Politiek als bedrijf

De ‘polletiek’ bestaat niet meer en de Nederlandse (en Europese) democratie is op sterven na dood. In een reeks van jaren zijn verschillende groeperingen erin geslaagd zetels te bemachtigen in de Staten Generaal, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat de ideeën wel aardig zijn, maar daar blijft het dan ook bij. Partijen zijn bedrijven geworden en de directie is onbekend bij het publiek.

Hoogtepunten van die politieke verhoudingen kunnen we nu dag in, dag uit zien. Naar het zich laat aanzien is de gemiddelde (autochtone) Nederlander wel klaar met het gechicaneer, met types als freule Kaag, de soms rattige Rutte of een vrij domme De Jonge. Allemaal smoelwerken die bij een waardeloze politieke boodschap zijn gezocht, waarbij verbale lenigheid belangrijker is dat staatsmanschap. De belangen van de burgers, het algemeen welzijn en welvaart is aan hen niet besteedt: bedrijfsbelangen en eigenbelangen staan hoger genoteerd dan de kiezer. De ene gelukszoeker is nog niet weg of de ander staat alweer klaar.

Afb: J.M. Luijt / wikimedia

Hoe populair en woest aantrekkelijk een zeteltje in het Nederlandse Parlement is, bewees recent nog ene Yesim Candan. Weliswaar in Rotterdam geboren, maar waarschijnlijk niet met Jaap en Klazien als ouders. Candan volgde eerst maar eens een politieke talentenklas van Frits Bolkestein van de VVD. Hierna werd zij in 2010 lijsttrekker van ‘Partij Één’ en haalde maar liefst 2000 stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Aantal zetels: uiteraard geen één. Vervolgens kreeg ze interesse in het CDA en probeerde zij voorzitter van de CDA-afdeling Amsterdam te worden. Ook een relaas van “opzouten en nooit weer terug”. Daarna solliciteerde ze in 2016 toch weer voor een plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Zij werd zomaar afgewezen en als het ‘Racisme!’ was geweest hadden we dat zonder twijfel geweten. In januari 2018 voerde Candan in arren moede dan maar gesprekken met FvD om een plek op de Amsterdamse kandidatenlijst te krijgen voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Zij kreeg die plek ‘nog niet misschien’. In 2023 stond zij ineens op plek 11 van de D66-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023. Maar een dag later trok zij zich alweer terug toen eerdere uitspraken van haar kwamen bovendrijven, waarin zij zich zeer negatief uitliet over de bezemvliegende Sigrid Kaag en D66.

Het Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt had ook iets dergelijks aan boord: een persoon die de theorie van Einstein aan het wankelen bracht. De hele Tweede Kamer (en waarom zou het er in de Eerste Kamer anders uitzien) walmt naar dit soort gelukszoekers. Het is wat dat betreft tijd voor een enorme schoonmaak.

Het wordt tijd dat we de prutsers aan de kant zetten. Een Tweede Kamer van 100 volksvertegenwoordigers is genoeg, mits ze daadwerkelijk zijn gekozen. Dus als er zeven miljoen mensen gaan stemmen, dan kan iemand alleen volksvertegenwoordiger worden als ‘ie tenminste 70.000 stemmen vergaart. Op dit moment zitten er in de Kamer nog geen 20 personen die dat halen. Met andere woorden: er zitten teveel mensen van het genre Candan en Aerden in de Kamer.

Bekijk de ‘kandidatenlijst D66 2021’ en u weet genoeg… De ravagemakers hebben welgeteld één persoon op de lijst staan met voldoende stemmen voor een zetel. De rest heeft daar eigenlijk niets te zoeken, vertegenwoordigen niemand, alleen zichzelf.

Daar moeten we vanaf. Politiek is geen bedrijf waar carrières gemaakt kunnen worden. En laten we dat nu eens gewoon régelen, want anders wordt het een ramp.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Koddebeier
6 maanden geleden

Ver weg de meeste politici zitten in de politiek voor eigen belang, bitter weinig van hen om het volk te vertegenwoordigen !!!

A.R. Girbes sr
6 maanden geleden

Hoe krankzinnig ook de Europese Unie is in haar besluiten blijkt uit het volgende . Uit zuiver commercieel belang heeft de Europese Unie € 160.000.000,- subsidie gegeven aan Frankrijk om de “ wijnoverschot “ te kunnen vernietigen . Deze absurde geldsmijterij riekt naar een soort psychomechanica met elementen van totale krankzinnigheid en uitgevoerd door een pulcinella ( hansworst ) met een psychose . Als dergelijk waanzin “ gemeengoed” is bij de Europese Unie ,wil zelfs een “ rabulist” dat niet verdedigen . Het is in ieder geval alweer een argument om de EU te verlaten omdat ook “ de Europese Ambtenaar” blijkbaar de Europese Unie als een bedrijf ziet en er naar handelt . Het is totale “ stultitia “ ( dwaasheid ). De belastingbetaler zal , als hij dat leest , van verbijstering vervallen in supranaturalisme .

A.R. Girbes sr
6 maanden geleden

Politiek als “” bedrijf “ betekent, dat bedrijfskundig gezien, er een “”vraag en aanbod “” moet zijn . Maar dat is niet het geval . Het meest ergerlijke is dat veel politici doen alsof het hun “” bedrijf “” is en de burger gewoon klant . Drs Paul Gerbrands , oprichter van de “” club van Tien miljoen “” schreef in zijn boek , “ Met minder mensen meer mens “ dat de overheid zich gedraagt als een “ Bank annex verzekeringsbedrijf en de burger gewoon klant is “ . De belastingbetaler betaalt te veel belasting en de “ parasieten “ gaan op een voetstuk staan en kijken neer op de burger en “ fantaseren “ dat de Politiek “” als een bedrijf gerund moet worden . In feite zijn die politici krankzinnig omdat ze ongeschikt zijn in het bedrijfsleven te kunnen werken . Immers : In een groot bedrijf moet “ men” niet fantaseren maar de balans zoeken tussen vraag en aanbod . Waarom denken politici dan zo ?? De belastinggelden staan tot hun beschikking en fantaseren over de besteding daarvan en om hun ambities te bevredigen, zonder zich af te vragen dat de belastingen zijn opgebracht door de burger en deze daarvoor hard heeft gewerkt . We zien en horen elke dag dat er € 24.800.000.000,— is gereserveerd voor het klimaat . Deze waanzin komt dus voort uit pure fantasie van het ambtelijk brein en met de “” pseudologia fantastica”” proberen ze de burger een rad voor de ogen te draaien . Met hun zieke fantasie zien ze hun ambities zweven en denken een groot zakenman te zijn en het management ontvouwd hun protocollen alsof het een “ echt bedrijf is “ . In ziekenhuizen is dat irriterend merkbaar omdat de bizarre en onwerkbare bureaucratie verstikkend werkt . Ik heb artsen en verpleegkundigen gesproken die werkelijk “ knettergek” worden van die bureaucratie en verafschuwen , “” het rendement – denken “” zoals vaak in het bedrijfsleven wordt gedacht , maar NIET in een ziekenhuis thuis hoort . Politici zijn zo mentaal ziek dat DAT niet wordt begrepen . Hoe ziek zijn veel politici werkelijk .

A.R. Girbes sr
7 maanden geleden

Het is een uitstekende uiteenzetting van de heer Nijhof hoe “ parasieten” werken en er alles voor over hebben om te parasiteren op de gemeenschap . Maar, dat gebeurd al eeuwen . Op zich is dat geen nieuws. Maar, de heer Nijhof benadrukt de fanatieke methode en de mogelijkheden. Het is ook een “ benaderingswijze hoe “” heel vroeger “” de adel is ontstaan en het Koningsschap : Immers: Koningen worden niet geboren maar door de wijze van inzicht en acceptatie , met soms veel strijdt , is het Koningsschap ontstaan . Vaak was het in de middeleeuwen een “ leger hoofdman “” die deze status aannam . Dat we daar “ heden ten dage niet van gediend zijn is zeker waar, maar de parasieten blijven . Maar, Koning Mark Rutte is nu de grootste parasiet en de playboy in Brussel , en wordt op handen gedragen” ondanks zijn vernietigende politieke doctrine en vriendjes-politiek . En waar we nu echt vanaf moeten is juist het “ nepotisme” , want dat stimuleert de parasiet onderdanig te zijn en figuren als Candan voelen zich dan geaccepteerd .Ravage-makers hebben we genoeg in de tweede Kamer en daar moet snel de bezem doorheen ….. want de ramp is al in aantocht . Immers : Parasieten zijn wezens die van andere wezens leven …. De klaploper of tafelschuimer .Trouwens ….. hoe noemen we een advieskantoor …… waar deze regering naar wijst .