Zakgeld van stelende asielzoekers afpakken?

Het zakgeld van asielzoekers die winkeldiefstal plegen moet worden afgepakt om gedupeerde ondernemers te compenseren, schrijft De Telegraaf. Op dit moment blijven winkeliers met lege handen achter, omdat het onmogelijk zou zijn om financiële schade te innen.

In principe is er niets onmogelijk en er moet dan ook eens gedacht gaan worden in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Meestal is er immers geen sprake van onmogelijkheid, maar van ordinaire onwil.  Detailhandel Nederland wil met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om tafel om afspraken te maken over het inhouden van zakgeld van stelende vluchtelingen om de gedupeerde ondernemers te compenseren. Vluchtelingen krijgen wekelijks zakgeld van het COA en dat zou toereikend moeten zijn om normaal boodschappen van te doen. Als iemand dan wordt betrapt voor winkeldiefstal vordert de stichting ‘Afrekenen met Winkeldieven’ 181 euro bij de dader. Daarnaast zou dan alsnog de gewone strafrechtelijke procedure moeten volgen.

In de Groningse gemeente Vlagtwedde, waar azc Ter Apel gevestigd is, is winkeldiefstal door vluchtelingen een groot probleem. De politie stelt dat daders voornamelijk afkomstig zijn uit veilige landen binnen Europa, kortom: migranten die toch al geen schijn van kans maken op een vluchtelingenstatus en waarvan dan ook afgevraagd moet worden wat ze eigenlijk nog in Nederland doen. De eigenaar van de Coop-supermarkt in Ter Apel stelt dat negentig procent van de winkeldiefstallen  door bewoners van het azc wordt gepleegd. Vier jaar geleden waren er afspraken gemaakt over een vergoeding via ‘Afrekenen met Winkeldieven’ door het inhouden van zakgeld, maar van die afspraak is niets terechtgekomen. Veel winkeliers deden al niet eens aangifte meer, omdat dat geen nut had. In die situatie is verbetering gekomen nu er meer politie in Ter Apel is.

Deze week is er klaarblijkelijk commotie ontstaan over een bericht dat een ondernemer in Terneuzen na winkeldiefstal door asielzoekers ‘zwijggeld’ zou krijgen van het COA. Volgens een woordvoerder van het COA is dat een broodje aap-verhaal, omdat er geen regelingen zijn voor ondernemers die te maken hebben met winkeldiefstal. Het al of niet bestaan van een regeling is echter nog geen garantie dat er géén zwijggeld wordt betaald door het COA. Het zou op zijn zachtst gezegd wel heel opmerkelijk zijn als het COA een formele regeling zou hebben voor het uitkeren van zwijggeld. Daarnaast staat zo’n geval zeker niet op zichzelf; het is hier bekend dat ook burgers in de omgeving van azc Crailo schadeloos zijn gesteld na fietsendiefstal door vluchtelingen. Reden hiervoor was, dat koste wat kost voorkomen moest worden dat het maatschappelijk draagvlak voor de opvang van vluchtelingen aangetast zou worden. Het lijkt er dus meer op dat de woordvoerder van het COA een broodje aap-verhaal aan het ophangen is en ook dat geval staat niet op zichzelf.

Maatschappelijk draagvlak of niet: als je zakgeld krijgt, hoef je nog niet te gaan stelen. Het afpakken van zakgeld is in deze ook geen briljante optie, want dan wordt winkeldiefstal juist nog meer in de hand gewerkt. Beter is om eens na te denken over het verbinden van consequenties aan de asielprocedure van stelende vluchtelingen. Per slot van rekening is elke vluchteling die verder doorreist dan het eerste het beste veilige buurland op dat moment feitelijk geen vluchteling meer en op daarnaast mag logischerwijs toch verwacht worden dat niemand zit te wachten op stijgende criminaliteitscijfers.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties