Iets minder welkom inmiddels…

Het asielzoekerscentrum (azc) in Schalkhaar is weliswaar geen koploper meer, maar nog altijd vinden er teveel incidenten plaats. uit cijfers van de politie blijkt de intensieve opvang ervoor te zorgen dat het AZC in Schalkhaar opnieuw hoog scoort op het lijstje van AZC’s met de meeste incidenten.

asielzoekers

Iets minder welkom inmiddels… Afb: Pixabay

Schalkhaar is het enige AZC in Nederland met een speciale opvang voor vluchtelingen met psychische gedragsproblemen. Er is plek voor maximaal vijftig van deze asielzoekers, maar doorgaans zijn twintig plekken bezet. Dat aantal is kennelijk al voldoende voor opschudding in het ooit zo rustige dorp. Volgens winkeliers maken jonge asielzoekers uit Noord-Afrika en Balkanlanden zich sinds de zomer op grote schaal schuldig aan winkeldiefstal.

“We betrappen nu elke week één of twee winkeldieven op heterdaad”, zegt de eigenaar van de Plus-supermarkt in Schalkhaar. “Die krijgen een winkelverbod, maar er blijven maar nieuwe komen. En dan heb ik het nog niet over de dieven die we niet op heterdaad betrappen”. Ook de drogisterij en het Postnl-verkooppunt hebben naar eigen zeggen veel last van de stelende vreemdelingen. De winkeliers kenschetsen de dieven als jongemannen van Noord-Afrikaanse en Balkan-afkomst. Bij de drogisterij is op klaarlichte dag een partij shag uit de schappen gehaald ter waarde van 600 tot 700 euro. De politie kan de afkomst van de winkeldieven niet bevestigen. Dat meldt het dagblad De stentor.

Het COA bevestigt dat het ook in het AZC Schalkhaar gaat om asielzoekers van Noordafrikaanse en Balkan-afkomst. ,,Het zijn asielzoekers uit veilige landen die eigenlijk niet in de opvang thuishoren”, aldus een woordvoerder van het COA. Vier ernstige delicten in Schalkhaar en Deventer, waar asielzoekers bij betrokken waren, kwamen afgelopen maanden pas bij toeval of via de zitting bij de rechter naar buiten. “Maar het is niet zo dat we zaken achterhouden”, zegt de coördinator media en publiciteit van de politie Oost-Nederland. Volgens hem is de politie nog nooit zo open geweest als nu.

De pas onlangs naar buiten gekomen delicten zijn zo ernstig dat de verdachten in drie van de vier zaken nog vastzitten. Grote vraag blijft: waarom meldt de politie deze ernstige zaken niet en waarom moet dergelijke informatie zo lang onder de pet worden gehouden? AZC Schalkhaar was in 2015 koploper met de meeste incidenten, van geweld tot zedendelicten: 197 keer werd de hulp van de politie ingeroepen. In de eerste helft van 2016 was dat 85 keer, waaronder voor een 22-jarige Syriër die een 6-jarig meisje heeft verkracht. De jaarcijfers over 2016 zijn nog onbekend en het moet niemand verbazen dat ze dat voorlopig wel zullen blijven ook.

Er wordt immers grof geld verdiend aan de asielzoekers…

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties