, van een eigen cultuur en niet te vergeten van militaire operaties. De rijk geïllustreerde Kroniek van de Koninklijke Luchtmacht geeft – van dag tot dag – aan de hand van memorabele gebeurtenissen, zowel hoogtepunten als dieptepunten, een toegankelijk overzicht van de Nederlandse militaire luchtvaarthistorie. De luchtmacht en haar voorgangers in Nederland en Nederlands-Indië komen daarbij in de volle breedte aan bod.


Rogier Koedijk MA (1980) is historicus en journalist.Hij werkte onder meer als communicatieadviseur en freelance journalist voor hij in 2014 aan de slag ging als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Koedijk is daarnaast sinds 2010 reserveofficier bij de Koninklijke Landmacht en in die hoedanigheid als operationeel dagboekschrijver uitgezonden naar Afghanistan (Uruzgan en Kunduz) en Mali voor de vastlegging van militaire operaties.

Dr. Jan Janssen (1954) is historicus en was van 1980-1989 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Sectie Militaire Geschiedenis van de Landmachtstaf. Van 1989 tot 2000 vervulde hij de functie van hoofd van de Sectie Luchtmachthistorie van de Staf Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, waarna hij directeur werd van het Militaire Luchtvaart Museum op het Kamp van Zeist in Soesterberg. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Kroniek van de Nederlandse Luchtmacht | Rogier Koedijk en Jan Janssen | ISBN 9789070024987 | Gebonden | ca 516 pagina’s | € 69, 95 | 14 juni 2019


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties