Het ware conflict met Iran en de mogelijke bloei van het Midden-Oosten

Na Obama’s kwaadwillig geblunder met Teheran hebben de overmoedige, van haat tegen de mensheid vervulde ayatollahs hun hand zwaar overspeeld en vrezen nu voor hun overleven. Zij maken wanhopig oorlogszuchtig kabaal en dreigden zelfs met de sluiting van de Straat van Hormuz, waarop Donald Trump hen de beproefde “fire and fury treatment” gaf.

Hasan Rouhani. Afb: Wikimedia-commons

Hasan Rouhani’s loze dreigement om “niet met de staart van de leeuw te spelen, want oorlog met Iran is de moeder van alle oorlogen” is een holle echo van Saddam Hoesseins soortgelijke bloemrijke onzin, maar die kan het niet navertellen, terwijl Kim Jung Un die boodschap begrepen heeft.

Toen Trump uit de Iran-deal stapte en de sancties hernieuwde, kwamen alle linkse wijsneuzen uit Berlijn, Parijs en Brussel handen en voeten te kort om te waarschuwen hoe rampzalig dit zou aflopen voor Trump en de westerse alliantie. Maar opportunistische bedrijven, zoals Siemens, G.E. en Maersk, die de EU-wortel voorgehouden kregen van financiële compensatie met geld van de Europese belastingbetalers hebben inmiddels besloten zich uit Iran terug te trekken.

De VS heeft de druk nog niet verder opgevoerd, maar het bewind in Iran wankelt al door de combinatie van binnenlandse en buitenlandse druk plus hun eigen dodelijke corruptie die de economie ondermijnt en de koers van de rial in enkele maanden halveerde. Een desperate intrigant als John Kerry spoorde die Europese bedrijven aan om alsnog zaken met Iran te doen, in strijd met de boycot die alweer voor Amerikaanse bedrijven geldt, maar Democraten nemen het nooit zo nauw met de wet.

Volgende week treden oude Amerikaanse sancties weer in werking en de VS mikt erop de Iraanse olie-export voor november op nul-niveau te krijgen, hetgeen wellicht ietwat optimistisch is, maar het kan Iran gemakkelijk de export van één miljoen vaten olie per dag kosten. Met andere woorden, ‘de moeder van alle oorlogen‘ zal waarschijnlijk geen reprise krijgen, want de financiële oorlogvoering werkt nu al prima. Zonder harde, vreemde valuta worden terrorisme en revolutie een kostbare hobby, iets wat de Iraanse demonstranten al lang hebben geconstateerd en Pompeo’s eisen zijn dermate ingrijpend dat Iran in feite bijna een ‘normaal’ land moet worden om onder de Amerikaanse druk uit te komen. Harry Truman zei al: “Speak softly, but carry a big stick”.

De eerste helft van dit gezegde heeft ‘the big noise from Queens’ nooit begrepen, maar de tweede des te beter! Inmiddels wordt weer eens pijnlijk aangetoond dat Europese buitenlandse politiek niet in handen kan zijn van een Italiaanse ex-communist, die periodiek haar opwachting kwam maken in Teheran met een verse handdoek om haar hoofd gewikkeld, noch in handen van loze babbelaars als Macron of de ‘lame duck’ Merkel. Europa is in geopolitiek opzicht afgegleden tot een niveau van trieste ‘quantité négligable’, dus Juncker en Timmers kunnen voor Teheran niet de rol van ‘grote broer’ spelen die China in Noord-Korea speelt, hoe graag hun ego’s dat ook zouden willen.

Aannemend dat de binnenlandse oppositie tegen de ayatollahs ook meer handen en voeten krijgt zou een ‘regime change’ wellicht toch realistisch kunnen worden. De vraag is dan wat dit voor het machtsevenwicht in het Midden-Oosten kan betekenen, zowel in politiek als economisch opzicht. Er staat, in die context, een interessant boek op stapel van Nima Sanandaji, de president van de think tank ECEPR, getiteld The Birthplace of Capitalism: The Middle East, waarvan hoofdlijnen al enigszins bekend zijn en met name de (her)introductie van het kapitalisme in het Midden-Oosten kan een revelatie worden, zoals dat recentelijk in China en India ook het geval was.

Dat klinkt pretentieus, omdat al die landen al vrijhandel kenden toen hier de hunebedden nog moesten worden uitgevonden. Kapitalisme bestond daar al 40 eeuwen geleden, maar is van de kaart geveegd door het communisme in China, door corrupte en incompetente bureaucratie en sektarische verdeeldheid in India en door de islam in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Als de perspectieven voor vrijhandel met het Westen aantrekkelijker worden dan het eeuwige politieke gehakketak, inclusief Hamas en aanverwante stoorzenders, dan zouden eeuwige interventies ook niet meer aan de orde zijn en kan de regio naar zijn oorspronkelijke wortels terugkeren i.p.v. slechts als de olieboer van de wereld te functioneren zonder enige toegevoegde waarde voor de eigen bevolking. Wat het Midden-Oosten ook al tientallen eeuwen geleden kende, was de endemische corruptie, naast handel, ondernemerschap, een dynamisch leven in de steden en cultuur en amusement.

Wat sinds 13 eeuwen die rijke cultuur en economieën aanvankelijk heeft gekoesterd, maar later heeft verwoest is de fundamentalistische islam, die iedere vorm van intellectuele nieuwsgierigheid en cultuur meedogenloos onderdrukt, terwijl ik al als scholiertje in Xenophon mocht lezen hoe de vrije markten in Assyrië en Babylonië toen al functioneerden. Nederlandse historici als Robartus Johannes van der Spek en Kees Mandemakers schrijven over die toen al bestaande vrije marktmechanismen. De ‘Gouden Eeuw’ van de islam, die duurde van de 8e tot de 13e eeuw, borduurde naadloos daarop voort, hetgeen mogelijk was omdat in die periode er nog geen kortzichtige wahabi’s waren en alle geloven vreedzaam coëxisteerden; vanuit het Midden-Oosten vloeiden deze vrije markten als een inktvlek uit naar het Aziatisch subcontinent en het Verre Oosten.

Slechts de laatste decennia van toenemend sektarisch geweld, afhankelijkheid van olie en centrale macht van de overheden hebben deze situatie onderbroken, maar als de fnuikende invloed van de fundamentalistische islam kan worden gepareerd, zoals momenteel het voorzichtige experiment in die richting van prins Salman in Saoedi-Arabië probeert, dan is het potentieel aanwezig om terug te keren naar ‘de goede oude kapitalistische tijden’. De volkeren verschillen sterk onderling, maar handel en ondernemerschap zitten hen in het bloed, al worden die nu beperkt tot de lokale soukh.

Immorele intriganten zoals een Dick Cheney, die slechts in termen van geweld en interventie kunnen denken, zullen de regio nooit tot bloei brengen, maar alle benodigde elementen zijn voorhanden, al eeuwen lang om een gezonde kapitalistische regio – in de goede zin des woords – te herstellen. Zolang iedereen maar aan het einde van de week geld heeft om eten op tafel te brengen voor de familie, zullen rust en welvaart toenemen en moeten de ayatollahs en Hamas een eerlijk vak gaan leren. Er gaat niets boven de ‘goede oude kapitalistische tijd’!

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
5 jaren geleden

@ P.Holst.

L.S,

U schrijft : ” Men zou kunnen concluderen dat u de Moslim-veroveringen uiteindelijk terecht vond, omdat zij een hoogstaande cultuur introduceerden, die het geweld en de miljoenen doden compenseerde.”
Voor de goede orde: Dat is niet het geval, integendeel. Ik ben geen bewonderaar van veroveringen en massale slachtingen van welke aard dan ook, of het nu Alexander de Grote betrof danwel Napoléon Bonaparte of Adolf Hitler.

Ik ben al helemaal geen bewonderaar van de islam, nadat ik enkele jaren in het midden oosten heb gewoond en gewerkt en geef u onmiddellijk toe dat de Islam heel veel “gepikt” heeft van andere culturen. Notabene, de Koran is één en al plagiaat op de Talmud resp. het Oude Testament plus een groot aantal bloeddorstige en racistische, discriminerende toevoegingen van een primitieve, ongeletterde ‘warlord’ die naar onze maatstaven slechts in het gevang zou horen te zitten.

Voorts snijdt u interessante, bekende literatuur aan, waarvoor dank maar ik ben intiem bekend met de historie van Andalusia èn de Islam, evenals de ontwikkelingen na de ‘Reconquista’. Ik sprak veeleer mijn appreciatie uit voor de bestuurlijke capaciteiten van de Moorse veroveraars, die de ontwikkeling van een destijds achterlijk en achtergebleven gebied in beweging brachten en versnelden. Daarbij waren enkele van de in Spanje heersende caliphaten weldegelijk ‘verlicht’ te noemen en tolerant, maar botsten daarom hard met de meer fundamentalistische collegae in noord-Afrika en het midden-oosten.

Tot slot, er staat inderdaad van alles op Google, maar over de kwaliteit en betrouwbaarheid daarvan zult u ongetwijfeld zelf ook wel eens de wenkbrauwen gefronst hebben…

Lars024
5 jaren geleden

Mijn alternatieve zoekmachine is duckduckgo.com => gratis en GEEN opslag en tracking van je zoekopdrachten zoals bij Google etc.

En dan kun je desnoods, via duckduck dus, gewoon nog zoeken met anti-ons en pro-islam Google. Wel je gewenste taal/land ff instellen en klaar is Duckduck, euhm Kees.

Andere aanrader (in begin ff gratis, daarna € 5,-/maand) is ‘anonymoX’, waardoor jouw persoonlijke IP-adres (en dus jouw adres etc. via je provider) niet meer makkelijk te herleiden is, maar verloopt via netwerk van andere IP-adressen. Werkt prima voor mij, beter dan niks doen in de huidige rare tijd…

Tot slot kan ik nog ‘Ghostery’ aanbevelen: ook gratis en spoort en stopt grotendeels tracking cookies.

r.dunki
5 jaren geleden

‘Verzinsels en leugens?’ Op welke planeet leeft u?

Ik heb gelukkig geen internet nodig omdat ik Andalusia en het midden oosten aardig heb leren kennen. Er waren te veel caliphaten – die kwamen en gingen – om op te noemen, tussen het midden-oosten, noord-Afrika en ‘el Andalus’, waar alleen al door de eeuwen heen een stuk of vijf (als ik mij niet vergis) caliphaten heersten, variërend van ‘verlicht’ tot ‘fundamentalistisch’, e.e.a. nauwkeurig gedocumenteerd door betrouwbare locale geschiedschrijvers.

In Granada, Cordoba en Sevilla heb ik zelf de sporen gezien van een cultureel rijke periode die door vrijwel alle Europese en Arabische geschiedschrijvers wordt vergeleken met de renaissance en het Romeinse rijk, waarvan ook u de sporen in Andalusia nog dagelijks kunt zien.

Vergeleken met de Europese cultuur en beschaving van de 8e en 9e eeuw lagen de Moren enkele straatlengten voor, bestuurlijk eveneens, en cynisch genoeg ook op datgene wat zij vandaag zelf ‘presteren’ in hun eigen islamitische wereld.
Ik heb ook in het ruige, noordelijke Asturias met eigen ogen gezien waar en hoe de Moorse bezetters stuk liepen op verbeten christelijke tegenstand, zonder dat ik het analfabete Google hoef te raadplegen.

U hoeft slechts met uw ogen open door het zuiden van Spanje te trekken om zelf te constateren dat er iets meer aan de hand was dan uw dubieuze “verzinsels en leugens.”

p. holst
5 jaren geleden
Antwoord aan  r.dunki

Geachte heer Dunki,
Meestal vind ik uw artikelen goed doordacht en op kennis gebaseerd en houd ik mij buiten de discussies die daarop volgen. Uw bewondering voor de hoogtij-dagen van de Islam is echter te eenzijdig. Men zou kunnen concluderen dat u de Moslim-veroveringen uiteindelijk terecht vond, omdat zij een hoogstaande cultuur introduceerden, die het geweld en de miljoenen doden compenseerde. U kunt een genuanceerder beeld krijgen over die z.g.n. “Gouden Eeuw” van de Islam door de boeken van Robert Spencer, Dario Fernandez-Morera en Peter Townsend te lezen. Hieruit blijkt dat zowel de Islam zelf (de leer), als welke Moslim-overheersingen of Islamitische topculturen u dan ook bedoelt, parasiteerden(of zoals u het stelt: borduurden naadloos verder) op bestaande religies en/of culturen, zoals in het geval van Andalusie: de Joodse en christelijke cultuur. Zij pikten bestaande religieuze teksten in, bombardeerden daarna de mensen van het boek tot tweederangsgelovigen, verbouwden bestaande kerken of synagoges tot moskeeën, of eigenden zich bestaande wetenschap toe als Islam-vondsten (bijv. de introductie van de 0, die eigenlijk uit Noord-India stamt en door Islam-overheersing een weg naar Europa vond) en zo staan er in deze goede, wetenschappelijke boeken, genoeg bewijzen dat de uitspraak “verzinsels en leugens” niet zo misstaat als u suggereert. Het is net als het verzinsel dat Mekka een florerend handelscentrum was ten tijde van Mohammed, terwijl wetenschappers daar geen enkel bewijs voor kunnen vinden, noch voor de historische rol die deze profeet wordt toegedicht, wat ook uit geen enkele bron uit die tijd blijkt. En alle informatie kunt u nog steeds op Google vinden.
Met vriendelijke groet,

Jantje
5 jaren geleden

De zogenaamde ‘gouden eeuw’ van de islam heeft nooit bestaan. Het is een samenraapsel van verzinsels en leugens.
Hierover staat geboeg op het internet, maar is via een andere zoekmachine dan Google pas vindbaar.
Google heeft een islamvriendelijk beleid sinds enige tijd.

Cornelia
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jantje

Het is dan misschien handig om die zoekmachine meteen te noemen.
Van Google is het bekend dat kritische islam/moslim berichten niet meer gevonden worden.
Maar welke zoekmachine is dan het alternatief?