Mat Herben: ‘Dit is de druppel’

Het initiatiefvoorstel van SGP-fractieleider Kees van der Staaij om de Grondwet te wijzigen, zodat voortaan een tweederde meerderheid nodig is voor de parlementaire goedkeuring van Europese verdragen, is op sluwe wijze getorpedeerd door de VVD-fractie in de Eerste Kamer.

Gesteund door PvdA en CDA diende senator Duthler een motie in om de behandeling van het wetsvoorstel, dat al loopt vanaf 2006!, nogmaals op te schorten, totdat een nog in te stellen Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel zich erover heeft uitgesproken. En zo belandt een goed doordacht voorstel om de parlementaire betrokkenheid met Europa te vergroten, zonder gelijk naar een referendum te hoeven grijpen, in de prullenbak. Ik concludeer hieruit dat hoewel de Tweede Kamerfractie van de VVD wel had ingestemd met het wetsvoorstel, premier Rutte kennelijk niet in staat is om de VVD-mastodonten in de Eerste Kamer in het gareel te houden.

Voeg daarbij het gegeven dat van PvdA, D66, Groenlinks en het CDA al helemaal niets hoeft te worden verwacht als het gaat om het moderniseren van de Europese Unie, dan resteert de schokkende conclusie dat het establishment met een alles-of-niets koers doelbewust aankoerst op chaos, verwarring en uiteindelijk de eigen ondergang. Persoonlijk ben ik diep teleurgesteld in de gevestigde partijen, die deze handreiking om tot geleidelijke aanpassing van de EU te komen, zo hautain hebben afgewezen.

Lidmaatschap van de VVD opgezegd

Mijn lidmaatschap van de VVD, waarvan ik in 2008 op verzoek van Mark Rutte lid ben geworden, zeg ik met spijt op. Steeds vaker moet ik constateren dat burgers die met redelijke argumenten komen over de werkelijke problemen van onze tijd, zoals de migratie, islam, EU en integratie of het klimaat, worden weggezet als populisten die het niet snappen. Ik raad die politici en journalisten aan een spiegel te kopen en zich af te vragen wie er nu aanzet tot angst, wie boos is en wie verdeeldheid zaait. De hysterische wijze waarop in Amerika en in Nederland de aanhang van president Trump belachelijk wordt gemaakt, spreekt boekdelen.

De lezer van Sta-Pal kan de komende dagen meer bijdragen van mij verwachten in een poging te verhelderen wat er wereldwijd gaande is. Neem al vast één ding van mij aan: analisten die te pas en te onpas kraaien over de opmars van populisten begrijpen er werkelijk helemaal niets van. Er zijn goede en er zijn slechte politici. Allemaal zijn ze populist, want allemaal moeten ze stemmen winnen. Populisme is dus een zinloos scheldwoord, dat in de praktijk averechts uitwerkt. De beledigde burger ziet het als een geuzennaam. Meer daarover in een volgende bijdrage.

Lees ook: “EU-verdragen alleen goedkeuren met breed draagvlak” en DIT artikel in Trouw.

Mat Herben archief op Sta-Pal 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Berty Nendels
7 jaren geleden

Beste meneer Mat Herben…Uw uiteenzetting had ik niet beter kunnen verwoorden…ze zijn uit mijn z.g.” laag-opgeleide” hart gegrepen.

George
7 jaren geleden

Ik voel me soms een beledigde burger die niet gehoord wordt, maar de naam Populist als geuzennaam voeren gooi ik verre van me. Populist staat voor mij gelijk aan:onwetenheid, oneliners, alternatieve feiten en vooral veel domheid.

Henk Huizingh
7 jaren geleden

Beste Matt.
Je hebt die VVD mantel al afgegooid en maak kennis met Thierry Baudet.

Berty Nendels
7 jaren geleden
Antwoord aan  Henk Huizingh

…vind je het nodig om hier maar meteen reclame te maken voor een andere partij ???
Walgelijk.

J.L. Swarte
7 jaren geleden

Dit is nou wat je noemt reactionair. Er is een voorstel en dat kan worden aangenomen of niet, dat weet je als politicus. Als je iedere keer wegloopt als er iets gebeurt dat niet naar je zin is, is dat ook niet erg vruchtbaar. Een tweederde meerderheid vragen voor een Europees verdrag lijkt mij ook wat overdreven al was het alleen maar omdat je dan de vaart er uithaalt. Maar ja, ik ben ook niet voor referenda dus ik zal wel conservatief zijn. Wij hebben een vertegenwoordigende democratie en wat mij betreft blijkt dat ook zo.

Olof Wullink
7 jaren geleden

Zeer goed Mat! En belangrijker nog goed geargumenteerd. Mogelijk kun je aansluiten bij Forum voor Democratie. Denk dat Thierry blij met je zal zijn
groet
Olof Wullink ex LPF Gelderland

charlef brantz
7 jaren geleden

Beste Mat,

Ik bewonder je moed en integriteit. Helaas is die bij het gros van de huidige generatie politici ver te zoeken. De manier waarop een democratisch gekozen president wordt neergezet getuigt van geborneerdheid, gebrek aan beschaving en verregaande lafheid. Dit zootje ongeregeld wil dus Nederland regeren en op de kaart zetten. Ik hoop dat de man in de hemel ons daarvoor gaat besparen.