Stemwijzer

De Stichting Prodemos ((Huis voor Democratie & Rechtsstaat) is de ontwikkelaar van de website ‘Stemwijzer’. Aan de oprichting van het ‘Huis voor Democratie & Rechtsstaat’ ging het ‘Comité Historische Vergissing’ vooraf.

Op de door Prodemos gelanceerde website kan de burger een aantal stellingen invullen, teneinde aan het einde te vernemen bij welke politieke partijen de mening het beste past. Deze website blijkt conform de automatisering van de overheid te presteren: ‘niet best’ is een eufemisme.

Afb: Flickr

Meteen na de lancering al, gaf de hardware het nagenoeg op. Een dag later bleek een getalenteerde ICT-er de verzamelde data zonder al te veel moeite van de website te kunnen plukken en bovendien bleken digitale gegevens aan de Amerikaanse ICT-gigant Google te worden uitgeleverd. Dit bedrijf gebruikt dergelijke gegevens als handelswaar, terwijl de leverancier van de data (Prodemos dus) zelf data gerubriceerd krijgt toegespeeld, die inzicht geven in locatie en overige voorkeuren van de websitegebruikers.

Subsidie

Prodemos ontving in 2015 volgens haar jaarcijfers tenminste 6,1 miljoen aan subsidies. Verder valt op dat, volgens de jaarcijfers, een zekere voorkeur bestaat voor opdrachten waarin eveneens subsidie is vervat. Aan personeelskosten is Prodemos 3,4 miljoen euro kwijt, waaraan 50 voltijd medewerkers een baan ontlenen, plus een onbekend aantal oproepkrachten. Ruwweg ligt het gemiddelde salaris dus op € 65.000,= ofwel 1,8 keer modaal.

Uit de inmiddels bekend geworden verzamelde data, bleek de PVV in verreweg de meeste gevallen als ‘beste keus’ te zijn gegeven. Dat is wel logisch omdat de partij in alle peilingen de andere partijen ver achter zich laat. Opvallender is de tweede plek voor de PvdA, die in de peilingen een uiterst marginale rol speelt. Dit springt des te meer in het oog nu voorgaande edities van ‘stemwijzers’ opvallend vaak voorkeuren voor linkse partijen in de ‘adviezen’ te zien gaven.

Een overheid die dusdanig veel subsidie geeft aan een instrument wat een ‘bijdrage aan de democratie’ moet heten, laadt de verdenking van manipulatie op zich. De ontwikkeling van de politiek tot een coöpterende en dus incestueuze elite, draagt aan dat beeld bijzonder bij. Er is de elites kennelijk veel (lees: veel belastinggeld) aan gelegen in het zadel te blijven. Alle partijen die zand in dat raderwerk willen strooien worden kennelijk met stille trom in de achtergrond gemanipuleerd.

Het grote aantal nieuwe partijen wat zich op heeft geworpen om ook op het politieke veld te willen deelnemen, maakt ten minste duidelijk dat wij in die opvatting niet alleen staan. Degenen die de stemwijzer doorlopen (en daarmee een groot deel van hun privacy prijsgeven aan ‘Big Brother’) en vervolgens concluderen dat het gegeven advies niet overeenkomt met hun eigen waarneming, doen er goed aan daarom per definitie niet op traditionele partijen te stemmen…

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties