Trump dendert door…

President Donald Trump dendert door en heeft inmiddels de  waarnemend minister van Justitie Sally Yates ontheven van haar functie. Dat gebeurde nadat Yates haar departement opdracht had gegeven het inreisverbod van de president niet voor de rechter te verdedigen.

Trump heeft Dana Boente als haar opvolger aangewezen. “Waarnemend minister van Justitie Sally Yates heeft het departement verraden door te weigeren een wettelijk bevel uit te voeren, dat was bedoeld om de burgers van de Verenigde Staten te verdedigen”, staat in een verklaring die Trump deelde op Facebook. Yates had in een brief aan haar medewerkers onder meer vraagtekens gezet bij de wettelijke onderbouwing van het inreisverbod.

Sally Yates. Afb: screenshot Al-Yazeera.

Op sociale media gonzen de berichten dat ‘Amerika onder Trump een fascistisch land zal worden’ en meer fraais van een dergelijke strekking. De zaak ligt echter eenvoudiger. Trump vaardigt een decreet uit, waar hij al gedurende de verkiezingen gewag van maakte. Daarmee is iemand het niet eens en die spant een rechtszaak aan en wint die vervolgens ook, onder andere omdat mevrouw Yates het met dat decreet oneens is en geen verdediging voert.

In de eerste plaats is te zien dat in ieder geval de rechtsstaat in de VS gewoon werkt. De rechter doet uitspraak en er moet opnieuw worden begonnen aan het voorgenomen beleid op dit aspect.

Ervan uitgaande dat ook mevrouw Yates het verschil zou moeten zien tussen enerzijds zichzelf, als vertegenwoordigster van de bestuurlijke klasse en vooral niet als vertegenwoordigster van de –onafhankelijke-  rechtspraak anderzijds, is haar simpelweg machtsmisbruik te verwijten. Zij opereerde in het mistige scheidingsgebied tussen onafhankelijke rechtspraak en partijpolitieke belangen door haar ambtelijke aanwijzing deze kwestie niet te verdedigen voor de rechter.

Al willen de staatsmedia en ‘Gutmenschen’ u anders doen geloven: niet Trump maar mevrouw Yates treedt de democratie met haar voeten. En daarom is ze eruit geknikkerd.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties