Desinformatie

Sinds vrijdag is in de Europese Unie de Digital Services Act (DSA) van kracht; dat is alvast géén ‘desinformatie’. Die DSA verplicht internetplatforms en zoekmachines om ‘desinformatie’ te bestrijden. Wat precies wordt begrepen onder desinformatie staat natuurlijk niet in die wet, dus dat gaan onbekende ambtenaren in Brussel bepalen…

Internetplatforms en zoekmachines zoals Facebook, X (eerder Twitter) en Google krijgen vanaf vrijdag j.l. de Europese verplichting door de Digital Services ACT (DSA) om ‘desinformatie’ te bestrijden. Wat die wet precies gaat betekenen voor de vrijheid van meningsuiting is vooralsnog echter onduidelijk, maar best ziet het er niet uit.

Wie bijvoorbeeld van mening is dat jam van Hero minder smakelijk is dan die van Flipje uit Tiel, staat misschien wel te liegen dat het gedrukt staat, maar het is meer een mening dan dat het desinformatie is. Maar kennelijk is het dus nodig om in Brussel een complete fabrieksinhoud aan pannenkoeken aan te stellen, om na te gaan of er voor die opvatting ook een boete of gevangenisstraf uitgedeeld kan worden. Hier in Twello hebben we al eens ambtenaren gehad die de inhoud van de vulliscontainers kwamen controleren: zo’n zak hooi heeft zich dus ’s morgens door een ‘hoofd’ een opdracht laten welgevallen om als een drugshond in andermans troep te neuzen met pen en papier in de hand? En in plaats van dat ‘hoofd’ een pak ransel te geven deed ‘ie het ook nog! Je zou zo’n snuffelaar toch werkelijk in repen uit elkaar scheuren.

Een ander voorbeeld: In 2014 besloot Frans Timmermans, toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken en huidig lijsttrekker van PvdA-GroenLinks, de Venezolaanse drugsbaron Hugo Carvajal plotseling vrij te laten. Carvajal is het voormalig hoofd van de militaire inlichtingendienst van Venezuela en het brein achter de omwenteling van de Bolivariaanse Republiek tot narcostaat. Maar als een ambtenaar van de EU bepaalt dat deze informatie nu – met het oog op de Nederlandse verkiezingen – even niet uitkomt, kan sta-pal de deur wat hen betreft dus sluiten.

Jurist en bestuurskundige Michael Klos van de Universiteit Leiden, die onderzoek doet naar de vrijheid van meningsuiting op internet, plaatst ook grote vraagtekens bij de Europese DSA.

Overheden blazen enorm van de toren dat desinformatie hiermee wordt aangepakt. Maar er wordt nergens duidelijk gemaakt wat zij nu kwalificeren als desinformatie”, stelt Klos. “Welke verwachting wil je dan als overheid scheppen bij gebruikers? Ik weet niet wat ze bedoelen met beter beschermen.”

Volgens de wetenschapper staat er niets concreets in de DSA over wat er met desinformatie moet gebeuren.

Er zijn geen voorschriften van bijvoorbeeld: als je dit tegenkomt op je platform, dan moet je zo handelen.” Internetplatforms moeten volgens de nieuwe regels wel een risicoanalyse doen en daar maatregelen nemen. “Dat kan het plaatsen van juiste informatie bij onjuiste informatie betekenen, het kan gaan om het labelen van onbetrouwbare informatie en het kan ook gaan om bepaalde dingen niet op te nemen in de zoekresultaten”, stelt Klos. Het hoeft volgens hem echter niet te betekenen dat bepaalde informatie wordt verwijderd of gebruikers worden verbannen.

De ambities van Brussel waren volgens Klos aanvankelijk veel groter. Zo werd er gesproken over het tegengaan van schadelijke inhoud. “Maar daar kwam heel veel kritiek op, want wat is nou schadelijke inhoud? Er zijn al heel veel dingen afgezwakt omdat het te grote implicaties had voor de vrijheid van meningsuiting.” De huidige DSA is volgens hem “een afgezwakte versie” daarvan. Toch verwacht Klos wel dat de nieuwe regels zullen leiden tot veel extra rechtszaken.

Google vreest dat de nieuwe Europese regels voor techbedrijven “onbedoelde gevolgen” kunnen hebben. Zo zouden kwaadwillenden misbruik kunnen maken van de diensten van het bedrijf, waardoor ze “in staat zijn schadelijke desinformatie te verspreiden”, wanneer Google te veel informatie over zijn beleid moet delen.

Stel dat Google bijvoorbeeld deelt hoe het algoritme van de zoekmachine werkt, dan kunnen kwaadwillenden schadelijke sites eenvoudig bovenaan de zoekresultaten krijgen, noemt het bedrijf als voorbeeld.

Google zegt dat het de doelen van de nieuwe regels steunt en dat het zijn beleid in de afgelopen tijd heeft aangepast om te voldoen aan de Digital Services Act. Zo meldt het bedrijf dat het duidelijker is over de advertenties die mensen in Europa te zien krijgen. Daarnaast moet er meer openheid komen over beslissingen die beheerders maken, bijvoorbeeld over welke informatie verwijderd wordt.

Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, is juist heel positief over de nieuwe regels. Die “beperken schade op een effectieve manier, beschermen mensen en bewaken hun fundamentele rechten”, stelt topman Nick Clegg.

X, het voormalige Twitter, was niet bereikbaar voor een reactie. Sinds de overname door Elon Musk zijn woordvoerders wegbezuinigd.

Bron: o.a. Villamedia & 9fornews


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adri Ekstijn
7 maanden geleden

Voordeel is dat media niet meer kunnen ‘knippen’ en ‘plakken’ uit andere kranten/bronnen.

Rest hun dan slechts het weerbericht, horoscoop, kruiswoordpuzzle en e.o.a. flauwe cartoon.

A.R. Girbes sr
7 maanden geleden

Desinformatie staat, mijns inziens, op gelijke voet met ” niet volledige informatie , immers : In beide gevallen zijn de vragen die men als gevolg van die informatie stelt, gelijk . Op Teletekst van de NPO is dat vaak het geval . “” Schietpartij in een portiek in Rotterdam en een man neergeschoten in Amsterdam . Nimmer staat er bij of het slachtoffer een buitenlander is of immigrant …… en zodoende heeft de burger niets aan die melding : Immers: Er is een overschot aan immigranten en de drugshandel in Nederland loopt de spuigaten uit . Zonder de suggestie te wekken dat “” immigratie iets met de drugshandel te maken heeft is juist dan volledige informatie noodzakelijk . Maar om kennelijk geen “ discriminatoir “ element in de melding te leggen , blijft het een “” algemeen bericht “” . Maar, de burger heeft recht op volledige informatie als er gebeurtenissen zijn dewelke ”het Algemeen belang “” betreft en in “” de publieke “ ruimte. De politie en het Openbaar ministerie maken er een potje van om iedere vorm van volledigheid te blokkeren . Dat de politie eerst alle feiten op een rijtje wil hebben, is logisch, maar daarna moet de informatie publiekelijk toegankelijk zijn . Waarom ik dit meen , is om vraagtekens en “ mistige zaken “ geen informatie is maar “ desinformatie “. Immers : De gebeurtenis wordt vermeld maar details ontbreken . Zo wordt er juist door “ desinformatie “ de afstand tussen publiek en het/ een ministerie steeds groter . Dat de “ overheidsdienaren” geen “” hoge pet op hebben , ten aanzien van de burger, is absurd omdat juist ook de burger er bij betrokken wenst te zijn en daarnaast de burger vaak veel informatie aan politie en justitie kan geven . Dat “ het Openbaar ministerie en politie “ aan fantastische verhalen geen behoefte heeft is juist ……. Maar de burger heeft recht op volledige informatie van wie dan ook, behalve als het enkel om privé- zaken gaat . Daar heeft de burger niets mee te maken . Goede en volledige informatie is in ieders belang . De “ cohesie “ is een zeer belangrijke vorm van tevredenheid …… en dat ontbreekt .

ronald.dunki
7 maanden geleden
Antwoord aan  A.R. Girbes sr

Mijns inziens gaat het niet om subtiele nuances van al dan niet correcte (des-)informatie maar om de botte, absolute onderdrukking van onze vrije meningsuiting. Dit als één van de onmisbare stappen naar onze volledige onderdrukking, op het glijdend pad naar een totalitaire dictatuur. Het vage geleuter over desinformatie in een nog vagere wet kan alle kanten op en is daarmee de fascistische stok om de hond te slaan.

Zoals Lenin dat een eeuw geleden precies zo deed en mgjb hieronder zo raak formuleert: ” Telkens een klein stapje verder met aantrekken van de strop” .

A.R. Girbes sr
7 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

Wat U aanhaalt baart ook mij al lange tijd zorgen . Het “ glijdende pad” naar een dictatuur gaat bijna geruisloos en aan de manier van berichtgeving, na analyse , die onderdrukkende tendens zichtbaar wordt . Ook op “ kleine schaal “ ( de subtiele nuances ) is de onderdrukkende factor aanwezig . Immers: De desinformatie is een bewuste en doordachte strategie, om de tegenstand zo “ zacht mogelijk “ te laten sudderen . Niet iedereen is zo scherp een analyse te maken, waarna de final act , de machtsoverdracht aan Brussel , een feit is en dan de marxistische religie haar werk te laten doen en de regeringen van de Europese Staten buigzaam zijn geworden nadat de Pecunia kraan is dichtgedraaid . Dat de ambtenaren en de Kamerleden nog niet beseffen dat de vileine structuur van intimidatie en desinformatie ook zij buiten het politieke spel komen te staan, is onbegrijpelijk . Zij hebben niet begrepen wat Cui Bono betekent en, wie de onderdrukkers zijn. Uit de Europese Unie stappen is, mijns inziens, de enige oplossing . Het linkse schorem is meedogenloos .

mgjb
7 maanden geleden

Telkens een klein stapje verder met aantrekken van de strop. Met geruststellende woorden: ‘het is om de burger te beschermen tegen die akelige big tech bedrijven’. Dan een tijdje niks zodat er geen tegenstand ontstaat en ineens komt er censuur en hebben ze iedereen bij de ballen.

Wetten afschaffen of terugdraaien wordt alleen over gepraat tijdens de verkiezingscampagnes.

En de burger staat erbij en kijkt er naar.

ronald.dunki
7 maanden geleden
Antwoord aan  mgjb

zo te zien schrijft u bijna letterlijk over de praktijken van Lenin in 1917… (the more things change, the more they stay the same ….)

ronald.dunki
7 maanden geleden

In de Romeinse oudheid zei men al: ‘ cui bono ‘ ?

A.R. Girbes sr
7 maanden geleden
Antwoord aan  ronald.dunki

Cui Bono , ??? Dat moet iedereen zich afvragen . Maar , dat gebeurd niet en dan hebben de machthebbers vrij spel . Het valt mij steeds meer op dat Brussel en het Tuig in Den Haag ,onder dekmantel van mooie woorden de burger gewoon belazerd . Als we de plannen van Brussel en de ambities van het huidige kabinet op een rijtje zetten dan MOET het duidelijk zijn dat de plannen en mooie woorden ten doel hebben de macht te grijpen en te behouden, voor Brussel . Nederland als een provinciestad en Brussel heeft dan alles over U en mij te vertellen. De digitale identificatie, wordt dat vanuit Brussel gecontroleerd en het persoonlijk Stikstof gebonden budget , dwingend op te leggen , met daarnaast de Digitale Euro om de persoonlijk uitgaven te controleren : De totale controle-staat dus . Wie zich niet afvraagt wat Cui Bono betekent en gewoon doet wat Brussel voor hem/ haar in petto heeft , is dan per definitie de slaaf van het establishment geworden . De ongekozen bende . De behoefte om “” zo snel als mogelijk UIT de Europese Unie te stappen wordt steeds heftiger “”. Maar NU komt het ….. de door “” vriendjes- politiek ingepalmde NGO’s en de advieskantoren dewelke afhankelijk zijn van “ subsidie “ zullen de Rutte-doctrine slaafs volgen . Waarbij ik dan ook nog aanteken , dat de politieke desinteresse bij de massa, de tegenstand voor het kabinet en Brussel minimaal zal zijn , hoewel ook andere “ geluiden” mogelijk worden versterkt door goede verkiezingsprogramma’s , waarmede de vrijheid , en de onafhankelijkheid van Nederland goed wordt begrepen een mogelijkheid te creëren uit de EU te stappen en de Volledig mislukte Euro een trap te verkopen . Maar ….. ook ik betrap mijzelf op “ wishful Thinking , : Immers : Vechten tegen het monster van de middelmaat, is het de strijd verliezen onverbiddelijk een feit . Dr Bert de Vries , ex minister en Drs Hans Hoogervorst , ex minister van financiën, zijn het toch ook eens dat de Euro zijn “” tijd heeft gehad”” en wij terug naar de Gulden moeten .en…… het criminele gedrag van “ Globalisten “ aankaarten . Maar niet vergeten …..de Amerikaanse “”Deep State” negeren en de handelsovereenkomsten of opzeggen of goed controleren op de eenzijdigheid. ? !!!??? Maar ….. zoals Mr Gudo van Moerkom , ex directeur van de ANWB , zei: Als het om geld gaat alle principes vloeibaar worden……..!! Hij weet zeker de betekenis van “” Cui Bono””.