Boek: In het diepste geheim

Komende week wordt voor het eerst informatie naar buiten gebracht over een groot aantal geheime inlichtingenmissies van Nederlandse onderzeeboten gedurende de Koude Oorlog. In de periode 1968 tot 1991 verzamelden de zes operationele Nederlandse onderzeeboten in het geheim inlichtingen over de marine van de Sovjet-Unie. Slechts een handjevol mensen buiten de Koninklijke Marine was van deze operaties op de hoogte.

Afb: marineschepen.nl

Ook binnen de Nederlandse politiek waren deze specifieke operaties, die vaak niet onder verantwoordelijkheid van de NAVO vielen, slechts in kleine kring bekend. Dat blijkt uit het boek ‘In het diepste geheim’ dat op 21 juni officieel verschijnt. Auteur Jaime Karremann onthult hierin hoe de Nederlandse onderzeeboten onopgemerkt Sovjetschepen achtervolgden, fotografeerden, afluisterden en soms tot op slechts een meter afstand naderden. Karremann baseerde zich voor het boek onder meer op openbare scheepsjournalen uit het Nationaal Archief in Den Haag en dertig persoonlijke interviews met oudgedienden van de Onderzeedienst.

Nog niet eerder werd zo gedetailleerd over de Nederlandse patrouilles geschreven als in dit boek. Vele oud-medewerkers vertellen voor het eerst zo gedetailleerd over hun eigen ervaringen aan boord. Zij vertellen daarmee ook het verhaal van de meer dan duizend Nederlandse onderzeebootmannen die tijdens de Koude Oorlog een geheime operatie hebben uitgevoerd. De patrouilles van de onderzeeboten tijdens de Koude Oorlog zijn onbekend, maar vormen desondanks een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis. Waar de Koude Oorlog voor een groot deel van de Nederlandse Defensie bestond uit het voorbereiden op een eventuele aanval uit het oosten, was dat voor een onderzeeboot op patrouille het opereren aan de frontlinie.

Jaime Karremann, tevens hoofdredacteur van de website Marineschepen.nl, heeft het boek op eigen initiatief geschreven: Karremann: “Op schieten na, was Nederland met de onderzeeboten – als één van de weinige landen – twintig jaar lang betrokken bij het slow motion conflict dat we de Koude Oorlog noemen. Twintig jaar lang waren Nederlandse militairen verwikkeld in deze bijna-oorlog. Het boek beschrijft gebeurtenissen uit de recente geschiedenis en sommige zaken liggen nog steeds gevoelig, al varen de beschreven onderzeeboten al geruime tijd niet meer. Toch moeten de verhalen in dit boek juist nu verteld worden. Vele onderzeebootmannen voerden jarenlang missies uit, vooraan in een stille strijd in een oorlog waar niet in werd geschoten. De operaties waren zo geheim dat zij er nooit over mochten praten, waardoor zij na afloop nauwelijks erkenning kregen. Met dit boek komt daar verandering in”.

In het diepste geheim is toegankelijk geschreven voor iedereen die belangstelling heeft in spannende verhalen en vooral in geschiedenis-, spionage-, maritieme en/ of militaire boeken. In het diepste geheim staat vol onthullingen, spectaculaire gebeurtenissen en nieuwe inzichten. Het boek is geen uitgave van het Ministerie van Defensie. Defensie heeft vooraf geen inzage gehad. Het boek is vanaf 21 juni 2017 te verkrijgen via internet en diverse boekhandels.

Specificaties:

Verschijningsdatum: 21 juni 2017
Prijs: €17,95
ISBN: 978-90-826995-0-0
Pagina’s: 256
Afmetingen: 15 x 23 cm
Inhoud: Tekst, 2 kaarten, 14 (kleur en z/w) foto’s
Uitgegeven door: Marineschepen.nl/ BWV Media

————————————————————–

Jaime Karremann (1978) is een onafhankelijke marinejournalist en schrijft voornamelijk voor zijn website Marineschepen.nl. Karremann werkte in het verleden als militair en later, na een studie communicatie, als burger bij de Koninklijke Marine. Karremann is de afgelopen jaren op TV, radio en in dagbladen vaak geïnterviewd als marinekenner naar aanleiding van actuele gebeurtenissen op (internationaal) marinegebied. Zijn nieuw boek ‘In het diepste geheim’ openbaart geheime spionagemissies Nederlandse onderzeeboten tijdens koude oorlog.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties