Betaald voetbal

Een 32-jarige man uit Roelofarendsveen die wordt verdacht van het gooien van een voorwerp naar een voetbalspeler, is voorlopig vrijgelaten. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Hij heeft een gebiedsverbod gekregen voor alle stadions in Nederland waar op dat moment een wedstrijd in het betaald voetbal wordt gespeeld.

Vanaf de tribune in Rotterdam werd woensdag tijdens de halve finale van de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax een aansteker of iets dergelijks gegooid, die op het hoofd van Ajax-speler Klaassen terechtkwam. De voetballer liep daarbij een bloedende hoofdwond op en kon niet meer verder spelen. Nog geen 24 uur na het ’aanstekerincident’ tijdens Ajax-Feyenoord in de halve finale van de beker, kondigde de voetbalbond al aan dat een wedstrijd voortaan direct gestaakt wordt als een voetballer geraakt wordt door een voorwerp uit het publiek.

Browning M-2

Het is allemaal goed bedoeld, maar natuurlijk veel te weinig. Inmiddels verzamelen zich rond veel voetbalwedstrijden voldoende raddraaiers en ander rapaille om het plaatsen  van een flinke hoeveelheid Browning ‘punt-50’s’ te rechtvaardigen. Een paar salvo’s zijn waarschijnlijk voldoende om deze groeperingen te decimeren (daar is immers weinig aan verloren) en brengt de restanten op korte termijn tot vrij nuchtere conclusies. Succes verzekerd. Voor hen die deze maatregelen te grof van karakter vinden, heb ik ook nog andere varianten op dit thema.

Het staken van een wedstrijd na een incident is onvoldoende als op zichzelf staande maatregel, zoveel is na vijftig jaar aan voetbalrellen en grootschalige politie-inzet wel duidelijk. Daar zou aan toegevoegd moeten worden dat de wedstrijd voor beide partijen is geëindigd als een verloren wedstrijd met 5 tegen nul (of nul tegen 5). Het stadion waarin het incident plaatsvindt, zou voor tenminste de rest van het speelseizoen moeten worden gesloten. Ik heb zo’n vaag vermoeden dat daarmee in één competitieseizoen dergelijke ‘incidenten’ (het zijn allang geen incidenten meer; het is schering en inslag) tot het verleden behoren. Simpelweg omdat ze de (soms beursgenoteerde) voetbalbedrijven magistraal veel geld kosten en op termijn tot een déconfiture van de hele branche zorgen.

Sneu voor de ‘liefhebbers’ van voetbal, maar de maatschappelijke kosten die inmiddels gepaard gaan met deze tak van sport nemen onacceptabele vormen aan.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Geachte heer Nijhof, ter info en natuurlijk wordt er niet op gereageerd, m.v.g. Paul Quekel

TER INFO:
Geachte redactie nogmaals onze oplossing van de Sociale Databank Nederland, http://www.sdnl.nl, m.v.g. Paul Quekel
 
Van: Paul Quekel [mailto:plgquekel@hotmail.com]
Verzonden: dinsdag 31 mei 2022 15:26
Aan: ‘redactie@wuz.nl’ <redactie@wuz.nl>
Onderwerp: Juwelierszaak versus voetbalveld – Eenvoudige oplossing voetbal vandalisme
 
Geachte redactie van WUZ e.a.,
 
Op 31 mei 2022 in het vragenuurtje, diverse keren daarna en op 5 april 2023 tijdens de bekerwedstrijd Feijenoord-Ajax, ging het voor de zoveelste keer weer over voetbal vandalisme. Wanneer bij een juwelier of andere winkel wordt ingebroken, dan is de eigenaar verantwoordelijk voor de beveiliging van zijn/haar zaak en de veroorzaakte schade. Hij/zij moet zijn/haar zaak beveiligen met camera’s, stalen deuren, enz. enz. Wanneer deze eigenaar een verzekering heeft afgesloten moet hij/zij hopen dat zijn/haar zaak niet meerdere keren overvallen wordt. De verzekering wordt bij teveel schades opgezegd. Hij/zij loopt dus het risico uit de verzekering gegooid te worden.
 
Nu is het voetbalveld de zaak/winkel van de dik betaalde voetbalprofs. Stel deze eigenaren van het balletje trappen verantwoordelijk voor de beveiligingen van hun zaak en verplicht deze dik betaalde voetballers tot zelfs meervoudige miljonairs, om alle kosten die hun optredens veroorzaken te verzekeren/betalen. Ook voor het veelvuldige politie optreden. Leg de verantwoordingen net zoals bij de juwelier voor zijn zaak, bij de voetballers, dan zal het vandalisme sneller worden opgelost, omdat er dan een noodzakelijk verband ontstaat vanuit de voetballers om deze vorm van vandalisme in te dammen. Mogelijk luisteren deze raddraaiers wel naar hun idolen, zodat de vele echte supporters kunnen genieten van mooi voetbal zonder angst om aangevallen te worden.
 
Het kost deze dik betaalde balletjes trappers dan namelijk hun eigen geld en niet het geld van de samenleving.
 
M.v.g. Paul Quekel
 
Waalwijk

Rieks
1 jaar geleden

Punt 50, mooi wapen, nog mee geschoten op de Harskamp, met lichtkogels erbij. Maatregelen tegen supportersgeweld gaan niet werken want regelhandhaving in het profvoetbal is een lachertje. Waarom komt er zoveel vuurwerk binnen dat zorgt voor rook en mist? Omdat er geen controle op is. Ik weet wel dat dat moeilijk is voor het personeel maar de hooligans zetten hun zin toch door. En voor de man uit Roelofarendsveen zijn er tien anderen met aanstekers, scharen en kleine zaklantaarns. Het profvoetbal is een jungle, organisatorisch, financieel en kwa regelhandhaving.