De G.R.U. is er voor Poetin’s ‘dik-hout-planken’ werk.

Wij hebben na de top van Poetin en Trump niet zoveel meer uit Rusland vernomen, maar onderzoekteams zoals het journalisten-platform Bellingcat en diverse goed geïnformeerde kranten zoals de Neue Zürcher Zeitung hielden de vinger aan Poetin’s pols en melden als volgt.

Afb: wikimedia-commons

De Russische militaire geheime dienst G.R.U. is – in de woorden van de N.Z.Z. – “een uiterst kleurrijke overheidsinstantie”, die in het afgelopen decennium een belangrijke acteur in de buitenlandse politiek is geworden die niet voor moordpartijen en andere cowboyachtige, ‘dik-hout-planken’ operaties terugschrikt.

Hoewel de G.R.U. in het (schemer-)duister, en vooral in het geniep, opereert, staat er een gigantisch nieuw, modern hoofdkantoor in N.W.Moskou dat de bijnaam ‘het aquarium’ draagt, maar verder is en blijft de G.R.U. een ondoorgrondelijke organisatie die de laatste jaren omgekeerd evenredig veel publiciteit aan die doelstelling kreeg, bijvoorbeeld in de recente Skripal affaire. De militaire top heeft de G.R.U. tot G.U. herdoopt, hoewel Poetin als ex-GRU employeé nog steeds van G.R.U. rept, een organisatie die al de honderd jaren gepasseerd is sinds zijn oprichting ten tijde van de oktober Revolutie. Gedurende en na de Sovjet era opereerde de G.R.U. onafgebroken in dezelfde capaciteit en nam daarnaast ook geheime wapenleveringen voor zijn rekening in proxy-wars waarbij Fidel Castro Russische wapens leverde aan o.a. Angola’s en Chile’s communisten.

In recente jaren heeft de G.R.U. zich meermaals in het zoeklicht geplaatst met o.a:

De gifaanslag in 2018 in Engeland. In maart zakten Skripal en dochter doodziek in elkaar en omdat Skripal in een spionnenruil uit Rusland naar Engeland was uitgeweken maar de G.R.U. de gewoonte heeft om verraders rücksichtslos van kant te maken, zoekt Londen in die richting en vindt in de zomer afdoende bewijs om twee Russen in staat van beschuldiging te stellen. Toevallig weet Poetin, die altijd erg goed geïnformeerd is, dat het gaat om twee ‘onschuldige toeristen’ die desgevraagd zelfs weten waar Salisbury ligt en hoeveel treden de trap in de kerktoren heeft naar de top. Allemaal keurig uit het hoofd geleerd uit een V.V.V.-foldertje en totaal ongeloofwaardig. Bovendien heeft het journalistenplatform Bellingcat inmiddels al vastgesteld dat beide ‘toeristen’ wel degelijk op de G.R.U. loonlijst staan … Omdat de Russen ook nog eens het Zwitserse laboratorium belasterden dat had vastgesteld dat bij deze aanslag Novitschok was gebruikt en vervolgens zelfs via cyber-attacks hebben geprobeerd om de database der Zwitsers onklaar te maken, neemt hun ongeloofwaardigheid exponentieel toe. De Zwitserse politie heeft recentelijk twee Russen gearresteerd die onderweg waren om het betreffende laboratorium binnen te dringen…. De Russische stompzinnigheid is omgekeerd evenredig aan hun liederlijke brutaliteit.

In 2016/17 speelde inmenging in westerse verkiezingen door het hacken van Clinton’s D.N.C. (Democratic National Committee) hoofdkantoor, waarna duizenden geheime mails op Wikileaks verschenen, waarna Clinton zelf de ‘Russian collusion’ farce in beweging zette, resulterend in het Mueller drama. De Amerikaanse geheime dienst stelt de inmenging van de G.R.U. vast, hetgeen Mueller later bevestigt.

Juli 2018: gedetailleerde aanklacht tegen 12 G.R.U. medewerkers die grote cyber operaties initieerden om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden, met zelfs in detail hun persoonsgegevens, namen van afdelingen in de G.R.U. en adressen in Moskou. Ook particuliere computer-security bedrijven spreken hun verdenking tegen de G.R.U. uit en noemen hun hackers Fancy Bear of APT 28, die de Bundestag al in 2015 hackten. In 2017 volgde een cyber-aanval op de staf van de toen nog Franse kandidaat Macron, waarvan de sporen leidden naar dezelfde Russische hacker die Clinton’s D.N.C.-server gehackt heeft.

