Fratelli d’Italia

In Italië is Giorgia Meloni de ferme leider maar ook de vriendelijke, moederlijke  ‘poster-girl’ van de Fratelli Italia  beweging, de’ Italiaanse Broeders’ die haar wel eens tot premier kunnen maken. Italië’s rijke noorden is al jaren lang het natuurlijke jachtterrein geweest van de LegaNord, maar die verliest toch wat momentum.

Afb: wikimedia

Over enkele weken gaat Italië, op 4 maart as., de verkiezingen in waarbij de Fratelli Italia als het kleine broertje participeren in een door Berlusconi geleide coalitie. Zelf mag hij niet aantreden voor het premierschap om bekende redenen, maar Giorgia Meloni heeft grote belangstelling en hem bekende politieke en menselijke kwaliteiten.  Haar partij staat ter rechter zijde, hetgeen in deze tijd overeenkomt met de opkomst van geestverwanten in meerdere Europese landen, komt voort uit de oude socialistische beweging  MSI, en lijkt nu voor een 5% à 6% goed te zijn, kortom weinig kans in de polls voor Giorgia! Maar zij heeft tijdens de campagne ‘een snaar geraakt’, vooral in een electoraal vacuüm van midden Italië waar de LegaNord juist problemen heeft.

Net als Trump plaatst zij ‘ Italië eerst’ en zij geeft de EU dan ook de welverdiende wind van voren, hetgeen in Italië een zeer wijdverbreid sentiment vertegenwoordigt. Zij scoort met haar ‘pitch’ voor traditionele familiewaarden en verbetering van dagelijkse leef- en werkconditie’s i.p.v. teveel te kijken naar het grote bedrijfsleven. Het electoraat in Italië heeft grosso modo ook zozeer de buik vol van al het linkse gelieg en bedrieg, dat haar menselijke boodschap kennelijk beter aanslaat dan die van de LegaNord.

V.w.b. illegale migratie is haar verhaal net zo duidelijk als dat van de LegaNord en zij nam helder afstand van bewapende neo-nazi’s die op illegalen schoten, maar zij gaf de Italiaanse voetbalbond zelfs te verstaan dat gemiste deelname aan het komende wereldkampioenschap te wijten zou zijn aan het feit dat er veel te veel buitenlanders in de serie A spelen. Dat spreekt aan in zo’n land!

Zij krijgt net als Baudet te maken met dezelfde obligate linkse ‘hatespeech’ maar volgens Vera Capperucci, een hoogleraar in politieke wetenschappen aan de Romeinse Luiss Universiteit is haar boodschap veel gematigder dan de geschrokken socialisten willen doen geloven.

Berlusconi’s alliantie heeft een 40% meerderheid nodig en hij staat zelf tot 2019 aan de zijlijn omdat hij met zijn belasting had gesjoemeld, maar hij heeft LegaNord’s Salvini al als zijn minister van binnenlandse zaken gepositioneerd i.p.v. premier en hij heeft nooit iets gehad tegen leuke blonde en competente dame’s, dus wie weet. Meloni was al een keer minister in zijn laatste regering en, hoewel haar naam nog niet door hem genoemd is, zou niemand verbaasd zijn als zij met de eerste prijs wegloopt. Aan gebrek aan ambitie zal het niet liggen en in de polls scoort zij met rond de 25% lager dan haar gehele coalitie maar hoger dan Matteo Renzi, de centrum linkse gevestigde orde.

Zij heeft het voordeel dat de Italianen altijd wel een beetje met hun hart kiezen, zoal s pubers in Nederland kennelijk wat in Klaver denken te zien om zijn kalfsogen,maar zij is in tegenstelling tot Klaver een sterke, competente persoonlijkheid, hetgeen in alle politieke middelmaat zeker aanspreekt.

Zij was al jong politiek geïnteresseerd en stortte zich in de MSI waar zij zich ook profileerde als iemand die wist wat zij wilde en opviel tijdens de verschillende regeringen van Berlusconi die haar in zijn derde kabinet als minister benoemde. In 2012 richtte zij haar Fratelli Italia op en haar kracht lijkt te berusten in haar dubbele imago van sterke vrouw en goede moeder. In 2016 liep zij, hoogzwanger, tegen haar ‘natuurlijke’ beperkingen aan toen Berlusconi  haar, om die reden, min of meer diskwalificeerde als burgemeesterskandidaat voor Rome, maar die tijden lijken voorbij. Vanuit homofiele kringen wordt haar verweten, met name vanuit de lesbische hoek, dat zij niet genoeg zou doen voor de rechten van kinderen in homofiele huwelijken, waar zij niets in ziet evenmin als in de adoptie door homofiele stellen.

Dat zij wellicht iets wegheeft van Meg Ryan, maar dan in betere tijden, zal haar zeker niet schaden.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties