Trump vs. Juncker

Het mag gerust als verbazingwekkend worden beschouwd dat er in de media dagelijks nog zo enorm veel aandacht wordt besteed aan het functioneren van, dan wel de persoon van de Amerikaanse president Donald Trump. Het moge duidelijk zijn dat dit in diezelfde media voor het overgrote deel neerkomt op forse kritiek, terwijl uit de cijfers blijkt dat sinds Trump president is, de Verenigde Staten in velerlei opzichten als een feniks uit de as aan het herrijzen is.

Afb: http://army.mil

Die herrijzenis kan natuurlijk lastig op het conto van één man worden bijgeschreven, maar dat het beleid van de doorgewinterde zakenman er mede debet aan is, daar kan men eenvoudigweg niet omheen. Het is mij dan ook een raadsel waarom het dagelijkse Trump bashen nog immer in niet aflatende vorm blijft doorgaan, terwijl de man ver weg, in het Witte Huis, in Washington D.C., in de Verenigde Staten, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zetelt. Ik ben van mening dat er overdreven veel aandacht wordt besteed aan het reilen en zeilen in en rond het Witte Huis, terwijl we daar toch geen invloed op kunnen uitoefenen. Dan zijn er dichter bij huis wel andere figuren in de internationale politiek werkzaam die onze negatieve aandacht verdienen en dat brengt mij welhaast automatisch bij Jean-Claude Juncker c.s. in de Führerbunker van het Vierte Reich-in-wording in Brussel, waar we ten onzent in het dagelijks leven beduidend meer last van hebben, met als meest recente voorbeeld de Nederlandse pulsvissers.

Waar RTL-Shownieuwsverslaggever Erik Mouthaan nog welhaast kwijlend kond doet van Donald Trumps dagelijkse 12 blikjes Diet Coke en voorliefde voor hamburgers, blijft het qua details ijzingwekkend stil rond het aantal cognacjes dat Jean-Claude Juncker al bij het ontbijt tot zich neemt. Er zijn mediaberichten te over als het gaat om het verzwelgen van drank door de ongekozen, want benoemde voorzitter van de Europese Commissie, bevestigd door diplomaten en andere EU-functionarissen. Het is overduidelijk dat Juncker al jarenlang een fiks drankprobleem heeft en dientengevolge mogen er gerust grote vraagtekens worden geplaatst bij het functioneren van de man. Is Juncker eigenlijk wel geschikt om voorzitter van de Europese Commisie te zijn? Is hij, als hij met zijn kliek belangrijke beslissingen neemt die gevolgen hebben voor de 500 miljoen ingezetenen van de lidstaten van de Europese Unie, dan wel volledig toerekeningsvatbaar? Is iemand, die al meer dan eens in het openbaar ladderzat acte de présence heeft gegeven, tot aan een audiëntie bij de paus toe, nog wel te handhaven op zo’n functie?

Juncker die stampvoetend reageerde op de uitslag van het Brexit-referendum en dus tegen de werking van de democratie. Juncker die dronken was tijdens de Brexit-onderhandelingen – om 11 uur ‘s morgens. Juncker die het onderwerp is van een Luxemburgs strafrechtelijk onderzoek inzake een aftapschandaal. Juncker die zich met hand en tand verzet tegen separatisme binnen de lidstaten van de EU, dat wellicht juist wordt aangewakkerd dóór de EU. Juncker die er geen geheim van maakt van de EU een superstaat te willen maken en daarbij – opnieuw – voorbijgaat aan de democratie. Juncker die wil dat de EU nóg groter wordt. Juncker die een hogere EU-begroting wil. Juncker die bijna 25.000 euro declareerde voor een EU-delegatie naar Rome per privévlucht. Juncker die blijft aanpappen met controversiële landen en dito regeringsleiders, zoals potentaat Poroshenko van Oekraïne en sultan-in-wording Erdogan van Turkije. Juncker die de Hongaarse premier Orbán gebrek aan solidariteit verwijt. Juncker die Hongarije en Slowakije wil straffen om hun migratiebeleid. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het zou prettig zijn als het journaille zijn argusogen – of wat daar nog van over is – eens wat meer zou richten op wat er allemaal aan de Wetstraat plaatsvindt. Wat er in en rond het Europagebouw gesmoezeld wordt, is voor de ingezetenen van de lidstaten van het Vierte Reich-in-wording namelijk oneindig veel interessanter dan het zoveelste spelletje golf van president Trump aan gene zijde van de Atlantische Oceaan.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties