Het pijnlijke afscheid van de Indische Archipel

Op maandag 17 april a.s. vindt er in Nieuwspoort een boekpresentatie plaats: ‘Het pijnlijke afscheid van de Indische Archipel’, door dr. Bauke Geersing m.m.v. diverse andere auteurs. Dit nieuwe boek sluit aan op eerdere werken van Geersing zoals ‘Kapitein Raymond Westerling en de Zuid-Celebes-affaire (1946-1947)’ en ‘De Nederlandse krijgsmacht tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië 1945 – 1950’.

Bauke Geersing (1944) heeft zowel een militaire als juridische achtergrond. Hij is opgeleid op de KMA, heeft later rechten gestudeerd in Groningen, was daar tien jaar wetenschappelijk medewerker ondernemingsrecht en was daarna werkzaam bij de omroep, laatstelijk als NOS-directeur. Met referte aan de laatstgenoemde functie, heeft Geersing de laatste jaren met enige regelmaat door middel van open brieven in diverse media (print en internet) zijn opvattingen over de inmiddels merkwaardige strapatsen van deze overheidsorganisatie gegeven.

Afb: Nieuwspoort

Geersing staat een objectieve weergave van feiten voor en toetst in zijn werken slechts aan de normen zoals die op het moment van een gebeurtenis golden. Hij legt de nadruk op een objectieve geschiedschrijving met een nauwkeurige verdiscontering van de historische context. Hij verwerpt ideologisch gefundeerde beoordelingen achteraf. Hij wil eigenlijk niet oordelen, laat staan veroordelen, maar verklaren. Alleen de feiten moeten spreken en niet de politieke of ideologische overtuigingen zoals die nu gelden. Wat dat betreft kan naar dit boek alleen maar met belangstelling worden uitgekeken, niet in de laatste plaats omdat ook ‘onze’ Charlef Brantz aan dit boek (evenals aan andere) heeft meegewerkt.

Tijdens deze presentatie zullen de totstandkoming  en de hoofdlijnen van het boek worden toegelicht.

Tijdens de presentatie zullen de volgende personen het woord voeren:

  • Dr. Perry Pierik, historicus, directeur ASPEKT uitgeverij;
  • Mr. Bauke Geersing, samensteller van het boek;
  • Prof. Dr. Piet, C. Emmer; historicus;
  • Gerard van der Lee, Indië veteraan;
  • Kol b.d., Maarten de Jongh Swemer, geboren in Nederlands-Indië, militair geschiedschrijver.

I.v.m. eerherstel zal een boek worden uitgereikt aan:

  • Een vertegenwoordiger van de Nederlandse krijgsmacht;
  • Een vertegenwoordiger van het korps dat de geschiedenis voortzet van het Depot Speciale Troepen dat onder leiding van kapitein Raymond Westerling succesvol is opgetreden op Zuid-Celebes (dec. 1946 –  maart 1947);
  • Een vertegenwoordiger van het regiment dat de geschiedenis voorzet van de eenheden die succesvol zijn opgetreden bij Pesing (april 1946) en Rawahgedeh ( december 1947);
  • De vertegenwoordiger van de (Indië)veteranen.

Er is een mogelijkheid om een boek te kopen en te laten en signeren door auteurs van 15.30 – 16.30 uur.

Het wordt op prijs gesteld indien u zich vooraf aanmeldt op emailadres: bauke.geersing@wanadoo.fr

De boekpresentatie is openbaar en gratis toegankelijk, zij het dat degenen die zijn uitgenodigd, voorrang hebben. Tijdens de inloop is het restaurant open en kan men daar een hapje eten of iets drinken, na afloop van de uitloop is dat ook mogelijk.

Bent u geen Poorter (lid van Nieuwspoort) dan dient u zich naast de aanmelding ook nog via deze link aan te melden voor toegang tot Nieuwspoort.

——————–

Praktische informatie

Datum: 17 april 2023
Locatie: Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag
Aanvangstijd:     14:00 – 16:30

Programma:

Inloop:  12.30 uur, ontvangst met koffie/thee
Start: 14.00 uur
Einde presentatie 15.30 uur

Mogelijkheid aankoop boek en signeren door auteurs: 15.30 – 16.30 uur.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties