Game changer

Het afgelopen jaar heeft bevestigd dat Javelins, Stingers, HIMARS en artillerie vuurmonden met een langere dracht geen game changers zijn voor een gewelddadige strijd als in de Oekraïne.

Die strijd heeft de zwakte van de Amerikaanse en Europese militaire industriële basis blootgelegd, waardoor de NAVO niet meer het vermogen heeft om de essentiële munitie te produceren die nodig is om de Oekraïense slagkracht in stand te houden en verliezen te compenseren. De NAVO heeft een stuitend gebrek aan voorraden tanks en gepantserde voertuigen waar Oekraïne dagelijks om smeekt. Hoe langer de strijd duurt, hoe duidelijker het wordt dat de VS als drijvende motor van de NAVO slagkracht niet langer de industriële kolos meer is die in de Tweede Wereldoorlog tanks, vliegtuigen, vliegdekschepen, torpedobootjagers, explosieven en bommen produceerde.

Zoals in eerdere artikelen al is benadrukt, is de industriële basis van Rusland die samen met andere operationele “winsten” als strategische diepte en talrijke natuurlijke hulpbronnen van het militair-industriële complex een echte game changer maken. Behalve die “winsten” beschikt Moskou, over veel productievermogen en geschoolde arbeiders om wapens, voertuigen, tanks, vliegtuigen en munitie te produceren die nodig zijn om strijdmachten aan de diverse fronten langdurig en (relatief) snel te ondersteunen. 

Westerse politici en kenners, gedreven door hun onrealistische wensdenken, blijven blind voor die realiteit en herhalen voortdurend – vermoedelijk tegen beter weten in; althans dat hoop ik – dat de Russische economie aan flarden ligt en Moskou verdrinkt onder het gewicht van westerse sancties. Blijkbaar hebben ze de potentiële aanwas van de BRICS organisatie, de opwaartse gang van de economie en de groeiende aversie tegen de NAVO nog niet helder in het vizier gekregen. Dat kan.

We zullen vermoedelijk getuige worden van het einde van het tijdperk waarin de kracht van de gebundelde Westerse economieën en de controle over de wereldeconomie via de Amerikaanse petro-dollar, Washington in staat stelde haar roekeloze, veelvuldige militaire expedities overzee voort te zetten. Nog steeds verkeren veel Amerikaanse politici in de waan dat de VS in vrijwel alle gewapende confrontaties als onvoorwaardelijke winnaars uit de arena zijn gestapt. De realiteit presenteert echter een ander beeld.

Er zijn genoeg waarschuwingssignalen in grafiekvorm te presenteren, die accentueren en markeren dat de westerse en vooral de Amerikaanse economie voor een opkomende onrust staat. Die onrust zal het voor het Westen moeilijk – wellicht onmogelijk – maken om de extravagante financiering van de Oekraïense regering en zijn krijgsmacht langer voort te zetten. Om nog maar te zwijgen van de kosten voor het herstel van de Oekraïne.

Dat is de prijs voor het op een kortzichtige manier opsouperen van het vredesdividend. Dat is de echte game changer.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rieks
9 maanden geleden

Er wordt tijdens zo n oorlog genoeg gesproken tussen partijen, waar wij geen weet van hebben. Vaak lees je dat na jaren of nog veel later in de biografie van een betrokkene. Maar ik las vandaag in de Preussische Allgemeine van vorig jaar een interview met Harald Kujat ex commandant van de Luftwaffe en lid van een NATO orgaan Hij vertelt dat er vorig jaar april een accoord was tussen Rusland en de Ukraine. Rusland zou zich terugtrekken en de Ukraine zou verklaren geen lid van de NATO te worden en veiligheidsgaranties krijgen. Het accoord keam er niet omdat Boris Johnson Zelinsky verbood het te ondertekenen. De reden zou zijn dat de NATO wilde dat de oorlog verder zou gaan want dat zou Rusland verzwakken.

Vandaag lees ik bij de BBC dat Stoltenberg het NATO lidmaatschap voor de Ukraine op de lange baan schuift. Daar moet iets gebeurd zijn wat wij niet weten want eerst zou haast gemaakt worden want dan kan de NATO een lid bijstaan. Maar dat zou ook een totale oorlog hebben betekend met alle middelen en daarvoor schrikt de NATO nu terug. Misschien een dreigement van Putin.

Charlef
8 maanden geleden
Antwoord aan  Rieks

Kujat ken ik persoonlijk. Heb met hem gewerkt op NATO HQ in Brussel. Verstandige down to Earth generaal. Informatie is bekend, maar heeft geen bredere publicatie gehad. Weggestopt door de traditionele media. Kwam even niet uit. Net als in Bosnië vond Washington dat moest worden onderhandeld vanuit een sterke positie van in dit geval Kiyv en die was er op dat niet. Kun je ook vertalen met de biolabs en alle daarmee verbonden documenten en andere Amerikaanse sporen van invloed en inmenging waren nog niet ontmanteld resp. vernietigd: De VS vinden dat het nu niet gaat zoals zij gedacht hadden, wapen arsenalen zijn leeg, munitievoorraden worden leeggetrokken en wapenindustrie kan het niet aan. Johnson, een oorlogszuchtige dwarrelaar en Poetin wordt voortdurend door een westerse bril bekeken en die levert alleen vage beelden op.