Prikbord nr 601

De critici van Trump, die hem verwijten de Mexicaanse instroom te willen stoppen, zouden eens een vergelijking moeten maken met de Turkse instroom. Daarbij blijft het Turkse paspoort behouden op grond van het associatieverdrag met de EU. 

Voormalig minister Bot zul je over deze blunder niet horen, want Brussel is het heilige huisje van Buitenlandse Zaken. Opzeggen van dit verdrag zou echter de meest logische stap zijn om de Turkse inmenging te stoppen, want diplomaten hebben de relatie met Turkije alleen maar vertroebeld. Dat Frankrijk buigt voor de druk uit Ankara heeft vermoedelijk meer te maken met de recente rellen in (voor)steden waar de overheid het gezag kwijt is, dan met de wenselijkheid van een ‘dubbele’ loyaliteit.

CDA

Het CDA als alternatief voor de PVV. Dit zou volgens de peilingsdeskundigen weleens het effect kunnen zijn van ‘strategische’ stemmers. Hoewel dit kan betekenen dat echte veranderingen in de politiek opnieuw worden uitgesteld, wordt dan deels de onzekerheid weggenomen, dat een partij uit het linkse bolwerk de grootste zou worden. Doch indien het CDA vervolgens voor een linkse coalitie kiest, is Nederland pas goed ‘in de aap gelogeerd’. Dit element van uitsluiting van bepaalde partijen had niet alleen op de PVV moeten worden toegepast, omdat juist door een coalitie vele verkiezingsbeloften om zeep worden geholpen. De kiezer heeft er recht op vooraf te weten welke…

Dissidenten

Joris Luyendijk heeft geprobeerd via een website een discussie op gang te brengen met/tussen kiezers die zich afkeren van de gevestigde partijen, zoals onder meer de PVV-stemmers. Naar goed gebruik moeten de deelnemers zich eerst bekendmaken, doch inmiddels zijn de politieke ‘dissidenten’ wakker geworden en vragen zich terecht af wat er met die registratiegegevens gebeurt. Want in een land dat berucht is om zijn afluisterpraktijken, moeten zelfs klokkenluiders voorzichtig zijn met internet.

Frontex

De marine-eenheden van Frontex die de vluchtelingenstroom via de Middellandse Zee zouden blokkeren, kregen een andere opdracht. Het ‘in kaart brengen’ van de smokkelbendes. Daarna bleef het stil: hoeveel gelukszoekers zijn daadwerkelijk tegengehouden, hoeveel zijn er doorgelaten, hoeveel bendes zijn in kaart gebracht, hoe vaak bleken het ‘hulporganisaties’ te zijn en hoeveel arrestaties zijn inmiddels verricht? Relevante vragen, gezien de kosten van Frontex en van de overeenkomsten met Noord-Afrikaanse landen, alsmede de geloofwaardigheid van Brussel en de komende verkiezingen in EU-landen.

Klaver

What’s in a name als het om een GroenLinkse partijleider gaat. De luchtfietserij van Jesse Klaver doet denken aan het verbeterde Morgenthau-plan voor Duitsland. Diens suggestie om er na de Tweede Wereldoorlog een groen agrarisch land van te maken, zonder zware industrie, wordt zelden meer vermeld. Theoretisch aantrekkelijk; praktisch absurd. En juist dat inzicht missen vele jonge idealisten die menen dat ze alleen maar persoonlijke eisen hoeven te stellen aan de samenleving, zonder aan te geven hoe en door wie dit betaald zal worden.

Turkse wraak

Het wordt langzamerhand tijd om de Turkse kwestie op de agenda van de EU te zetten, want een slappe houding kan daadwerkelijk de beloofde Turkse wraak uitlokken. Eens te meer is de Britse houding om te heroverwegen wie je in je land toelaat, juist gebleken. Nederland verhult niet alleen de cijfers, maar ook de kosten van immigratie en uitzetting. En als Groot-Brittannië kan (leren) leven met grenscontroles, waarom Nederland dan niet? Het draagt in ieder geval bij aan de criminaliteitsbestrijding, met name drugs, gestolen auto’s, btw-fraude en wapenhandel. En tijdverlies kan worden voorkomen door de controles te richten op verdachte transporten en de straffen op smokkel of het vervalsen van papieren zo hoog te maken, dat geen bedrijf en geen chauffeur dat risico wil lopen. Blijft over de buitengrens van Europa: die is wel degelijk te sluiten zoals enkele Oost-Europese landen hebben aangetoond en ook door Australië wordt toegepast. Halfzachte maatregelen zijn daarbij niet gewenst, want die kosten juist meer dan de hele grensbewaking. De Turkse wraak kan er dan alleen toe leiden dat indringers vanuit Turkije moeten worden teruggestuurd en er 6 miljard per jaar wordt bespaard. En indien Turkije geen optreden van NAVO-schepen in zijn kustwateren toestaat, kan het land beter uit de NAVO worden gezet.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
7 jaren geleden

In de moment opname van januari gaven de aanslagen in Frankrijk de PVV rond de 37 zetels en nu heeft Erdogan de VVD van de ene dag op de andere gered, hetgeen een week eerder totaal anders was geweest, terwijl de PVV desondanks gestaag groeide. Toeval en timing speelden een grote rol.

Wilders heeft, ondanks een weinig geïnspireerde campagne, bereikt dat het electoraat dermate naar rechts is verschoven dat VVD en CDA zich grote moeite moeten gaan getroosten om dat electoraat ook daadwerkelijk vast te houden.

Kortom, de VVD die een tweede D’66 was geworden moet zich realiseren dat zij in feite op uiterst gelukkige en toevallige wijze profiteren van hun eigen verkiezingsnederlaag, maar dat teveel vrijage met D’66 risico’s meebrengt.
Gelukkig heeft Buma al duidelijk afstand genomen van de narcistische en financiëel oliedomme G.L.-secte maar wat het grootste lichtpunt van deze verkiezingen was geldt voor ene Spekman : Decimeren is een héél groot feest !