Oekraïne per referendum in de NAVO?

De Oekraïense president Poroshenko stelt dat het niet lang meer zal duren voordat Oekraïne aan de criteria voldoet om lid te kunnen worden van de Europese Unie. Volgens de president is het begrotingstekort gekrompen en wordt corruptie harder bestreden. “Europa moet zich realiseren dat het veiliger, betrouwbaarder en vrolijker is als Oekraïne toetreedt”, aldus de president. Dat melden diverse media gisteren.

De Oekraïnse president Poroshenko. Afb: Flickr.

Nog niet zo lang geleden mochten de burgers in Nederland zich per referendum uitlaten over de wenselijkheid van uitgebreidere samenwerking tussen de EU en het intens corrupte Oekraïne. De uitslag van dit referendum gaf aan dat een forse meerderheid van de Nederlanders mordicus tegen nauwere samenwerking is met dit corrupte land.

Na veel gesteggel en politiek gestuntel kwam het tot een gehele afwijzing van de burgermening en een ‘bijlage’ in het akkoord tussen Oekraïne en de EU, waarvan inmiddels bekend is dat de juridische strekking compleet afwezig is. Een flutstuk van een paar ambtenaren uit de achterban van Eurofiele partijen. Ook onze Raad van State heeft het aanvullende document als ‘onvoldoende’ beoordeeld om van invloed te zijn op de feitelijke inhoud van het door de Nederlanders massaal afgewezen akkoord.

“Als president laat ik me leiden door de bevolking en zal ik dus een referendum over de kwestie organiseren” was de in dit kader meest hilarische uitsmijter in de verklaring van Poroshenko.

Of op dit moment een nog nauwere samenwerking met het land de spanningen tussen Rusland en de EU, in casu ook ons land, niet nog verder onder druk zet, is geen vraag maar een antwoord. In het verleden hebben Russen het Westen al vaker zien naderen en telkens met de verkeerde intenties. Omgekeerd was dat nooit het geval, of het moet in 1944 – 1945 zijn geweest, maar toen waren wij er maar wat blij mee. De Russische regering en de Russische bevolking hebben dus alle reden dit proces met wantrouwen gade te slaan omdat de EU fors op zou schuiven richting Rusland.

Het door geen enkele verkiezing gelegitimeerde EU-gezelschap in Brussel moet dringend de aan zichzelf handig toegespeelde autoriteit inleveren. Het heeft ons in Europa geen goed gedaan. Economisch stellen we geen bal meer voor in de wereld, ons grondgebied is absoluut onveiliger dan tijdens de Koude Oorlog en wij dreigen inmiddels te verworden tot het ‘Wilde Westen’ van de wereld waar het goed toeven is voor allerhande gespuis.

Dat was, menen wij in alle oprechtheid, niet de uiteindelijke grondgedachte achter de toenmalige EEG. Integendeel.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties