Dienstplicht

CDA-partijleider Hoekstra schreef op social media: “Het is tijd voor de herinvoering van de dienstplicht. De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid. Daar wordt Nederland beter van.”

Nog voordat we deze verkiezingsfrase (?) goed kunnen beoordelen, moeten we even een kort moment terug in de tijd naar een andere verkiezing. Op 16 mei 2019 kondigde toenmalig CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zijn vertrek aan als partijleider, fractievoorzitter en Kamerlid. Huidig partijleider Wopke Hoekstra (toen Minister van Financiën) en Hugo de Jonge (destijds Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier) werden in de wandelgangen als kanshebbers genoemd. Tot ergernis van Mona Keijzer, die tweede werd bij de vorige lijsttrekkersverkiezing en ook nu weer geïnteresseerd was in het partijleiderschap. Er gingen daarom stemmen op in de partij om een lijsttrekkersverkiezing te houden. Daarop werd door toenmalig partijvoorzitter Rutger Ploum besloten dat zo’n verkiezing zou worden georganiseerd.

Partijleidersverkiezing

Wopke Hoekstra. Afb: Flickr.

Voor de gestelde datum stelden De Jonge, Keijzer, Van Helvert, Omtzigt en Reumkes zich kandidaat, waarna het partijbestuur bekend maakte allen voor te dragen, echter met uitzondering van Reumkes. Dat is typerend aan een gemankeerde democratie; wie zich kandidaat stelt kan niet zomaar ook daadwerkelijk kandidaat worden. Enfin, nadat Van Helvert zich terug had getrokken gingen de verkiezingen van start. Nadat de door het partijbestuur gepromote Hugo de Jonge ruim aan kop lag in de race, ontdekte iemand dat het stemsysteem zo lek was als een mandje. De al uitgebrachte stemmen moesten nietig worden verklaard en met ‘een verbeterd systeem’ werd opnieuw gestemd. De Jonge haalde bijna 50% van de stemmen, Omtzigt bijna 40% en Keijzer bleef wat achter met iets meer dan 10% van de stemmen. Er was volgens de regels dus een tweede ronde nodig tussen De Jonge en Omtzigt. Intussen was wel duidelijk geworden dat bestuur en sponsoren van de partij Omtzigt beslist niet wilden als partijleider. Tijdens die definitieve stemronde, werden partijleden die op Omtzigt hadden gestemd, bedankt met de mededeling: “bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge!” Die won die verkiezingen dan ook, zij het nipt met 50,7% van de stemmen…

Sensibiliserende democratie

Omtzigt accepteerde de uitslag met zichtbare tegenzin vanwege de tekenen van plompe fraude, maar verklaarde zich onverminderd loyaal aan zijn partij. Bovendien, zo was de afspraak, zou hij – indien Hugo de Jonge alsnog niet beschikbaar zou zijn – de eerste in de rij zijn als partijleider. Dat liep anders; nadat De Jonge zich vanwege zijn ‘focus op de coronacrisis’ terugtrok als partijleider, toverde het bestuur Wopke Hoekstra (die voor zijn ministerschap geen rol van betekenis speelde in welke verkiezingen dan ook) uit de hoge hoed als partijleider en niet Pieter Omtzigt. Nadat Omtzigt bij de verkiezingen met maar liefst 342.472 stemmen in de Kamer werd gekozen, gingen tijdens de coalitieonderhandelingen stemmen op om Omtzigt een ‘functie elders  te geven’, terwijl Hoekstra geopperd zou hebben dat hij pogingen zou kunnen ondernemen om zijn prominente partijgenoot Omtzigt te ‘sensibiliseren’. Dat Omtzigt vanaf dat moment een bijzondere angst voor zware vrachtauto’s ontwikkelde, zal niemand verbazen.

