Mariniers zijn er klaar mee…

De drie commandanten die destijds bij de bevrijding van de gegijzelde trein bij De Punt betrokken waren, zijn klaar met de kritiek op hun korps. Voor eens en voor altijd willen ze uitleggen dat ze de actie volgens het boekje hebben uitgevoerd.

Trein bij ‘De Punt’. Afb: wikimedia

Van de negen treinkapers overleefden zes de bevrijdingsactie niet. “Dat alleen al bewijst dat het niet ons doel was om de kapers te doden”, zegt de algemeen commandant van zowel de actie bij De Punt als de ontzetting van een gegijzelde basisschool in Bovensmilde. Op deze laatste locatie hielden de mariniers op 11 juni 1977 tegelijkertijd zes gijzelaars aan. Niemand kwam om of raakte gewond.

De mariniers zeggen regelmatig met stoom uit de oren en gekromde tenen naar de beschuldigingen te luisteren. Ze hielden tot nu toe hun mond omdat ze het niet gepast vonden over anti-terreuracties te praten. Ze wilden ook de uitkomsten van een officieel onderzoek door het ministerie van Veiligheid en Justitie afwachten. Dat onderzoek pleitte hen geheel vrij.

Komende week doet de rechtbank Den Haag uitspraak in een civiele procedure aangespannen door advocaat Liesbeth Zegveld namens nabestaanden van twee kapers. Ze eisen schadevergoeding van de staat.

Voor dit vonnis er ligt, willen de commandanten voor eens en altijd een einde maken aan wat zij ’bizarre lulverhalen’ noemen. Morgen (zat. 28 januari) pakt het dagblad De Telegraaf groot uit met een artikel over de acties bij De Punt.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties