PvdA voor èn tegen CETA

De Tweede Kamerfractie van de PvdA is tegen het CETA handelsverdrag tussen de EU en Canada. De Eerste Kamerfractie van de PvdA is voor dat verdrag. Beoogd fusiepartner GroenLinks van de PvdA is óók tegen het CETA verdrag. Zou er met geld zijn gezwaaid naar de Eerste Kamer?

Het moet welhaast hommeles zijn binnen de PvdA en dat is knap van de nieuwe partijleider Atje Kuiken, die dat klusje in nog geen drie maande voor elkaar kreeg. De Eerste Kamerfractie van de partij gaat dinsdag voor het CETA verdrag stemmen en geeft daarmee multinationals een bijna onbeperkte macht om landen te dwingen hun wetgeving aan te passen naar hun wensen, terwijl de Tweede Kamerfractie – en dus de partijleider – tegen CETA is. Dat krijg je, als je een kuiken aanstelt terwijl er iets van kloek nodig is.

Wat is CETA

CETA is een handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) zelf, de lidstaten van de EU en Canada. CETA maakt de handel tussen de EU en Canada gemakkelijker, volgens de EU tenminste. Belemmeringen worden weggenomen en importtarieven gaan omlaag. Nadelen zijn er ook en die zijn groot: als bedrijven straks vinden dat hun investeringen in gevaar komen door overheidsbeleid, kunnen ze die overheid straks voor een speciaal ISDS-tribunaal[1] slepen. Uitspraken van de rechters van zo’n tribunaal zijn bindend en moeten internationaal gehandhaafd worden volgens het CETA-verdrag. Een nationale regering of parlement kan dan hoog of laag springen, maar ze moeten de – vaak extreem hoge – boetes betalen. Het resultaat daarvan is dat ze zich wel zesenveertig keer bedenken voordat ze zo’n multinational dwarszitten. En als ze dat al doen, dan hoeft de advocaten van de multinational alleen maar te dreigen met het tribunaal. Het ISDS beschermt alleen de multinationals, niet de overheid of de burgers.

Niet gehinderd door de Nederlandse wet

Na de verkwanseling van zeggenschap aan de EU wordt nu het laatste restje van onze democratie overboord gekieperd door o.a. de PvdA. Het begon met de ‘leuke dingen voor linkse mensen’ van Den Uyl, ging via het verstrekken van zo ongeveer alle soorten uitkeringen aan geïmporteerde buitenlanders door Kok (tevens bekend van een greep in de pensioenpot en iets met een ‘kwartje’) tot de krachtwijken van Vogelaar en de acute klimaatgekte van Samsom en Timmermans. En nu krijgen Nederlandse boeren concurrentie opgedrongen van landen die zich in ieder geval niet aan de Nederlandse wet hoeven te houden, maar gewoon een beetje naar eigen goeddunken kunnen aanklooien.

Nationaal socialisten, internationaal socialisten, socialisten: je hebt er alleen maar narigheid van.


[1] ISDS: Investor-State Dispute Settlement


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Koddebeier
2 jaren geleden

Nationaal socialisten, internationaal socialisten of socialisten en zet daar ook communisten maar bij volgens mij zit er maar bar weinig verschil tussen deze lieden.
Zet ze maar bij het oud vuil, we kunnen ze missen als kiespijn !

2 jaren geleden

IK denk dat de Clausule, van “ Investering, Geschillen Beslechting, Mechanismen“, veelvuldig gebruik zal worden gemaakt door de multinationals mits een land .. geen enkele.. wet zal opzetten dewelke nadelig voor de Multinational zal zijn.
In feite worden de landen gegijzeld door een Multi-national en Canada zal juichend de poen binnen halen ,bij bijvoorbeeld bij Nederland.
Immers: “” Een nationale regering of parlement kan dan hoog of laag springen, maar ze moeten de – vaak extreem hoge – boetes betalen. Het resultaat daarvan is dat ze zich wel zesenveertig keer bedenken voordat ze zo’n multinational dwars zitten”. ( aldus de heer Nijhof )
Er is ook al door het “Forum voor Democratie” , Thierry Baudet, zeer NADRUKKELIJK gewaarschuwd voor de consequenties, bij het aanvaarden van het verdrag en dat de normen en waarden van Canada aanzienlijk lager liggen dat die in Nederland.

Als de P.v.d.A. in de Senaat, haar goedkeuring geeft, is dat tevens de doodsteek voor de landbouw, en dat begrijpen die “domkoppen” NIET.

Uit de Europese Unie stappen zou, mijns inziens een “optie” zijn, zo niet een harde noodzaak,…… ter overleving van Nederland. “”” Tegen domheid vechten ook de goden niet”””.