Veiligheid

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Dat is de conclusie van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), die de verkeersveiligheid en de ongevallen jaarlijks analyseert. Het aantal verkeersgewonden steeg de afgelopen tien jaar met gemiddeld 3 procent per jaar. Het aantal verkeersdoden liet de afgelopen jaren een dalende trend zien, maar tegen de verwachtingen in steeg het aantal weer in 2015.

Een gruwelijk beeld na de aanslag in Stockholm. Afb: Twitter, Paulina Forslund.

“De stijging in aantallen verkeersdoden en gewonden moet worden doorbroken” schrijft minister Schulz – Van Haegen op 12 december 2016 in een brief aan de Kamer. Ze noemt daarbij ook de veertig doden op wegen waar maar 30 kilometer per uur gereden mag worden. “Ik vind die toename onacceptabel”. De minister wijst op diverse maatregelen om verkeersveiligheid te verbeteren. Zo worden knelpunten in kaart gebracht bij drukke fietspaden en is er een project dat ouderen bewust maakt over wat ze kunnen doen om veilig te fietsen. Maandag kondigde de minister bovendien aan dat ze een verbod wil op het gebruik van de smartphone op de fiets. Daarnaast wordt er gewerkt aan een Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030, dat in 2018 klaar moet zijn. De minister kiest voor een risico gestuurde aanpak, die zich vooral richt op het voorkomen van ongevallen.

Wanneer het om de veiligheid gaat, dan moet de betreffende minister uiteraard maatregelen nemen. Zo kennen we in ons land ook bijvoorbeeld ‘brandpreventie’. Het gevolg is (gelukkig) dat brandweerlieden de verveling tegenwoordig te lijf gaan met kaart- en dart competities, terwijl brandverzekeraars steen en been klagen omdat de premie-inkomsten tegenwoordig geen bonus meer toestaan.

De PVV van Geert Wilders, zelf al jaren zwaar beveiligd, wil nu eenzelfde veiligheid inzake het almaar toenemende jihadisme en de daaruit volgende aanslagengolf in Europa. Er zijn verschillende aanwijzingen dat ook ons land binnenkort getroffen wordt door een nogal duistere kant van de culturele verrijking. Het middel dat Wilders wil toepassen raakt een fundamentele vrijheid en roept bij veel mensen een zekere weerstand op. Dat zal niet in de laatste plaats te maken hebben met de mate van populariteit die de PVV politicus in dergelijke ‘weerstandskringen’ heeft. Toch is zijn voorstel wel degelijk een serieuze overweging waard.

Wie de vrijheden zoals wij die hier in Nederland kennen afwijst en daarbij zonodig geweld wil gebruiken, moet van onze fundamentele vrijheden niet zomaar gebruik kunnen maken. Politici die daar moeite mee hebben zullen zich toch eens achter de oren moeten krabben of zij ingeval van een islamitische aanslag straks weer verbijstering en verslagenheid willen acteren. Het gemak waarmee de vrijheid van discrete gegevensuitwisseling in automatisering (computers en telefonie) werd opgegeven, kende als argument dat ‘veiligheid een groter goed is dan volledige vrijheid’.

Dan kan de Kamer nu niet met de armen over elkaar blijven zitten.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties