Khashoggi gestorven tussen concurrerende versies islam

De politieke islam tekent voor de moord op Khashoggi en dat is hoogst relevant voor Nederland als kritiekloze ontvanger van alle resulterende intriges en ellende.

afb: Wikimedia-commons

Saoedi-Arabië en Turkije staan in hun tweestrijd aan weerszijden, maar misbruiken de islam slechts voor eigen gebruik in hun concurrentiestrijd, leidend tot een fatale spagaat voor Khashoggi. Hij stond als invloedrijke raadgever van het Saoedi-koningshuis enerzijds, èn in deze omineuze regionalisering van de islam anderzijds, in het kruisvuur.

Erdogans mix van islam en machtspolitiek op basis van (schijnbaar) ‘democratische processen’ sprak hem nu eenmaal meer aan als lid van de ‘progressieve’ Moslimbroederschap die zich als ‘volkspartij’ over nationale grenzen manifesteert. De Arabische koningen, sultans of hoe zij zichzelf ook zien, zijn als de dood voor deze beweging en reageerden heftig, afgezien van Qatar, Oman en Koeweit, toen de ‘gelegenheidsmoslim’ Obama de Moslimbroederschap in het Egyptische zadel hielp. De daarop volgende coup tegen Mursi werd gefinancierd door de Saoedi’s en de VAE, wat dan wel leidde tot de afstraffing van diens Moslimbroederschap, maar vervolgens bood Erdogan aan velen van hen een toevluchtsoord.

Khashoggi veroordeelde deze coup en raakte daardoor steeds meer in een spagaat. Inmiddels is wel duidelijk dat dit nu tot zijn dood geleid heeft.

De strijd tussen monarchistische en republikeinse islam dateert uit de koude oorlog toen de Russen de communist Nasser ondersteunden en daarmee het Westen een aantal middeleeuwse partners opdrong, waarmee wij in feite héél ongelukkig moeten zijn, terwijl Syrië eigenlijk het laatst overgebleven bolwerk is van de republikeinse islamvariant met een seculiere dictatuur die wij tot voor kort nog onder Saddam Hoessein en Khadaffi zagen.

Het ons bedreigende islamisme is in diezelfde periode groot geworden en scoorde in 1979 een klinkende overwinning met Khomeini en tien jaar later in Soedan. In Turkije kwam de islamistische kliek van Erdogan aan de macht; de overtreffende trap van hoe het primitieve DENK hier de Nederlandse democratie denkt te kunnen misbruiken en vervolgens met voeten te treden, mits wij hen hun gang laten gaan.

De overgebleven koningshuizen legitimeren zich door steun van de oude koloniale machten, maar niet met een doordachte visie, waar Khashoggi op mikte in zijn afkeer van de feodale en tegelijk superdecadente familie al-Saoed, die zich handhaaft met privileges, beloningen en afstraffingen om de loyaliteit van hun onderdanen te verzekeren in een nog steeds middeleeuws bewind waarin de islam de perfecte sociale controle biedt; hoe bekrompener hoe beter! Dat de Moslimbroederschap in Egypte door een andere volksbeweging onderuit werd gehaald is veelbetekenend; het is bekend dat mensen oneindig onderdrukt kunnen worden, meestal echter tot de honger toeslaat.

Wie natuurlijk ook aan de poten de volksbewegingen zagen zijn de jihadisten, die het idee van democratie volledig verwerpen – reden waarom we die moordlustige leeghoofden nooit meer moeten laten terugkomen! Zij werden deels door autocratische regimes ingehuurd voor hand- en spandiensten, maar bleken al snel volkomen oncontroleerbaar.

Van levensbelang voor ons is dat de zogenaamde ‘gematigde islam’ het loodje heeft gelegd, zoals in Turkije de Gülen-beweging door Erdogan wordt uitgeroeid omdat de islam daar uitsluitend wordt getolereerd ten dienste van de staat. Erdogans Diyanet in Nederland is letterlijk de meest subversieve islamistische beweging die ons bedreigt, samen met de haatbaarden uit Saoedi-Arabië, Oman en Qatar; de sjiitische revolutie in Iran leent zich niet voor export omdat dit (schrik)bewind inmiddels op zijn laatste benen lijkt te staan.

Terwijl wij de islamisering door de strot geduwd krijgen door GroenLinks, D66 en de PvdA met hun geleuter over mensenrechten, maakten die ‘progressieve’ partijen zich totaal niet druk over de moord op Khashoggi, maar in het Midden-Oosten gaat het om regionale machtsverhoudingen die niets met ons westerlingen of geopolitieke verhoudingen van doen willen hebben.

Dit is geen ‘ver-van-ons-bed-show’… We zijn gewaarschuwd!

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties