Postcodeloterij sponsort controversiële Amerikaanse familiestichting

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft afgelopen maandagavond het Goed Geld Gala van de Postcodeloterij in het Koninklijk Theater Carré bezocht. Hier nam hij 1,8 miljoen euro in ontvangst voor zijn goede doel, the Clinton Foundation. Dat bevestigde een woordvoerder van het evenement.

Clinton

Clintons en geld…. Afb: Vimeo\Pixabay

Maandagavond organiseerde de Postcodeloterij het jaarlijkse Goed Geld Gala, waar bekend werd gemaakt hoeveel geld er het afgelopen jaar is binnengehaald voor goede doelen, waarbij ik ook onwillekeurig moet denken aan het inkomen van de directieleden. De Clinton Foundation wordt al sinds 2005 gesteund door de Postcodeloterij en neemt daar jaarlijks 1,8 miljoen euro van in ontvangst. Sinds de start van de samenwerking ontving de organisatie 25,9 miljoen euro van de loterij. Al één keer eerder kwam de oud-president zelf deze donatie ophalen: ook in 2013 bezocht Clinton het gala in Nederland. De Clinton Foundation is in 1997 door Bill Clinton opgericht. De stichting is wereldwijd actief in 37 landen en richt zich op gezondheidszorg, betere kansen voor vrouwen en meisjes, het voorkomen van ziekten (o.a. obesitas), het creëren van economische kansen en groei en het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. De bijdrage van de Postcodeloterij wordt -volgens de Postcodeloterij- uitgegeven aan werkzaamheden van de Foundation op het gebied van ‘international & climate work’.

Nu is die Clinton Foundation – op zijn zachtst gezegd – niet geheel onbesproken. Er is meer dan alleen sterke aanwijzingen dat er een behoorlijk vermogen uit is gebruikt om Hillary Clinton’s campagne voor het Amerikaanse presidentschap mee te financieren en daarnaast is er een indrukwekkende schijn van belangenverstrengeling te constateren uit de tijd dat Hillary Clinton nog secretary of state was. De stichting haalde in die tijd grote sommen geld binnen – bijzonder genoeg van meer dan de helft van de private interests die ook politieke banden met Hillary Clinton onderhielden. Op de één of andere manier werd toegang tot de secretary of state aanmerkelijk eenvoudiger als er met gulle hand werd gedoneerd aan de Clinton Foundation. Volgens Charles Krauthammer (Washinton Post, augustus 2016) is de Clinton Foundation een kapitaal familiebedrijf, vermomd als goed doel. “Its purpose is to maintain the Clintons’ lifestyle (offices, travel accommodations, etc.), secure profitable connections, produce favorable publicity and reliably employ a vast entourage of retainers, ready to serve today and at the coming Clinton Restoration,” schreef hij.

Eerlijk gezegd had ik gedacht dat de Postcodeloterij wel iets geleerd zou hebben over het steunen van controversiële organisaties, nadat in mei 2002 bekend was geworden dat de Vereniging Milieu Offensief – een groep milieuterroristen rond de latere moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf – via de Stichting Doen een aantal jaren gesponsord was met gelden van de Postcodeloterij.

Blijkbaar had ik het mis.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
7 jaren geleden

A bloody bloody shame. The Clinton gang did it again. En die lieve Postcodeloterij schatten trappen er weer in.