In 2016 kwam Montenegro erachter dat een putsch en moordaanslag op president Djukanovic in de maak waren, teneinde te verhinderen dat Montenegro tot de NATO zou toetreden. Naast lokale en Servische verdachten werden ook 2 Russen voor de rechter gebracht van wie Eduard Schischmakow een G.R.U. officier is, volgens onderzoek van Bellingcat, en het nummer van zijn G.R.U.-pas is praktisch identiek aan dat van beide Skripal ‘would-be’ moordenaars.

In 2015 vond de militaire interventie in Syrië plaats door o.a. militaire Spetznaz-eenheden van de G.R.U. in Palmyra en daarnaast zijn de zogenaamd privé eenheden van de Wagner groep (die verantwoordelijk zijn voor de MH-17 moorden) nauw aan de G.R.U. gelieerd.

In 2014 vond de interventie in de Ukraine plaats en eind februari 2014 liep het regio parlement van de Krim plots vol met Russen in zwarte uniformen zonder insignia, van wie Moskou later toegaf dat zij G.R.U. leden waren. Kort daarna heeft dezelfde G.R.U. eenheid de ‘opstand’ in de oostelijke Oekraïne (Donbas) geënsceneerd, reden waarom de EU sancties tegen de G.R.U. officier Igor Girkin instelde die onder de ‘nom de guerre’ Strelkow de leiding had over de G.R.U. troepen.

Ook in de MH-17 slachting was de G.R.U. instrumenteel, waarbij niet alleen het Nederlandse onderzoeksteam naar Rusland wijst maar ook Bellingcat in mei jl. een Russische officier Oleg Iwannikow ( alias Orion ) identificeerde als coördinator van de levering van de BUK batterij.

De KGB is de concurrent van civiele signatuur is in de Russische Federatie opgedeeld in de binnenlandse FSB en de buitenlandse SWR, maar dat zijn net zulke frisse jongens, waarbij de SWR ook de handjes in het buitenland laat wapperen, en daarbij de G.R.U. overlapt, terwijl de F.S.B. in het binnenland potentiële concurrenten van Poetin van kant maakt.

Door de succesvolle operaties in de Krim en de Donbas kan de G.R.U. weer ‘een potje breken’ in Moskou, des temeer omdat zij Zuid Ossetië en de Donbas in een ijzeren greep houden, hetgeen past in de agressieve buitenlandse politiek van Poetin om verloren globale invloed te herstellen. Daarnaast speelt de G.R.U. een actieve rol om oude tegenstanders uit de koude oorlog te ondermijnen in een hybride oorlog, zoals hierboven geïllustreerd.

P.S:

Reuters meldt op 26 september dat één der ‘cultureel bewuste’ Russische ‘toeristen’ die in Salisbury waren in werkelijkheid Anatoli Tschepiga heet en een hoog gedecoreerde overste in de G.R.U. is. Ook de B.B.C. en de Telegraph bevestigen deze info, na als altijd prima recherchewerk van het journalisten platform Bellingcat, dat authentieke Russische documentatie heeft bovengebracht waaruit diens positie in de G.R.U. blijkt.

Volgens de Telegraph is Tschepiga in de strijd in Tsjetsjenië en Oekraïne gelouterd en in 2014 door Poetin persoonlijk gedecoreerd als ‘held van de Russische federatie’, dezelfde Poetin die het ‘toeristen-verhaal’ lanceerde.

Gelukkig wisten wij al dat Poetin een volstrekt onbetrouwbaar sujet is, maar het kan geen kwaad voor alle westerse Rusland apologeten dit te onderstrepen omdat Moskou binnen enkele minuten meteen weer met smoesjes klaarstond over ‘afleidingsmanoeuvres’ of, zoals de Rusland apologeten wel weer zullen stellen: ‘waar is het bewijs?’

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rudy
5 jaren geleden

Haha Bellingcat is een MI 6 spion. Een alcoholist achter een pc. Lang geleden al door Joost Niemoller ontmaskerd als ongeloofwaardig en onbetrouwbaar.

r dunki
5 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

@ Rudy’s waardvolle ‘reactie’.

Bellingcat is geen natuurlijk persoon maar een internationaal journalistenplatform dat is opgericht door Elliot Higgins; het maakt gebruik van tientallen wereldwijde specialisten voor onderzoek in allerlei disciplines zoals Mexicanse drugcartels tot gewapende conflicten.

De naam is afgeleid van de middeleeuwse uitdrukking; ‘belling the cat’ en sprookjes over dronken MI6 spionnen zijn alleen maar dom.

J.A.J.Jansen.
5 jaren geleden

Volgens mij was Poetin ex KGB.

r dunki
5 jaren geleden
Antwoord aan  J.A.J.Jansen.

klopt!