Kernkabinet van VVD en CDA is het beste

Alleen een minderheidskabinet van VVD en CDA (52 zetels) kan het vertrouwen van de burger in de politiek herstellen, omdat dit kernkabinet bereid is zowel rechtse (veiligheid, migratie) als linkse standpunten (milieu, zorg) te agenderen.

Voor die maatregelen kan vervolgens steeds een wisselende meerderheid worden bereikt. De ene keer met steun van christelijke partijen, Forum voor Democratie en PVV (samen 30 zetels), de andere keer met steun van PvdA, SP en 50Plus (samen 28 zetels). GroenLinks en D66 zijn in beide gevallen leuk voor het draagvlak, maar strikt genomen niet nodig.

Deze rekensom alleen al had deze partijen wat nederiger moeten stemmen, maar D66-leider Alexander Pechtold beging een strategische blunder door de Christen-Unie (CU) uit te sluiten. Hij brengt daarmee het CDA in een onmogelijke positie, want Siebrand Buma kan nu op de medisch-ethische standpunten van D66 absoluut geen concessies meer doen waar Gertjan Segers van de CU zijn rug heeft recht gehouden. D66 kan de stokpaardjes van haar prima donna Pia Dijkstra alleen dichterbij brengen in een breed overleg van vier partijen, waar bijvoorbeeld wordt afgesproken het oordeel in medisch-ethische kwesties over te laten aan de individuele Kamerleden. Dat is in gewetenskwesties ook de koninklijke weg.

Dat D66 en GroenLinks hun hand hebben overspeeld, komt vermoedelijk door de welwillende, om niet te zeggen kritiekloze, wijze waarop deze partijen door de gevestigde media worden bejegend. Jesse Klaver is met zijn 14 zetels praktisch tot overwinnaar van de verkiezingen uitgeroepen, een belachelijk oordeel want hij profiteerde nauwelijks van de enorme verkiezingsnederlaag (29 zetels verlies!) van de PvdA. GroenLinks behaalde onder Rosenmöller en Halsema al 11 zetels. De PvdA blunderde door Diederik Samsom aan de kant te schuiven, de enige politicus die de opmars van Jesse Klaver op links kon stoppen. De keuze voor Lodewijk Asscher, voor velen een Amsterdamse regent, was zo ongeveer de slechtste keuze die de PvdA had kunnen maken. Het heeft de PvdA minstens vijf zetels gekost, die GroenLinks in de schoot kreeg geworpen.

D66 voegt met haar 19 zetels weinig toe aan het kernkabinet van VVD en CDA. Het blijft ook dan met 71 zetels een minderheidskabinet, dat steun moet zoeken bij andere partijen. Voor het CDA is een coalitie met D66 een dodelijke omarming, want deze partij bestrijdt alles wat het CDA heilig is. Niet alleen het antichristelijke karakter van D66, maar ook de hoofdstedelijke arrogantie versus “de provincie” en de minachting voor onze boeren en tuinders halen bij rechtgeaarde CDA’ers het bloed onder de nagels vandaan. Alvorens Buma met Pechtold in zee gaat, zou hij eens moeten praten met (ex)VVD’ers. Onder Rutte II heeft de VVD haar traditionele achterban (defensiepersoneel, politie, MKB) volledig van zich vervreemd. Willen VVD en CDA niet worden gehalveerd, dan zullen zij een coalitie met D66 en GroenLinks moeten mijden. Dat vechtkabinet levert sowieso niets meer op dan wat ook in een gezonde, democratische dialoog met het parlement kan worden bereikt.

Of mijn voorstel voor een kernkabinet van VVD en CDA haalbaar is, moet worden onderzocht door de informateur. Van de andere kant kan ik mij niet voorstellen dat het debat bij de regeringsverklaring direct al uitdraait op een onverantwoorde motie van wantrouwen door bijvoorbeeld SP en PVV. Daarmee zouden die partijen zich namelijk volstrekt ongeloofwaardig maken als toekomstige regeringspartij, want juist deze partijen kunnen veel van hun wensen binnenhalen in een minderheidskabinet. Dat zijn zij aan hun achterban verplicht. Het kernkabinet kan met heldere standpunten, waarover wordt gedebatteerd en gestemd, een begin maken met de nieuwe stijl van politiek waarop de mondige burger al jaren zit te wachten.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

Heer Herben,

De afgelopen is door Merkel, Macron en Brussel een begin gemaakt aan een staatsgreep die beoogt de federalisatie van de EU aan te jagen middels het verder ondermijnen van de souvereiniteit der lidstaten.

De Nl. kiezers hebben zich a 2 x per referendum tegen d eEU uitgesproken, maar onze Grondwet wordt keer op keer verder ondermijnd door stukje bij beetje souvereiniteit te cederen aan ongekozen, moreel corrupte salonsocialisten, terwijl de achterbakse Rutte zodoende op illegale wijze een Grondwetswijziging omzeilt.

De pers is bezig met politiek-correcte prietpraat en (grotendeels) niet eens in staat de oorverdovende stilte in Den Haag op waarde te schatten, terwijl Rutte c.s. ons land stiekem in de uitverkoop doen nadat zij ook het referendum al hebben verkracht.

Gaarne uw visie!

Campert
6 jaren geleden

Gedoogsteun komt er heus wel op onderwerpen. Zal wel eindelijk een rechte rug van rubberen Mark vereisen. Maar als Indische jongen kan hij dat wel. Komt goed! Zijn we mooi van Yasser en Alexander draaikont af. Alleen of onze PvdA (9 zetesl) onderkoning dat begrijpen zal…???

r.dunki
6 jaren geleden

Geachte heer Herben,

Jammer dat u de formatie niet mag verzorgen…. Eindelijk een logisch voorstel, na het wekenlange gebabbel over ‘progressieve’ hobbie’s die vandaag de dag niet relevant zouden mogen zijn omdat er veel grotere problemen spelen, zoals:

– De net door Merkel en Macron onthulde brutale plannen inzake de geforceerde federalisering van Europa middels verder misbruik van de Euro.

Let wel, een Macron die de zetbaas is van de gevestigde belangen in een failliet Frankrijk kan beter thuis orde op zaken gaan stellen i.p.v. nutteloze Europese federalisatie na te streven samen met Mutti Merkel die steeds dwazer lijkt te worden in haar drang naar dominantie. Moeten de noord Europese landen verder gaan met het betalen van alle rekeningen voor corrupte zuidelijke landen waar geen cent belasting wordt geïnd? Waar staat de ‘motor-mouth Rutte’ voor?

– Het peperdure Parijse klimaat-accoord rammelt aan alle kanten, zowel t.g.v. dubieuze ‘wetenschappelijke onderbouwing’ als de kromme wijze waarop e.e.a. in politiek opzicht is ‘gematst’ door de hele derde wereld om te kopen. Als zij maar ‘groen zagen’, met voorop een moreel corrupte activist Obama die voor meerdere eigen glorie de grondwettelijke procedure’s voor het tot stand komen van een juridisch bindend internationaal verdrag aan zijn laars lapte èn nog eens illegaal één miljard Dollar in het Parijse fonds pompte, zonder toestemming van de Senate om zich maar als een wereldleider voor te doen.. (dat kan op één dag teruggedraaid worden door Trump).

Logisch dat China zich doodlacht omdat zij tot 2030 de atmosfeer kunnen verpesten zonder enige consequentie voor een brutaal communistisch land met een afschuwelijke mensenrechten status dat al tientallen jaren Tibet bezet en cultureel vernietigt, het democratische Taiwan bedreigt en wil inlijven, eilanden in de zuid-Chinese zee op meer dan duizend kilometer van de eigen kust tot forten ombouwt en buurlanden probeert te intimideren zodat China alle olie uit de bodem kan pompen?
Nu staan deze Chinezen met Merkel samen in Berlijn en Brussel te zingen dat zij alles zullen doen om de klimaat-alarmisten te vertroetelen terwijl zij de grootste vervuiler aller tijden zijn en exponentiëel zullen groeien in die rol tot minstens 2030? Vindt onze windvaan Rutte dat geen gotspe?

– De veiligheid en migratie problematiek is de splijtzwam waarmee Merkel onze veiligheid en toekomst in de waagschaal stelt, terwijl de oost Europese EU leden wel beter weten en de poot – hopelijk – stijf houden. Waar staan Rutte en Buma?

– De werkgelegenheid is en blijft problematisch ondanks het feit dat macro economische gegevens er wel vrolijker uitzien, maar daar zijn de honderdduizenden die helemaal of half langs de zijlijn staan niet mee gebaat .

Hebben partijen als CDA en VVD daar naar uw mening voldoende oog voor of is het wellicht beter om weer verkiezingen te houden?