In gelijke gevallen gelijk behandeld

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”.

Afb: wikimedia-commons / public domain

Dat is de tekst van artikel 1 van de Grondwet. Mooi hè? Zo werkt dat in Nederland: geen gezeik, als je wat jat dondert het niet of je zwart of wit bent, iets er tussenin misschien, of dat je van een andere planeet komt. ‘Jatten is zitten’. Verkeerde seks mag ook niet. Een 41-jarige leerkracht uit Barendrecht is daarom veroordeeld tot een celstraf van veertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk, wegens het seksueel misbruik van zijn neefje en het bezit van grote hoeveelheden kinderporno. De rechtbank in Den Haag sprak de man, Julio V., vrij van een ander gevalletje ontucht, n.l. met een zevenjarige leerlinge op een basisschool in Gouda.

Ik heb een probleem met die straf, want die is te laag. Mensen die met kinderen prutsen moeten wat mij betreft 25 jaar lang zware dwangarbeid verrichten en iedere morgen beginnen met een flink pak op hun donder. En dan werken potverdorie, en zo mogelijk flink de zweep erover.

Maar goed, ik ben dan ook rechts-radicaal, racistisch, universeel fobisch, enzovoort en zo verder. Het kan immers ook nog beroerder. Dat bewees een zoetgevooisde rechter bij de rechtbank in Amsterdam. Die gaf nog extra speciale megakorting op de gevangenisstraf voor een verkrachter. De rechtbank achtte bewezen dat een 36-jarige Afghaanse man het 18-jarige slachtoffer in 2016 heeft verkracht in het magazijn van de winkel waar hij werkte. De rechter erkent in het vonnis dat voor dit soort misdrijven de norm 24 maanden cel is, maar koos toch voor twintig maanden. Volgens de rechter was het „niet de bedoeling” dat de straf leidt tot “verregaande vreemdelingenrechtelijke consequenties”. Met andere woorden: een vluchteling met verblijfsstatus heeft net even wat voor op een ander.

Een ‘vluchteling’ die 7100 kilometer reist om in veiligheid te geraken? Achtereenvolgens Iran, Turkije, Griekenland, Bulgarije, Servië, Hongarije (?), Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Duitsland doorkruist, om uiteindelijk in Nederland ‘veiligheid’ te vinden? Nou dat is hem dan voortreffelijk gelukt!

Rechters scheuren hier zelfs de grondwet uiteen om het comfort te garanderen. Uitkering erbij misschien?

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Redacteur
5 jaren geleden

M.i. is er geen sprake van verzachtende, maar juist van verzwarende omstandigheden: het betrof immers een gehandicapt slachtoffer.

Titel XIV. Misdrijven tegen de zeden

Artikel 242 Sr:
Hij die door geweld of een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid iemand dwingt tot het ondergaan van handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt als schuldig aan verkrachting gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.