Prikbord nr 641

Indien het waar is dat in het geheim wordt onderhandeld over een versoepeling van de bonusregeling voor bankiers, dan is het terecht als de PvdA een ‘geheime’ tip hierover heeft ontvangen. Waarom moet Nederland een miljard per jaar ‘verdienen’ – als het waar is – door Londense kantoren hierheen te halen ten koste van andere EU-landen.

Frankrijk heeft die inkomsten veel harder nodig en wij zouden toch solidair zijn; dus geen nationale belangen nastreven… Bovendien hebben we reeds miljarden leergeld betaald met Fortis, ABN Amro, SNS en de bonuscultuur bij woningcorporaties, ABP en verzekeraars. Tot slot is het nog de vraag welke (belasting)inkomsten de Nederlandse staat daadwerkelijk mag verwachten, indien die buitenlandse banken een nultarief eisen voor de bedrijfswinst en hun topmensen zich laten uitbetalen in een belastingparadijs.

ChristenUnie

De ChristenUnie hoeft niet bang te zijn voor een D66 dat zich – terecht – niets wenst aan te trekken van christelijke normen in de politiek. Die normen stellen maar weinig voor als het gaat om de rechtsstaat en het gezond verstand. Gevaarlijker is D66 op het terrein van de toestroom van gelukzoekers uit het Midden Oosten. De machteloosheid van de Zweedse politie zou ook voor ieder EU-land een waarschuwing moeten zijn; niet alleen de ‘vijanden van de islam’. Het lijkt echter of alleen de PVV weet wat er in de rest van de wereld aan de hand is.

Medische ontwikkelingen

Het is een goede zaak dat er geld en tijd worden gestoken in nieuwe medische ontwikkelingen. De vraag of dit in Nederland moet gebeuren, met name als er politieke voorbehouden zijn, verdient echter een antwoord. Het belangrijkste is dat door kennis in onze eigen universiteiten nieuwe medicijnen beter kunnen worden beoordeeld naar werking en redelijke kosten. Ook het verwijderen van een medicijn uit het (basis)pakket kan beter worden onderbouwd.

Een tweede voordeel is dat wanhopige patiënten die zich richten op ‘experimentele’ en vooral kostbare therapieën in het buitenland, beter kunnen worden voorgelicht. Want de publiciteit waarmee het zoeken naar sponsors wordt omgeven, of de weigering van verzekeraars om te betalen, steekt soms schril af bij de ontbrekende vermelding en evaluatie van de uiteindelijke resultaten.

En tot slot is een betere afweging mogelijk tussen ethische bezwaren en even ethische pleidooien, waar het gaat om het redden van mensenlevens of het waarborgen van een menswaardig bestaan.

Rapport

Dat een voormalige politiebaas een hartprobleem heeft, houdt hopelijk geen verband met de stress uit het recente verleden. Dat het rapport over zijn functioneren in relatie tot het feestvieren door de Centrale Ondernemingsraad naar verluidt geen logische conclusies oplevert, was te verwachten. Een nieuw voorbeeld van het falen van ministerieel toezicht op de politie zou immers nog steeds een aantal koppen kunnen kosten. Ik heb het rapport niet gelezen, maar ook de afdoening van de PON-affaire laat kennelijk open welke topfunctionarissen strafbaar handelen kan worden verweten.

Tegenaanval

Nu er hulporganisaties worden ontmaskerd als mensensmokkelaars, is de asielindustrie in de tegenaanval gegaan. Op de Duitse tv worden ‘documentaires’ uitgezonden over het ‘redden’ van ‘drenkelingen’. Een woordvoerder versprak zich echter en had het over 37.000 geredden door de eigen organisatie. Ze had er beter op kunnen wijzen dat de hulporganisaties niets anders doen dan Frontex. Een Iers schip daarvan had kennelijk de EU-opdracht om 700 ‘vluchtelingen’ vlak voor de Noord-Afrikaanse kust aan boord te nemen!

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties