EU steunt en financiert pro-Hamas organisaties

Op 11 oktober hield de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) een debat over de “escalatie van het geweld in het Midden-Oosten na de recente aanval van Hamas op Israël”.

Een Israëlisch parlementslid en een parlementslid van de ‘Palestijnse Wetgevende Raad’ namen deel aan het debat. Israël is een ‘waarnemer’ van de Vergadering, terwijl Palestina de status heeft van ‘Partner voor de democratie’.

Wir haben es nicht gewußt…”

Ongeveer twintig leden van de Raad van Europa vroegen en namen het woord om de terroristische aanval van Hamas duidelijk te veroordelen en het recht van Israël om zichzelf te verdedigen te herhalen. Aan de rechterkant herhaalde het Hongaarse parlementslid Zsolt Németh dat “terrorisme een gemeenschappelijke vijand is van zowel Israël als Europa”, en zei dat hij “bad voor de slachtoffers” van de Hamas-aanval. Het Spaanse parlementslid Pablo Hispán hekelde de “toespraken van extreem-links die bedoeld zijn om de terroristische daden van Hamas te rechtvaardigen” uit “antisemitisme”.

In feite viel de extreem-linkse politieke groepering van de Raad van Europa op door haar stilzwijgen: geen van haar leden nam het woord.

De status van “Partner voor de democratie”

Op zijn beurt vestigde de ECLJ de aandacht van parlementsleden op de status van “Partner voor Democratie” die de Palestijnse Wetgevende Raad sinds 2011 geniet.

De Palestijnse Wetgevende Raad is het eenkamerparlement van de Palestijnse gebieden. Het wordt voorgezeten door parlementslid Abdel Aziz Doweik, een lid van Hamas. Van de 132 leden zijn er 74 ook lid van Hamas, d.w.z. de meerderheid. Deze leden werden in 2006 gekozen en de “Palestijnse Autoriteit” heeft sindsdien geen parlementsverkiezingen meer gehouden. (!)

Artikel 64 van de PACE-regels definieert de prerogatieven van “Partners voor Democratie.” Deze status geeft de Palestijnse Wetgevende Raad het recht om bij elke plenaire zitting een delegatie parlementariërs naar de Raad van Europa te sturen. Zij hebben het recht om in de Vergadering te spreken, deel te nemen aan commissievergaderingen, voorstellen te doen met betrekking tot de agenda, ontwerpresoluties, aanbevelingen en schriftelijke verklaringen te ondertekenen, en deel te nemen aan de werkzaamheden van de fracties.

Met andere woorden: een parlement waarin Hamas een meerderheid heeft, heeft de status om officieel invloed uit te oefenen op de Raad van Europa.

In PACE wordt de Palestijnse Wetgevende Raad echter vertegenwoordigd door leden van andere Palestijnse politieke partijen: Fatah, het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Laatstgenoemde wordt, net als Hamas, door de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd.

Binnenkort zal een ontwerpresolutie worden ingediend

Op initiatief van de ECLJ werkt een groep parlementsleden nu aan een ontwerpresolutie om de status van “Partner voor Democratie” van de Palestijnse Wetgevende Raad in te trekken. De procedure belooft lang te duren en vereist verschillende rapporten van parlementaire commissies van de Raad van Europa, maar het is het enige mechanisme om dit doel te bereiken.

De ontwerpresolutie van de parlementariërs zou moeten slagen als de PACE haar eigen regels zou toepassen. De status van “Partner voor Democratie” veronderstelt inderdaad de naleving van verschillende voorwaarden, waaraan niet wordt voldaan door de Palestijnse Wetgevende Raad. In het bijzonder moet een “Partner voor Democratie” de waarden van de Raad van Europa omarmen (met name de mensenrechten), de doodstraf afschaffen (Hamas heeft die altijd uitgevoerd, legaal of anderszins) en vrije en eerlijke verkiezingen organiseren (wat niet het geval is geweest). gebeurt sinds 2006 in Palestina).

Een oproep van de redactie: wij zijn voor onze betalingsverplichtingen afhankelijk van donaties van onze lezers of reclame. Maar reclame maken betekent ook onafhankelijkheid inleveren en daar passen we voor. Bovendien: het midden- en kleinbedrijf is al bijna uitgeroeid. Vandaar deze oproep aan onze lezers: steunt u ons s.v.p. met een kleine donatie en als het uitkomt een wat grotere. Er blijft nergens geld aan de strijkstok hangen en u maakt uw donatie rechtstreeks aan ons over: zie de bankgegevens onderaan deze pagina. Uw donaties worden gebruikt voor het hosten van onze website en abonnementen voor informatievergaring.

Deze ontwerpresolutie zal echter botsen op de voorzitter van de PACE, het extreemlinkse Nederlandse parlementslid Tiny Kox (SP). Hij heeft de bevoegdheid om te beslissen over de gevolgen die aan een ontwerpresolutie wordt gegeven. Hij kan dus elke parlementaire discussie over dit onderwerp voorkomen. In het verleden heeft de ECLJ waargenomen in welke mate Tiny Kox, als president van PACE, parlementaire initiatieven heeft gemarginaliseerd die hij niet goedkeurde: ontwerpresoluties die zonder vervolg werden gesloten, ondoorzichtige filtering van schriftelijke vragen, of zelfs een verbod op conferenties.

Bovendien had Tiny Kox, voordat hij president van de PACE werd, het idee gepromoot om Palestina de status van “Partner voor Democratie” te verlenen (Resolutie 1830 (2011)). Hij had het parlementaire rapport opgesteld ter ondersteuning van dit project, waarbij hij ontmoetingen had met vertegenwoordigers van Hamas, waaronder de voorzitter van de Palestijnse Nationale Raad.

Tiny Kox, die het initiatief nam tot het partnerschap tussen de Raad van Europa en de Palestijnse Nationale Raad, zal verantwoordelijk zijn voor de toekomst van dit partnerschap.

Toespraak van mevrouw Ben-Ari vanuit de Knesset

Tijdens het debat op 11 oktober in de Raad van Europa waren veel leden van PACE ontroerd door de tussenkomst van Meirav Ben-Ari, die de Knesset, het Israëlische parlement, vertegenwoordigde.

In tegenstelling tot de vertegenwoordiger van de Palestijnse Nationale Raad, kon Meirav Ben-Ari de Raad van Europa in Straatsburg niet bezoeken. Ze sprak via videoconferentie vanuit haar auto. Mevrouw Ben-Ari was namelijk op weg naar een begrafenis. Het was de vierde keer sinds de terreuraanslag van Hamas dat ze de kinderen van haar vrienden begroef.

In haar toespraak waarschuwde Meirav Ben-Ari de Europeanen: “de wereld ziet het ware gezicht van deze radicale islam. Het is een strijd tussen goed en kwaad. Beschaving en barbarij. Zelfverdediging en agressie. Dit is een strijd die ook voor jouw deur is aangebroken.”

De Europese Unie financiert pro-Hamas-organisaties

De afgelopen twintig jaar heeft de Europese Unie miljoenen organisaties gefinancierd die nauw verbonden zijn met terroristische organisaties zoals Hamas of radicaal-islamistische verenigingen zoals de Moslimbroederschap.

Hieronder onze laatste #Korte video over dit schandaal:


Per mail ingezonden door ECLJ


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties