Geen glazen bol

Als de voortekenen niet bedriegen, wordt het NSC van Pieter Omtzigt verreweg de grootste bij de komende verkiezingen. Voor veel journalisten en opiniemakers echter, is de strijd nog lang niet gestreden en maakt zelfs PvdA/GL nog goede kans. Nu beschik ik hier niet over een glazen bol, maar met gewone logica kom je ook een heel eind.

Zeker sinds de toeslagenaffaire is Pieter Omtzigt niet meer uit het nieuws geweest. Dat werd nog eens versterkt door de toevallig gefotografeerde papieren van toenmalig ‘verkenner’ Ollongren, waarop na uitvergroting de tekst “Positie Omtzigt: functie elders” bleek te zijn genoteerd. Die frase zou niet veel later uitmonden in nóg een bekentenis: in het kabinetsoverleg zou CDA-minister en vicepremier Hoekstra hebben aangegeven bereid te zijn om Omtzigt “te sensibiliseren”. Dat oogt vrij onschuldig, maar werd door Omtzigt als zeer bedreigend opgevat. Ook door het publiek overigens.

Pieter Omtzigt. Afb: © pieteromtzigt.nl

Omtzigt verliet het CDA in juni 2021 en ging als eenmansfractie verder, waarvoor hij door de Kamervoorzitter werd bedankt met vermindering van spreektijd en beperking van zijn financiële armslag en stemrecht. Als gekozen Volksvertegenwoordiger welteverstaan, want Omtzigt beschikte in zijn eentje toen al over een groot electoraat van ruim 340.000 stemmen.

Sinds 13 augustus 2023 verdergaand als Nieuw Sociaal Contract (NSC), vergaarde Omtzigt al gauw furore in de peilingen en wel zodanig dat een vergelijking met Fortuyn nog helemaal zo gek niet is. Evenals Fortuyn wenst Omtzigt niet in de pas te lopen met de journalistieke opvattingen en mores, wat hij ook nog eens combineert met een superieure dossierkennis. Pieter Omtzigt dweilde zaterdagavond j.l. de vloer nog met Nieuwsuur-presentatrice Mariëlle Tweebeeke, die kinderlijk eenvoudig werd weggezet als een parlementair onbenul en daarop hevig geïrriteerd raakte.

Een korte blik op de onderzoeken die Maurice de Hond recent deelde op zijn voortreffelijke website ‘Maurice’, maakt duidelijk dat er meerdere zaken spelen. In de eerste plaats – en daarvoor zouden we De Hond niet eens nodig moeten zijn – wil de Nederlandse kiezer van de gevestigde partijen af. Maakte eerst FvD als nieuweling nog faam met een eclatante overwinning tijdens de Statenverkiezingen van 2019; daarna was het in 2023 de beurt aan de BBB van Caroline van der Plas. Nu ziet het er naar uit dat NSC zonder concurrentie de grootste zal worden en daarmee is klip en klaar duidelijk dat de kiezer van de gevestigde politiek af wil. Alles wat anders is dan de huidige kliek is de kiezer welkom.

Immigratie

Een interessant overzicht op de website van De Hond is het z.g. ‘wensenlijstje’ van de bevolking. Hieruit blijkt een enorm verschil tussen het gevoerde regeringsbeleid en de heersende opinies onder het electoraat. Daaruit komt bijvoorbeeld naar voren dat de Nederlander het belangrijker vindt dat de migratie wordt ingeperkt dan dat de klimaatdoelen gehaald worden. Wie even verder doordenkt kan ook inzien dat de effecten van de tomeloze import van (veelal ongeletterde) gelukszoekers uit islamitische landen tegenwoordig prominent op straat zichtbaar zijn. Om het maar recht voor de raap te noteren: dat on-inpasbare volk is kennelijk gekomen om ons religieus bij te scholen over Israël en de Joden, want de straten en pleinen stonden er de afgelopen weken vol mee. Daar is ook tijd voor, want de meerderheid van de allochtoonse import zit zonder werk thuis en inhaleert de sociale uitkeringen en toeslagen gretig.

Precies dàt is wat de autochtone Nederlanders steekt, want de goedverdienende middenklasser kan amper z’n boodschappen nog betalen en gaat gebukt onder de zwaarste lastendruk. Zij werken dus kennelijk om o.a. de import aan het eten te houden, die dat vervolgens beloont met publiekelijke oproepen tot moord en doodslag.

Milieu

De Nederlanders zijn niet ongevoelig voor oproepen om eens wat rekening te houden met het milieu. Of de mensheid in staat is het klimatologische tij te keren staat nog maar te bezien, maar we kunnen in ieder geval ons best doen om de rommel achter onze kont netjes op te ruimen. De bedenkelijke modellenwerkelijkheid van de stikstofdoelen in ambtenarenland echter, gaat de Nederlanders te ver. En toch is daar de afgelopen jaren beleid gevoerd op een bepaald Stalinistische manier. De ‘polletiek’ heeft op een listige manier de democratie omzeild met ‘klimaattafels’ en zadelt de burger op met enorme problemen. In plaats van de Groningers te compenseren voor de geleden schade als gevolg van gaswinning, hebben de rode elites decennialang “leuke dingen voor linkse mensen” gedaan en nu het feest over is (waarom eigenlijk: in Groningen zit nog zat gas in de grond) draait de gewone man ook voor deze kosten weer op.

Verkiezingen

Gelet op de veenbrand die De Hond impliciet aantoont met zijn onderzoeken, voorspel ik zodoende een (veel) betere uitslag voor NSC, BBB en PVV dan de reguliere media ons willen doen geloven. En over de reguliere media trouwens, heeft de Nederlander ook wel een mening: de meerderheid vindt dat het publieke bestel geleidelijk aan afgeschaft kan worden. Kennelijk zijn we het zat om d.m.v. ons eigen geld met linkse propaganda bestookt te worden…

Heel interessant is het onderzoek welke partij de Nederlander ook nog overweegt, in plaats van de eerste keuze. Precies daar is nog de ruimte (extra variantie) te vinden die in het stemhokje volgens mijn onderbuik naar rechts doorslaat en NSC, BBB en PVV groter maken dan zij nu door (NPO-gelieerde) anderen worden gepeild. Ik schat 32, 14 en 21. Voor de VVD zie ik nog een terugslag komen en PvdA/GL kalven verder af, want de mensen zijn het zat in dit land en niet zo’n klein beetje ook.

Afb: © peil.nl

De voorspellingen van De Hond zijn de afgelopen jaren zuiverder geweest dan die van andere bureaus. Ik vermoed dat dit te maken heeft met een (veel) betere en bredere spreiding van respondenten bij De Hond waardoor zijn onderzoeksgroep een betere afspiegeling van de maatschappij vormt.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rafi
6 maanden geleden

En dan te bedenken dat er al jaren een akelige emigratie van ontevreden Nederlanders plaats vindt die in hun nieuwe ‘vaderland’ geen interesse meer hebben in stemmen, zeker niet gezien al de administratieve rompslomp erom heen. Goed voor ettelijke niet-kartelzetels.

Koddebeier
6 maanden geleden

Triest de schapen hebben deze WEF wolf nog steeds niet door !!!