“Democratie is niet gratis”

Diezelfde Hoekstra pleit er nu voor dat jaarlijks zo’n 200.000 jongeren bij de krijgsmacht gaan óf voor een maatschappelijke diensttijd kiezen. Volgens hem heeft de oorlog in Oekraïne ’ons met de neus op de feiten gedrukt’. “Veiligheid, democratie en een sterke samenleving zijn niet gratis, dat is een harde les”, liet de CDA-bewindsman aansluitend weten.

Ik geloof niet dat we Hoekstra en diens CDA verder nog serieus moeten nemen. De partij die het Nederlandse leger mede grondig naar de Filistijnen heeft geholpen, met als toppunt een Minister van Defensie die in de bioscoop zat, terwijl ze eigenlijk 24 uur per dag in de bunker had moeten zijn: ze gaan zelf eerst maar eens hun dienstplicht vervullen. Nog werk genoeg zo te zien. En een paar lesjes democratie kan helemaal geen kwaad, te beginnen met de aanstaande verkiezingen. Wegstemmen dat spul.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tigron
7 maanden geleden

Die Hoekstra doet mij denken aan de muis en die olifant die op een brug lopen waarbij de muis tegen die olifant zegt; “wat stampen we lekker he?”

corfo
7 maanden geleden

Ik zou die Hoekstra nog niet als tuinman in m´n tuin willen zien.
Deze zg. christelijke figuur, die z´n partijgenoot Omtzigt verraadt, is geen knip voor de neus waard, volkomen ongeloofwaardig en leugenachtig als de neten !
Dit soort noemt zich zelfs “volksvertegenwoordiger”; ik kan ‘m geruststellen, hij is NIET mijn vertegenwoordiger en zal dat ook nóóit worden.
Als zo’n vent m’n buurman zou zijn, zou ik ‘m niet eens “goedendag” zeggen.

Een zeer bezorgde burger
7 maanden geleden

Er zijn twee ‘voordelen’ verbonden aan dit onzalige plan van Flopke Hoekstra, om de dienstplicht weer in te voeren :

Ten eerste kan uit een reservoir van 200 duizend verkapte loonslaven geput worden om allerlei taken voor de overheid gratis te vervullen. Denk aan de zorg etcetera. Dat is broodnodig na al dat smijten met belastingeld.
Gedurende de corona-jaren is enorm veel geld nutteloos uitgegeven aan o.a. mondkapjes en niet-werkende vaccin-injecties.
Nu komen daar de misdadige wapenleveranties aan Oekraïne bij ter waarde van miljarden.
Ergens moert dat geld terugverdiend worden. Hier komen onze dienstplichtigen als aanstaande loonslaven in beeld. (Wie zei ook alweer dat de slavernij afgeschaft was ? Alvast mijn excuses als ik het fout heb.)

Het volgende ‘voordeel’ is, dat Nederland meteen in de bres kan springen in Oekraïne, als daar de soldaten op raken. Daarop zal ongetwijfeld een oproep van de Amerikanen komen om Oekraïne ook met manschappen te hulp te schieten. Met 200 duizend man kanonnenvoer in voorraad zal dat aardig lukken, maar of het Nederlandse publiek met dit alles zo blij zal zijn is nog maar zeer de vraag.

Nog een laatste opmerking : De CDA bewindsman maakte de opmerking dat er in Oekraïne gevochten wordt voor “vrijheid, democratie en nog wat “.
Dat is aperte onzin. In Oekraïne vecht de NAVO een proxy-oorlog uit teneinde Rusland substantieel te verzwakken en uiteindelijk te vernietigen. Het heeft niets, maar dan ook niets te maken met “vrijheid” of “democratie”.
Laat U door dit soort bewindslieden niet in de luren leggen.

Cornelia
7 maanden geleden

Kletspraat, Hoekstra, jij bent door je baas gewoon verzocht in te spelen op een Europees leger.(lees NAVO leger = Amerikaanse oorlogen zonder Amerikaanse doden)
Als jij zo nodig oorlog wil voeren tegen Amerikaanse vijanden ga je met je halfbakken fractie maar zelf vechten.

Koddebeier
7 maanden geleden

Politici maken oorlog, dus laten zij hun eigen rotzooi opknappen !!