Nu.nl handhaaft anti-Israëlische leugens

Afgelopen donderdag 10 augustus 2023 publiceerde Nu.nl een artikel: “VN ziet toename geweld door Israëlische kolonisten: ‘Bewust regeringsbeleid’”.

Daarin werden Thomas van Gool en Anne de Jong opgevoerd als ‘experts’. Echter, beide zijn bepaald niet neutraal, maar bekend om hun felle anti-Israël activisme. Dat had voor de volledigheid vermeld dienen te worden. Anne de Jong voer in 2010 als activiste zelfs mee op een door terreurorganisatie Hamas georganiseerde boot richting Gaza. Zij werd daarvoor door Israël gearresteerd samen met Amin Abou Rashed, de fondsenwerver van terreurorganisatie Hamas. Hij en zijn dochter zijn recent ook in Nederland gearresteerd vanwege terreur-ondersteunende activiteiten.

Thomas van Gool is van de organisatie Pax (voorheen Pax Christi). Deze organisatie heeft een ongezonde (negatieve) obsessie met Israël. Circa de helft van hun Webinars gaat erover – veel meer dan over andere, grotere conflicten. Ook beschuldigt Pax stelselmatig en uitgebreid Israël van Apartheid.

Een onzinnige bewering. Want het omgekeerde is het geval: Israël is als democratische rechtsstaat uniek in die regio. Er is geen land in de wijde omgeving waar minderheden zoveel rechten hebben – zowel wettelijk als in de praktijk. De Apartheidsbeschuldiging geldt dan ook als antisemitisch, in de gangbare internationale definitie en het daarop gebaseerde EU-Handboek om antisemitisme te herkennen. De Europese Commissie heeft dit jaar bevestigd dat de beschuldiging antisemitisch is.

Erger is dat van deze ‘experts’ anti-Israëlische onjuistheden als feiten geciteerd worden.

Gezien hun voorgeschiedenis is het niet verwonderlijk dat deze door Nu.nl geraadpleegde ‘experts’ met onzin komen aanzetten.

Het is niet zo dat het bewust Israëlisch regeringsbeleid is om kolonisten geweld te laten plegen, en al helemaal niet dat zij dit laat ondersteunen door het Israëlische leger – zoals de activisten beweren. Toch is deze bewering zelfs in de titel van het artikel opgenomen.

Ook deze bewering is onjuist: “Op symbolisch niveau doordat Ben-Gvir de heilige grond van de Al Aqsamoskee heeft betreden.”

Minister Ben-Gvir heeft enkele malen de Tempelberg bezocht, de meest heilige plek van het Jodendom. Daar hebben alle joden, christenen en wie dan ook – dus ook minister Ben-Gvir – op grond van de vrijheid van godsdienst volledig recht toe. De aan het Tempelplein gelegen Al-Aqsa moskee heeft de minister nooit betreden.

Uiteraard heeft Likoed Nederland de redactie van Nu.nl hierop aangesproken. Wij ontvingen de volgende reactie:

Anne de Jong is als antropologe verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en vanuit die deskundigheid hebben wij haar benaderd voor dit artikel. PAX achten wij onafhankelijk omdat die organisatie onafhankelijk kritisch is op mensenrechtenschendingen van zowel de Israëlische regering als de Palestijnse Autoriteit.
Wij achten deze bronnen bruikbaar en citeren hen vanuit hun expertise. Dat u het daar niet mee eens bent, vind ik betreurenswaardig maar is voor ons geen reden om dat aan te passen
.”

Conclusie

Nu.nl:

  1. Heeft ervoor gekozen om een platform te bieden aan bekende anti-Israël-activisten.
  2. Publiceert daardoor onjuiste anti-Israël aantijgingen.
  3. Ook nadat het daarop gewezen is, weigert de redactie die aantoonbare leugens weg te halen.

Er is al genoeg antisemitisme.

Waarom moet dit met telkens nieuwe leugens over de Joodse staat verder worden aangewakkerd?


De Tempelberg is de heiligste plek in het Jodendom. Op de foto het plein bij de Al-Aqsa moskee.

www.likoed.nl
info@likoed.nl
Steun ons via Paypal

Reageren kan ook op:
https://www.facebook.com/LikoedNederland
http://nl.linkedin.com/in/likoednederland
Twitter: @likoednl


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties