CU wil van openbaar onderwijs af

De ChristenUnie wil af van het openbaar onderwijs in zijn huidige vorm. Door de overheid bestuurde scholen zijn niet meer van deze tijd, zei partijleider Segers in het radioprogramma Kamerbreed. Hij vindt dat openbare scholen in handen moeten komen van ouders, zoals volgens hem het geval is bij het bijzonder onderwijs.

Gert-Jan Segers. Afb: wikimedia.

Dit plan van Segers deugt natuurlijk van geen kant. Nu al worden sommige dorpen geteisterd door ‘Christelijk’ onderwijs terwijl de Openbare scholen zijn wegbezuinigd. Bij de zogenoemde pacificatie (1917) werd de financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs geregeld: sindsdien hebben bijzondere scholen recht op evenveel geld van de overheid als openbare scholen. In de praktijk leidt dit ertoe dat bijzondere scholen veel meer geld hebben, omdat zij ook uit andere bronnen kunnen putten. Zij worden dan ook niet wegbezuinigd uit die dorpen en ouders, ook tegenstanders van bijzonder onderwijs, kunnen vaak niet anders dan hun kinderen naar die bijzondere school sturen.

De leerplicht verplicht ouders om kinderen van tenminste hun 5e tot hun 16e levensjaar naar een school te sturen. Een overheid die zo’n eis stelt (en dat is ook prima) dient er dan tevens voor te zorgen dat die school beschikbaar en  in billijkheid bereikbaar is voor die jonge kinderen. Het past de overheid totaal niet om onderwijs te (laten) aanbieden wat het lesmateriaal aanreikt middels een religieus label of filter. Op een school gaat het om wetenschappelijk vaststaande kennis en niet om geloof.

Onze overheid behoort religieus volstrekt neutraal te zijn, ook en wel in het bijzonder op het gebied van voor alle gezindten toegankelijk onderwijs.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties