Gaza: oorzaak en gevolg

U hoort het weer geregeld van diverse mainstream media: Israël ‘blokkeert’ de Gazastrook en houdt de inwoners ‘gevangen’. Beide beweringen zijn echter niet waar.

Afb: Flickr

Vooral RTL nieuws maakt het bont, bijvoorbeeld met een filmpje waarbij de situatie in Gaza uitsluitend belicht wordt vanuit het gezichtspunt van de moslimfundamentalistische terreurorganisatie Hamas. Dit doet RTL zonder ook enige kritische kanttekening, zelfs niet bij de waanzinnige bewering van een Hamas woordvoerder dat Hamas zou willen dat het conflict “vreedzaam wordt opgelost”.

Hamas stelt telkens weer dat Israël vernietigd moet worden. Hoe ziet RTL dat vreedzaam gebeuren?

In Gaza is het leven verschrikkelijk. Dat ontkent niemand. Maar er is één hoofdoorzaak: de aanwezigheid van Hamas. Als Hamas vandaag met al haar agressie zoals beschietingen op Israël zou ophouden (afgelopen week weer een regen van raketten, onder andere op een Israëlisch kleuterverblijf) en met het aanvallen van de grens met Israël, dan zouden bij wijze van spreken morgen alle grenzen worden opengegooid.

Geen wonder dat Hamas geïsoleerd wordt. De internationale gemeenschap in de vorm van het zogenaamde Kwartet (de VS, de EU, Rusland en de VN) staat daar volledig achter en heeft dezelfde voorwaarden aan Hamas gesteld om dit isolement te doorbreken.

Die voorwaarden zijn dat Hamas eerst het geweld dient af te zweren, Israël dient te erkennen en de eerder gesloten vredesovereenkomsten dient na te komen.

Toen Israël de Gazastrook in 2005 verliet, zijn internationaal afspraken gemaakt over het grensverkeer. Egypte zou logischerwijs het personenverkeer vanuit de Gazastrook afhandelen, zodat de mensen uit Gaza via een Arabisch land zouden kunnen reizen, in plaats van ‘vijand’ Israël. Echter, dat doet Egypte nauwelijks meer, vanwege de steun van Hamas aan IS gelieerde terroristen in de Egyptische Sinai woestijn. Israël staat daar volledig buiten.

Het verwijt van RTL dat Israël de Palestijnen in Gaza ‘gevangen houdt’ is dan ook niet waar, dat doet Egypte.
Internationaal werd tevens afgesproken dat Israël logischerwijs het goederenverkeer naar Gaza zou controleren, om te voorkomen dat wapens en explosieven worden binnen gesmokkeld. Dat gebeurt volledig volgens het internationale verdrag van Wassenaar, waarbij het verhinderen van de toevoer van bepaalde goederen voor militair gebruik is vastgelegd. Sinds 2012 hanteert Israël een lijst van slechts enkele tientallen goederen.
Israël handelt met de controle op deze goederen volgens het internationaal recht. De juridische onderzoekscommissie van de Verenigde Naties (genaamd naar haar voorzitter, professor rechtsgeleerdheid Geoffrey Palmer) concludeerde in 2011, naar aanleiding van het gebeuren met het schip de Mavi Marmara:

“Het fundamentele principe van de vrijheid van scheepvaart in volle zee wordt slechts aan bepaalde beperkte uitzonderingen onderworpen in het kader van de internationale wet. Israël wordt geconfronteerd met een werkelijke bedreiging voor haar veiligheid door militante groepen in Gaza.
De zeeblokkade werd opgelegd als wettige veiligheidsmaatregel om te verhinderen dat wapens overzee de Gazastrook binnen geraken en wordt toegepast volgens de vereisten van de internationale wet.”

In tegenstelling tot wat geregeld wordt gesuggereerd, ook weer door RTL, beperkt Israël dus op geen enkele manier de invoer van voedsel, brandstof of medicijnen. Dat daar sinds ongeveer een jaar wel tekort aan is, komt omdat sinds een jaar de Palestijnse Fatah-regering vanwege hun ruzie met Hamas de Gazastrook financieel afknijpt. Fatah weigert om de rekeningen te betalen.Kortom: Israël handelt volgens het internationaal recht.

Sterker nog, Israël doet zelfs meer voor de bewoners van Gaza dan hun Arabische ‘broeders’, ondanks het feit dat Israëlische burgers ontstellend lijden door de terreur van Hamas uit Gaza. Denk bijvoorbeeld aan de 16.000 afgevuurde raketten op Israëlische dorpen en steden. Vergelijk het grensverkeer met Israël eens met Egypte, dat de grens vrijwel potdicht houdt en Palestijnen vergast die smokkeltunnels graven. Of met Fatah, dat de eigen mensen in Gaza al een jaar lang welbewust vrijwel alle elektriciteit en medicijnen onthoudt!

Waarom kan RTL Nieuws dat niet berichten?

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.R. Girbes sr
6 jaren geleden

Ook van het ” Gatestone Institute” ontvang ik regelmatig berichten over de Gaza- strook. Wat mij telkens weer opvalt, is de absolute onverzoenlijkheid van Hamas. Immers:
***Wat er gebeurde aan de grens tussen Israël en de Gazastrook was een daad van agressie door Hamas tegen de Israëlische soevereiniteit. Een oorlogsdaad. Zelfs de terroristen zelf beweerden niet dat ze protesteerden tegen de verhuizing van de ambassade. De terroristen en de rest van de Palestijnse demonstranten scandeerden “Dood aan Israël” en “Dood aan Amerika”.****

Het Palestijnse conflict zal nimmer worden opgelost als er geen volledige verzoening komt.
Israël zal onder geen enkel beding afstand doen van de Grond waarop Israël een uitstekend bestaanszekerheid heeft opgebouwd. het intellect heeft daar gezegevierd.
De Palestijnen daarentegen dragen slecht de haat en de illusie ooit Israël te kunnen verslaan en het in bezit te nemen van de grond.
De oplossing is uiteraard altijd de mens zelf. De patstelling zal niet worden doorbroken als er geen “humane” flexibele beweging komt. ( Het bestaansrecht van Israël is nu onbetwistbaar)
Als beide partijen nu eens van ” geen geloofsideologie” als speerpunt nemen ,maar uitsluitend een “zakelijke samenwerking” aangaan, dan zal op den duur die volken inéén smelten………. maar deze mogelijk “illusoire” stelling , is toch een overweging waard.
Waarom? Immers: Geen mens is gelijk en geloof is in feite het aanbidden van een “hersenschim”. Dat is de realiteit. De andere realiteit is, is de ONWIL. Het niet willen of kunnen aanpassen aan die realiteit. Geloven achter de voordeur en er zullen dan zeker minder conflicterende situaties zijn. De basis die dan wordt gelegd, is dat naast het zakelijke ook de menselijke noodzaak tot een oplossing van het Israëlisch Palestijns conflict te komen. Wat mij altijd weer aangrijpt, is dan kinderen worden opgevoed binnen een conflictmaatschappij, dewelke dan per definitie de haat van generatie op generatie, alsof het in de genen zit, doorgeeft.
Als geloof de basis is, komt er nimmer vrede en is een volledige én niets ontziende oorlog de enige oplossing. Maar, dan is er sprake van het absolute “geestelijke faillissement”.
We zullen moeten leven met WIE WE ZIJN en WELKE MOGELIJKHEDEN WORDEN AANGEBODEN DOOR DE NATUUR. Dat is de echte realiteit.