Van Tongeren (GroenLinks) zet aan tot geweld?

Tijdens de demonstratie bij overslagbedrijf OBA in de haven van Amsterdam zijn zaterdag 24 juni j.l. dertien betogers aangehouden voor openlijke geweldpleging. Ze werden ondermeer opgepakt toen ze het terrein van het nabijgelegen energiebedrijf Nuon op wilden en de beveiligers bedreigden, aldus de politie.

Van Tongeren roept op te ‘demonstreren’. Afb: Twitter

De dertien actievoerders die zaterdag werden aangehouden tijdens de klimaatactie ’Code Rood’ zitten vandaag (maandag) nog vast. Een woordvoerder van de politie kon nog niet zeggen wanneer ze vrij komen. Zo’n driehonderd actievoerders blokkeerden zaterdag het kolenoverslagbedrijf OBA in het Amsterdamse havengebied. Ze protesteerden met hun actie tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. De politie pakte acht betogers op toen ze het terrein van een nabijgelegen kolencentrale van Nuon op wilden en beveiligers bedreigden. Vijf mensen werden ’s avonds uit een toren geplukt op het OBA-terrein. Ze zijn aangehouden voor huisvredebreuk.

Op zichzelf is de bovenstaande berichtgeving weinig bijzonders. Er zijn wel vaker links-radicale jongelui opgepakt die meenden een ‘daad te moeten stellen tegen het onrecht’ en daarbij gebruik maakten van oneigenlijke middelen. In dit geval zou het dan gaan om het vermeende onrecht wat het milieu wordt aangedaan. Over het algemeen komen dergelijke jongelui zo rond hun dertigste levensjaar tot een andere overtuiging en willen zij in een latere fase van hun leven zelfs helemáál niet meer aan hun eerdere activiteiten worden herinnerd.

Specifiek dit geval echter valt op omdat zij mede in gang werd gezet door een lid van de Staten Generaal: de immature mevrouw Liesbeth van Tongeren (1958). Zij maakt deel uit van de GroenLinks fractie in de Kamer en raakte daarvoor berucht als directeur van Greenpeace Nederland. Zij was in die functie onder meer betrokken bij een actie waarbij basaltblokken in de Noordzee werden gegooid in een poging om ‘overbevissing’ te voorkomen. Deze actie raakte bekend omdat vissersboten gemakkelijk grote schade oplopen wanneer hun net een basaltblok vangt, waarbij dodelijke slachtoffers zeker niet waren uitgesloten. Die mevrouw van Tongeren dus, meldde zaterdag 24 juni met enige trots op Twitter dat zij druk bezig was om ‘steun te verzamelen voor de ‘coderood demo’. Haar vorige club, Greenpeace dus, was het ook roerend eens met de actie en tweette er eveneens lustig op los.

Wanneer leden van de Staten Generaal, niet gehinderd door enig inzicht in hun functie binnen de wetgevende macht, het initiatief nemen tot activiteiten die indruisen tegen de wet dan zou hun positie in de wetgevende macht nog eens gewogen moet worden. Daarbij maakt het natuurlijk totaal niet uit of zij zich bij de daadwerkelijke overtredingen, zoals bedreigingen en vernielingen, tijdig en bepaald weinig heldhaftig uit de voeten hebben gemaakt.

Wanneer het er schijn van heeft dat een terreurorganisatie zich vermomd als politieke partij en in de Staten Generaal zit, dan behoort tenminste het Presidium in te grijpen. Maar collega Kamerleden zou dat ook niet misstaan.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

‘Social-justice’ activisten floreren slechts bij een voortdurende staat van hysterie over al het vermeende ‘onrecht’ in de wereld (en zij kunnen een hoop ‘onrecht’ bedenken….)

Maar dat een sclerotische Tongeren, op haar gevorderde leeftijd, nog steeds in dat puberale schijnwereldje zweeft – en zich zonder scrupule’s bezondigt aan subversieve activiteiten, leidend tot strafbare feiten – is triest en geeft inderdaad blijk van haar immature geest, passend bij het kleuterschool niveau van G.L.

Wellicht voelt zij zich op haar gevorderde leeftijd weer ‘jong’ met zulk infantiel wangedrag, maar dan moet zij niet pretenderen een respectabele functie in de Staten Generaal met haar volstrekte gebrek aan respect voor die positie te combineren,

Niet ‘fossiele brandstoffen’ maar ‘fossiele politici’ zijn uit.