Rekenkamer: subsidieloos windpark bestaat nog niet 

Windenergie zonder overheidssubsidie is nog altijd toekomstmuziek, hoewel de kosten naar verwachting spectaculair dalen. Dat bleek donderdag uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer, die daarmee recente claims van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weerlegt, zo meldt de website nu.nl.[i]

Afb: pixabay

Het ministerie beweerde eerder dit jaar namelijk dat voor de Nederlandse kust ter hoogte van  Noordwijk een windmolenpark wordt aangelegd zonder dat daar subsidie aan te pas zou komen. Vanaf 2022 zou dat park dan elektriciteit aan het Nederlandse elektriciteitsnet moeten gaan leveren. De Rekenkamer wees er echter op dat de overheid via de aansluiting van dat park op het netwerk wel degelijk meebetaalt in de vorm van subsidie. Vanzelfsprekend is ook die voorstelling van zaken niet geheel correct: niet de overheid betaalt mee, maar de belastingbetalers; de overheid heeft van zichzelf immers helemaal geen geld. Zij geeft het wel graag uit, heel graag zelfs, en bij voorkeur van anderen na eerst zelf op riante wijze voor haar eigen satrapen te hebben gezorgd, maar dat is een andere kwestie. De kwestie van subsidieverstrekking zal hieronder worden toegelicht.

Om een windmolenpark te kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet, dient – simplistisch gesteld – een soort van stopcontact op zee te worden aangelegd. Dit wordt gedaan door netbeheerder TenneT, dat ten eerste al een staatsbedrijf is en ten tweede daar die betreffende subsidie voor ontvangt. Deze subsidie zou volgens het artikel op nu.nl worden opgebracht door burgers en bedrijven via hun energierekening. Ook dit is niet een geheel correcte weergave van de werkelijkheid: die subsidies worden niet opgebracht via de energierekening, maar via belastingheffing. De energierekening komt er – overigens eveneens zwaar belast – daarna nog eens een keer overheen. Een meer correcte voorstelling van zaken is naar mijn mening dan ook, dat burgers en bedrijven twee keer voor dezelfde elektriciteit betalen: de eerste keer door belastingheffing, waarmee het windpark mede wordt gefinancierd, en vervolgens nog eens voor de elektriciteitsrekening.

Het zou voor de belastingplichtigen bijzonder prettig zijn indien wat meer instanties (maar ook belastingbetalers zelf) eens kennis zouden gaan nemen van zowel inhoud als uitkomsten van het rapport “Nut en noodzaak van windenergie in het Energieakkoord” van de hand van prof. dr. Pieter Lukkes, emeritus hoogleraar geografie van de Rijksuniversiteit Groningen.[ii] Die windmolens zijn namelijk helemaal nergens goed voor, behalve voor de financiële belanghebbenden en klimaat- en milieugekkies, en daarnaast begin ik die – strikt beschouwd onnodige – torenhoge lastendruk in deze zure polderdelta inmiddels behoorlijk beu te worden. Ik heb het Rijk – laat staan de Europese Unie –  helemaal niet nodig om mijn geld aan domme dingen uit te geven, dat kan ik prima zelf. Maar dan heb ik er tenminste ook zelf nog plezier van.

 

[i] https://www.nu.nl/economie/5481761/rekenkamer-subsidieloos-windpark-bestaat-nog-niet.html

[ii] http://vrijehorizon.nl/wp-content/uploads/2014/06/Nut-en-noodzaak.pdf

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties