Een mening geven op ‘Trots op ….Enschede!’ op de dag na FC Twente. – Hammerby!?
Een ‘schand’-vlek of plek
Beelden zoals we hebben gezien in met name stadion zijn natuurlijk niet de beelden die bepalend zijn als het gaat om trots op ….Enschede! te zijn.
Zelf was ik aan het werk in het centrum van Enschede. De sfeer was daar prima. Zelfs na de melding van afgelasten gingen de bezoekers er zeer goed mee om. De, wat dan heet ‘uitloop’, ging zeer voortvarend, geordend en volkomen gecontroleerd. Hier en daar een gesprek met wat uitleg, maar de bezoekers verlieten weliswaar teleurgesteld (optreden La Fuente ging niet door) maar begripvol het centrum c.q. evenemententerrein.
Wat mij betreft is deze gebeurtenis er een van een plek geven in ons gezamenlijke verleden. Leren waar er tekort is geschoten. Een ieder zal de consequenties ervan moeten accepteren en dragen. Om vervolgens samen te kunnen werken aan een nog mooier, beter, veiliger en socialer Enschede.
Opgemerkt dat ik vanuit mijn huidige professie wel bespreek- c.q. verbeterpunten zie en deze zonder last of ruggespraak graag wil delen. Professionele ondersteuning bieden waar deze gewenst zijn.
Ik weiger dan ook – in tegenstelling tot een voormalig D66 burgemeester – te spreken over een ‘schandvlek’. Want ook deze voorvallen maken ‘de stad’. Trots op …..Enschede! ben je in goede en slechte tijden. Van de ‘minder’ goede moet je echter willen leren en niet gewoon achter je laten zoals een PvdA wethouder eens zei over ‘ons’ textielverleden.
Talentbehoud
Het ‘politieke’ beleid van de gemeente Enschede heeft als een van de speerpunten ‘Talentbehoud’. Als je dat nu vertaald naar trots op ….Enschede. En je neemt de uitspraken van de voormalig D66 burgemeester en de PvdA wethouder mee.
Wat zou dat voor effect hebben op onze eigen inwoners? Ga bij jezelf te rade. Je bent student, of je zoekt werk in de omgeving, of je wilt een short-break in een mooie stad?
Zou je niet veel sneller en liever integreren en op bezoek gaan naar een trotse, ‘stadse’ cultuur dan in een zichzelf verwijtende schuldcultuur? Onze ‘stadse’ cultuur heeft toch genoeg reden om trots op te zijn.
Je moet natuurlijk de mindere punten zien en willen verbeteren, maar deze uitspraken!?
Trots
Als gezegd, ik ben trots Enschedeër/ Nederlander te zijn. Ik ben trots op mijn gezin en ik heb nog veel aspecten van de Twentse mentaliteit. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg is een voorbeeld. Maar ook: directheid, nuchterheid, loyaliteit en eerlijkheid.
Samen hebben ‘we’ veel meegemaakt. Stadsbranden, de verwoesting van de oorlog, de vuurwerkramp. Het menselijk leed dat ermee gepaard ging.
Ook na de ineenstorting van de textielindustrie in de jaren zestig van de vorige eeuw, is op de puinhopen een geweldige creatieve industrie ontstaan. Enschede werd na Amsterdam de tweede reclamestad van Nederland.
En nee, we zijn geen rijke stad. Te veel Enschedeërs leven in armoede. We hebben echter wel een gezamenlijk verleden. En dat maakt mij trots op …..Enschede!
En onderdeel van dat ‘trots op!’ is FC Twente. Vanmorgen heb ik de factuur van mijn jaarkaart dan ook met trots betaald.
——————–
Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede / Nederland is het waard!
Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer en sinds maart 2018 voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.
.